Muhammed Abdürreşîd En-Numani

Muhammed Abdürreşîd En-Numaniİmam-ı A'zam Ebu Hanife'nin Hadis İlmindeki Yeri yazarı
Yazar
6.5/10
4 Kişi
11
Okunma
2
Beğeni
716
Görüntülenme

Hakkında

28 Eylül 1915’te Hindistan’ın kuzeybatısındaki Racistan eyaletine bağlı Caypûr şehrinde doğdu. İlk eğitimini babasından ve amcasından aldıktan sonra Ta‘lîmü’l-İslâm Medresesi’nde öğrenimine başladı, 1928-1933 yılları arasında Kadîrbahş el-Bedâûnî’den ders aldı. Bu arada imtihanlarını vererek Pencap Üniversitesi’nden mezun oldu. 1934’te Leknev’deki Dârülulûm Nedvetü’l-ulemâ’ya girdi ve burada iki yıl Haydar Hasan Han et-Tunkî’den hadis ilimleri konusunda faydalandı; ondan Buhârî ve Tirmizî’nin el-Câmiʿu’ṣ-ṣaḥîḥ’leri ile Müslim’in aynı adlı eserinin mukaddimesi ve Celâleyn gibi kitapları okuyarak mezun oldu. Bu sırada Hâce İmdâdullah el-Mekkî’nin halifelerinden olan Haydar Hasan Han’dan tasavvuf terbiyesi aldı. Daha sonra Haydarâbâd’a (Dekken) giderek Haydar Hasan Han’ın ağabeyi Mahmûd Hasan Han’ın yanında dört yıl kaldı ve onun Muʿcemü’l-muṣannifîn adlı eserinin telifinde yardımcı oldu. Ardından tedris ve telif hayatına başlayan Nu‘mânî 1942-1947 yıllarında Delhi’deki Nedvetü’l-musannifîn’de üye olarak çalıştı; 1947’de Hindistan’ın bölünmesinden sonra Pakistan’a hicret etti. 1949-1976 yılları arasında sırasıyla Tando Allahyar’daki Dârü’l-ulûmi’l-İslâmiyye, Karaçi’deki Câmiatü’l-ulûmi’l-İslâmiyye ve Bahâvelpûr’daki el-Câmiatü’l-İslâmiyye’de hadis, fıkıh, nahiv ve mantık konularında ders verdiği gibi çeşitli idarî görevler de yaptı. 1976-1992 yıllarında Muhammed Yûsuf el-Benûrî’nin isteği üzerine Câmiatü’l-ulûmi’l-İslâmiyye’de hadis ihtisas bölümünde ders okutup danışmanlık yaptı. Mütevazi hayatı, müttaki şahsiyeti ve ilmî birikimiyle pek çok âlimin takdirini kazanan Nu‘mânî 12 Ağustos 1999’da Karaçi’de vefat etti. Ebû Hanîfe’nin eserleri ve müsnedleri konusunda geniş bilgiye sahip olan Nu‘mânî, hadiste Hanefî mezhebinin usullerinin dikkate alınması üzerinde dururken İbnü’s-Salâh eş-Şehrezûrî ve İbn Hacer el-Askalânî tarafından dile getirilen bazı görüşlerin tenkide tâbi tutulabileceğine dikkat çekmiştir. Bu sebeple bazı çağdaşları tarafından Hanefîlik taassubuyla itham edilmiş ancak bu tenkitlere cevap verilmiştir.
Unvan:
Pakistanlı Muhaddis
Doğum:
Caypur, Hindistan, 28 Eylül 1915
Ölüm:
Karaçi, Pakistan, 12 Ağustos 1999

Okurlar

2 okur beğendi.
11 okur okudu.
1 okur okuyor.
14 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Muttaki ve salih kulların hamisi Allah'a hamdolsun. Salat-u selam her dem, alemlere rahmet olarak gönderilen hidayet peygamberi, takva önderi Hz. Muhammed'e, âline, ashabına ve kıyamete kadar hakkıyla onlara tabi olan kullarına olsun.
Geçmiş selef bilginleri ile haber, rivayet, fıkıh ve istidlal uzmanı olan tabiin âlimleri ancak güzellikle yâd edilirler. Onlardan kötü bir şekilde bahseden kişi yanlış yol üzerindedir.
Reklam
Aclûnî'nin Değerlendirmesi
Ebû Hanîfe'ye cephe alanlar, bilmedikleri konularda onun imam olduğunu, önde bulunduğunu ikrar etmekle birlikte onu re'yci diye suçlamaktaydılar. Hâlbuki selef âlimlerimiz nezdinde re'y, şer'î nassların manalarına, Şâri'in koymuş olduğu hükümle- rin doğru hikmetlerine vukufiyet gücü demektir. Şu bir gerçektir ki ictihad, hatta ilim, hadis bilgisi ve hadislerin içerdikleri fıkhı kavramadan tamam olmaz.
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
144 syf.
8/10 puan verdi
·
28 saatte okudu
Ebu Hanife
Âlim, imam, hafız, müctehid, fakih, zahid Ebu Hanife Numan b. Sabit b. Numan b. Zuta Kuselma Et-teymî el-kûfî. Genel kabul gören yaşadığı zaman ise h. 80 / h. 150 yılları arasıdır. Söylemek istediklerim Ebu Hanife ile ilgili değil, kitap ve kitabın yazarı ile ilgilidir. Kitabın çoğunluğu alıntılardan oluşmuştakdır. Yazarın önemli bir
İmam-ı A'zam Ebu Hanife'nin Hadis İlmindeki Yeri
İmam-ı A'zam Ebu Hanife'nin Hadis İlmindeki YeriMuhammed Abdürreşîd En-Numani · Otto Yayınları · 201511 okunma
Resim