Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Müjde Arslan

Müjde ArslanRejisör Atıf Yılmaz yazarı
Yazar
Editör
8.4/10
10 Kişi
36
Okunma
1
Beğeni
1.093
Görüntülenme

Müjde Arslan Gönderileri

Müjde Arslan kitaplarını, Müjde Arslan sözleri ve alıntılarını, Müjde Arslan yazarlarını, Müjde Arslan yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
2009 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
Allah var diyecek milyon şey var ama yok artık yormak istemiyorum kendimi ya .. Bu kitapta geçen her şey yaşanmışlık dolu , tabi birileri yine diyecek "Öyle birşey yok" , "Asimile etmeye çalışmadık," Şu an rahat rahat yaşıyorsunuz ", "Buralar bizimdi ,sizler çıktınız geldiniz.." " Siz bizden daha iyi hayat
Kürt Sineması: Yurtsuzluk, Sınır ve Ölüm
Kürt Sineması: Yurtsuzluk, Sınır ve ÖlümMüjde Arslan · Agor · 33715 okunma
Saçma sapan yasakları getirmezlerse ,bizde yolumuza bakarız.
"Kürt halkı yirmi birinci yüzyılın başında yer almamıza karşın, yani sine­manın doğuşundan yaklaşık 150 yıl sonra bile hâlâ bir sinema sek­törüne sahip değildir."
Reklam
kürt sinemasının kürt illerinde görünürlüğü yılmaz güney'in duvarlara asılmış afişleriyle başlıyor. ve ilk keşfimden bugüne aklımda kalan soru: kendine ait devleti olmayan bir halkın nasıl olur da ulusal sineması olabilirdi? filmler farklı ülkelerde çekilmişti Iran, Irak, Türkiye, Suriye ve diyasporada. bunların hangilerinin kürt mi olup olmadığı konusunda sınıflandırma yapmak hiç de kolay değil, nitekim filmlerin çekildiği bazı bölgeler kürtlerin yoğunlukta olduğu bölgeler bile değil. öte yandan, kürt dili bu sinemayı sınıflandırmak için yeterli bir faktör değil; filme 'ey sahipliği yapılan ülkelerdeki yasaklar sebebiyle bu filmlerin çoğunluğu kürtçe dilinde de çekilmemiş. öyleyse, hangi sinemayı kürt sineması olarak adlandırabiliriz,,
Sayfa 344 - agoraKitabı okudu
filmlerimin benim toprağımda gösterilmesini istiyorum, benim televizyonumda. ama alenen filmlerimin gösterime uygun olmadığını bildirdiler. ben buna karşı çıkıyorum. bu sebeple artık bu sisteme itibar etmiyorum. şimdi be-nim kurallarıma uyan bir sinema arıyorum, kürtçe filmlerin yayınlanmasına izin vermeyen kurallara değil. her şeyi kendi görüşmelerime göre yapacağım. benim doğru olduğuna inandığım şeyleri ek-rana taşıyacağım, sürgün edilmediğim sürece. hapse girmek umu-rumda değil, ama bu ülkeden gönderilmek de istemiyorum.
Sayfa 203 - agora *bahman ghobadiKitabı okudu
kürdistan coğrafyasının omuzdan çalışılmış kamera aracılığıyla yansıtılması ghobadi'nin filmlerine belgesel tadı ve rengi vermektedir. ghobadi kürtleri temsil etme anlamında doğaya çok önem verir. sarhoş atlar zamanı'nda karla kaplı yüksek dağlar film boyunca gözüken bir panoramadır. dağ görüntüsü kürtler açısından çok önemli bir semboldür. kürdistan yüksek dağların arasında uzanan bir coğrafyadır. hatta kürt ve kürdistan bir bakıma dağ ve kar görüntüsüyle eşleştirilebilir. bu gerçekliği şu kürt atasözünde de görebiliriz. "kürtlerin dağlardan başka dostu yoktur."
Sayfa 141 - agora *bahman ghobadi'nin filmlerinde doğal mekanın kullanımı çok önemli bir rol oynar. ghobadi üç filminde de geniş açı çekimler.araclığıyla kürt doğasının güzelliğini gösterir.Kitabı okudu
Reklam
onların tarihleri sürgün ve göç tarihidir. sürekli hareket halinde olan insanların tarihidir. bu anlamda, hareketin sanatı olan insanların tarihidir.
Sayfa 137 - agora *bahman ghobadiKitabı okudu
prof. akrami'nin de dile getirdiği gibi, kürtler kürtce filmler sayesinde bir kültürel tatmin yaşamakta ve ilk defa kendilerini kendi dillerinden duyma, hissetme ve görme fırsatı yakalamaktadırlar.
Sayfa 17 - agoraKitabı okudu
kürt sineması denince akla ilk gelen olgular, özgür bir ülkeye du-yulan özlem ile kimliğini ve kültürünü yaşatma isteğidir. kürtler için sinema kendini tanıtma, sesini duyurma ve edwar said'in filistin sineması adına saptadığı üzere, kendini görünür kılma aracıdır.
Sayfa 16 - agoraKitabı okudu
Reklam
sinema sanatı, diğer sanat dallarında olduğu gibi, hayatı -film formatında görüntü ve sesle- yeniden üretme eylemidir.
Sayfa 15 - agoraKitabı okudu
yılmaz güney'den sonra uzun bir süre ekranlara 'kürt' olarak yansıma şansı bulamayan kürtler, özellikle iranlı kürt yönetmen bahman ghobadi'nin filmleri (sarhoş atlar zamanı, ırak'ta terk edilmiş ve kaplumbağalar da uçar) sayesinde uluslararası alanda film eleştirmenleri ve izleyicilerinin dikkatlerini çekmeyi başardılar. ayrıca türkiye'den yeşim ustaoğlu, kazım öz ve handan ipekçi ile fransa'dan hiner saleem'in yaptığı filmlerin uluslararası alanda ödüller toplaması olumlu bir gelişmeydi.
Sayfa 13 - agoraKitabı okudu
kürt sineması veya kürtçe dilli sinema, diğer halkların sinemasıyla karşılaştırıldığında oldukça gecikmiş bir sinemadır, kürtler henüz özgür bir ülkeye sahip olmasalar da dünyanın dört bir köşesinden kürt yönetmenler kendilerini sinema aracılığıyla ifade ediyorlar.
Sayfa 7 - agora *bu anlamda kürt sineması mehmet akbaş`ın deyimiyle `sürgünde, cezaevinde ve diasporada başlamıştır.Kitabı okudu
günümüzde bile kürtlere ilk sinema kamerasının ne zaman geldiği kesin olarak bilinmemektedir. ilk sinema salonuysa 1926`da süleymaniye kentinde açılmıştır. hemen hemen aynı tarihte diyarbekir`de bir sinema salonu açılmıştır.
Sayfa 5 - agoraKitabı okudu
32 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.