Mümtaz Tiftik

Mümtaz TiftikKantar Karakolu yazarı
Yazar
8.3/10
7 Kişi
18
Okunma
5
Beğeni
1.940
Görüntülenme

Mümtaz Tiftik Gönderileri

Mümtaz Tiftik kitaplarını, Mümtaz Tiftik sözleri ve alıntılarını, Mümtaz Tiftik yazarlarını, Mümtaz Tiftik yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
·
Puan vermedi
Sürgü Gelin' de Bir Nostalji
Geçmiş ve gelecek arasında duygusal bir köprü kuran bu eser, beni çocukluğuma götürdü.Gerek dil gerek kurgu açısından önemli bir merhaleye gelen yazar, eser boyunca sizi sıkmadan yol göstermektedir.Köy hayatının nostaljik kokusunu size hatırlatan yazar, çok derin bir konuya parmak basıyor.Sürgün Gelin, içimizdeki çocuğu öldürmeyen bir kesime umut ışığı veriyor.Romantik bir anlayışla ilerleyen eser, duygusal iniş çıkışlar ile yüreğimizi diri tutuyor.Diger yandan içindeki melodram ile okuyucuya popülist bir eser olmadığını fısıldıyor.Yine yüreğinize geçirilmiş dikenli bir tel gibi acı ve hüznü birlikte işliyor.Türk köylüsünü gerçekçi bir anlayışla ele alan eser, geçmişin koridorlarında umuda yeni bir yelken açıyor.Ayrica dönemin dil özelliklerini, Kastamonu ağzini, köye ait deyim ve atasözlerini bazen imgelerle bazen sade Türkçe ile dile getiren yazar, akıp giden bir dil anlayışı ile kimi zaman Ömer Seyfettin'i kimi zaman kimi zaman Sait Faik' i anımsatıyor.Toplumun en kritik noktalarını pervasızca dile getiren yazar, kimseye sözcülük etmemektedir.Yazarin diğer eserleri içinde de farklı bir konumda olan bu eseri, umarım edebiyat dünyasından beklenen ilgiyi görür.Çok yakın dostum olan değerli Mümtaz Hocam' a Türk kültürünü yaşatma arzusu ile yazmış olduğu bu eser için çok teşekkür ediyorum.
Sürgün Gelin
Sürgün GelinMümtaz Tiftik · Dorlion Yayınevi · 20230 okunma
" İyi suyu yere dökmezler , kızın iyisini dışarı vermezler , denginizi bulmuşsunuz. Münasip olmuş , yaraşıklı olmuş. Allah tamamına erdirsin. "
Sayfa 129Kitabı okudu
Reklam
" İnsan olmuş ekine benzer . Vakti saati geldiğinde toprağın üstüne serilir , kalır. Hepimizin günü saati vardır. "
276 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
SÜRGÜN GELİN Mümtaz Tiftik (275 s.) Kapağındaki geleneksel görünümlü kadından anladım tarihime gideceğimi bu kitabı okurken. Kapak, özel ve güzel, bir tabloya bakar gibi baktırıyor kendine. Roman, ilk cümleyle veriyor anlatım özelliğini. İlk cümle bir sözcük: Yorgundular. Anlatım hiç yormuyor. Cümleler kısa. Yer yer Dede
Sürgün Gelin
Sürgün GelinMümtaz Tiftik · Cinius Yayınları · 20222 okunma
·
Puan vermedi
Şehrin buram buran tarih kokan çarşısındayım, İplikçiler Çarşısı, Arnavut taşı döşeli sokaktan öğrendiklerimi sindire sindire geçiyorum. Böyle başlıyor roman… 1980 yılının on iki eylülü, serin bir öğlen vakti… Çalan kapı zilleri ve başlayan gözaltılar… Yeni bitmiş et kombinasından bozma bir karakol Kantar Karakolu, işkenceler, tacizler ve bir Deli Albay, eser kavurur Kastamonu sokaklarında. Okullardan öğrencilerinin gözü önünde alınan öğretmenler, köy meydanında ailesinin yanında işkenceye uğrayan gençler ve gözler kapalı Kantar Karakolu’nun yolu… Ardından bazılarının Mamak’a kadar uzanan yolculukları… Tamamı gerçek olaylardan oluşan bir anlatı bu, kişiler olaylar gerçek, mekân gerçek, tek gerçek olmayan isimler. Ama ben kitabı okurken anlatıdan karakter özelliklerinden çıkarttım onları, yalnızca bir tanesinde yanıldım. Akşam başladığım roman ertesi gün bitiverdi. Su gibi akıp gitti, deyim yerindeyse.
Kantar Karakolu
Kantar KarakoluMümtaz Tiftik · Tura Yayıncılık · 20188 okunma
188 syf.
10/10 puan verdi
·
23 saatte okudu
12 Eylül döneminde bir karakol da yaşanan tutuklamalar ve sorgulamalar üzerine yazılmış çok güzel bir kitap. Bir eğitimcinin kaleminden o dönemde ki eğitimcilerin yaşadığı zorluklar , iftiralar , suçlamalar ve tüm bu sıkıntıyı yaşatanlar . Çok akıcı bir dille yazılmış tavsiye ediyorum.
Kantar Karakolu
Kantar KarakoluMümtaz Tiftik · Tura Yayıncılık · 20188 okunma
Reklam
Geçmişin tozlu topraklı kumlu çakıllı sokakları arasında hoyratça dolanıyorum. Kim bilir hangi yıkık dökük evlere , bahçelere kuytuluklara gizlenmiş olan çocukluğumu yeni yetmeliğimi arıyorum. Belki bir ize rastlayabilirim umuduyla.
Sayfa 153Kitabı okudu
İki arkadaş tuttuk dağlara giden yolu Öyle yükselmişiz ki sahilde İnebolu İnce sokaklarıyla ufaldıkça ufaldı Minareler bir çizgi , camiler nokta kaldı
Sayfa 116Kitabı okudu
188 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Kitap, Anlatı roman türünde kaleme alınmış. 12 Eylül 1980 tarihinde yapılan askeri darbe sonrasında küçük bir Anadolu kasabasında düşüncelerinden dolayı tutuklanan öğretmenlerin anlatılarının toplamı. O dönemde Et-Balık Kurumu olarak inşa edilen bina karakol olarak kullanılmış ve o çevrede ilerici olarak bilinen kim varsa o karakolda tutulmuşlardır. Karakolda yaşananların anlatıldığı insanı ürküten düşündüren bu romanın sayfaları arasında ünlü yazarımız Rıfat Ilgazla da karşılaşmanız acı bir sürpriz olması bakımından önemlidir.
Kantar Karakolu
Kantar KarakoluMümtaz Tiftik · Tura Yayıncılık · 20188 okunma
Zaman, güz yaprakları gibi sararmış örselenmiş yaşanmışlıkları önüne katmış, bilinmezliklere götürüyor. Kıyıda köşede kalan kıpırtıları da darmaduman etme peşinde.
Sayfa 183 - Tura Yay.Kitabı okudu
Reklam
128 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Son yıllarda önceki yıllara göre daha çok öykü okur oldum. Farklı yazarlardan farklı tekniklerle yazılmış, her biri ayrı tatda öyküler. Okudukça okuyasım geliyor derler ya, öyle işte. Düş İkindileri de bir öykü kitabı. Yazarı Mümtaz TİFTİK 1957 doğumlu, edebiyat yaşamına şiirle başlamış. Panayır Zamanı ve Güz Tutulmalarından sonra
Düş İkindileri
Düş İkindileriMümtaz Tiftik · Nezih-Er Yayınları · 20154 okunma
Gurbet
Gurbet!” diye seslendim. Dinledim. Sesime ses yoktu. “Gurbet neredesin?” Kapı usuldan aralandı. “Neredesin.Gurbet?” dedim. Sesime öfke bulaşmıştı. “Buyur ağam, ne istedin?” Gözlerini gözlerime verdiğinde öfkem sönüverdi. Çocuksu bir bakış kuşanmış, karşımda duruyordu. Yüreğimin titrediğini hissettim. “Hiç!” dedim. “Sen hâlâ gitmedin mi?”
Sayfa 50 - art shopKitabı okudu