Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Mustafa Kafalı

Mustafa KafalıÇağatay Hanlığı yazarı
Yazar
7.7/10
10 Kişi
28
Okunma
9
Beğeni
1.205
Görüntülenme

Hakkında

Nihal Atsız'ın öğrencilerinden olan ve Türk tarihine ışık tutan Prof. Dr. Kafalı, Yüksek tahsilini Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Tarih Bölümü'nde yaptı.1934 yılında Konya'da doğan Prof. Dr. Mustafa Kafalı 1960 Aralık ayında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nin Umumî Türk Tarihi Kürsüsü'ne asistan olarak girdi. 'Ötemiş Hacı'ya Göre Cuci Ulusu'nun Tarihi' adlı tezi ile Aralık 1965 yılında doktor ünvanını aldı. 1971-1972 yıllarında bir yıl, üniversite kontenjanıyla Londra'ya giderek ilmi incelemelerde bulundu. Yurda dönüşünde tamamladığı "Altın-Orda Hanlığı'nda Sayın Han Sülâlesi Devri (1227-1360)" adlı tezi ile 1973 Kasımı'nda doçentlik ünvanını aldı. Profesörlük takdim tezi olarak sunduğu "Çağatay Hanlığı (1227-1345)" adlı eseriyle 24 Mayıs 1982'de bu ünvanı aldı. Türk Tarih Kurumu üyesi olan Mustafa Kafal İngilizce ve Rusça biliyordu.
Unvan:
Profesör, Yazar
Doğum:
Konya, 1934
Ölüm:
28 Ağustos 2019

Okurlar

9 okur beğendi.
28 okur okudu.
13 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Toy
Çağatay Hanlığı'nın en mühim devlet organı Toy idi. Diğer uluslarda kurultay adı ile bilinen bu meclisin Çağataylılar'da Türkçe adı ile kullanılması çok alâka çekicidir, ibn Battûta, bu kelimeyi harekeleyerek mânâsını "Yılda bir def'a Almalık adı verilen yerde toplanan, hânedan ve devlet erkânının bir araya gelerek meseleleri görüştükleri
Özellikle Anadolu’da yani bugünkü Karaman, Niğde hatta Tokat bölgesinde ermeni ve rum cemaatlerinin arasında bu şekilde kendi adı Türk, babasının adı dimitri, kirkor gibi yabancı isimlere rastlıyoruz.
Reklam
1228 Sıçan yılında toplanan kurultayda Çağatay Han, kardeşlerin en büyüğü olarak Ögeday'ı elinden tutarak bizzat kendisi kağanlık makamına oturtmuştu. Daha sonra kendi yurduna dönmüştü.
Sayfa 80 - Berikan YayıneviKitabı okudu
Devletin başında. Kağanlık kurultaylarının teklif veya kararı ve kağanın yarlığı ile tâyin edilen Han unvanlı hükümdârlar vardı. Hatun adı ile bilinen hanımları, hanın hâkimiyetine iştirak ederlerdi. Hattâ kocaları ölen hatunlar, yeni bir han tayin edilene kadar, han gibi hükmederlerdi.
Sayfa 52 - Berikan YayıneviKitabı okudu
Moğolca "Ulus" kelimesi Türkçedeki "il" kelimesinin karşılığı olarak kullanılmaktaydı.
Sayfa 33 - Berikan YayıneviKitabı okudu
Taziye
Hüseyin Nihal Atsız
Hüseyin Nihal Atsız
ın ögrencisi
Mustafa Kafalı
Mustafa Kafalı
yı kaybettik. 30 Ağustos Cuma günü, Kocatepe Camii'nde Cuma namazına müteakip Hakk'a uğurlanacaktır. Defin Gölbaşı mezarlığında olacaktır.

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
156 syf.
10/10 puan verdi
Çağatay Hanlığı hakkında özet niteliğinde, meraklılarına sıkmadan ama aynı zamanda yer yer akademik üslupla yazılmış bir eser... Fikir sahibi olmak isteyene kesinlikle tavsiye edilir :)
Çağatay Hanlığı
Çağatay HanlığıMustafa Kafalı · Berikan Yayınları · 200520 okunma
156 syf.
7/10 puan verdi
·
18 günde okudu
Mustafa hoca belli ki kitabı yazabilmek için uzun uğraşlar vermiş ama ben beklediğimi bulamadım. Kitap akademik bir dil ve tarzda yazılmış. Tarih alanında çalışma yapanlar için bulunmaz bir kaynak olabilir.
Çağatay Hanlığı
Çağatay HanlığıMustafa Kafalı · Berikan Yayınları · 200520 okunma