Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Mustafa Uğur Karadeniz

Mustafa Uğur Karadenizİslam Sanatlarında Estetik yazarı
Yazar
9.7/10
3 Kişi
27
Okunma
2
Beğeni
477
Görüntülenme

Mustafa Uğur Karadeniz Gönderileri

Mustafa Uğur Karadeniz kitaplarını, Mustafa Uğur Karadeniz sözleri ve alıntılarını, Mustafa Uğur Karadeniz yazarlarını, Mustafa Uğur Karadeniz yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Temaşa’
İslam sanatı, bir bakma, seyretme etkinliği ve dünyayı güzelleştirme yürüyüşüdür.
İslam sanatının sunduğu manzaranın Işıl Işıl bir alem olması, “ birey” kavramının sanatın dışına itilmesindendir.
Reklam
Tabiatı bir işaret olarak kavrayış insanda temaşa ve idrak sürecine dönüşür. Tabiattan hareket etmek onu nesnelleştirmez, insan “özne” sinin karşısında edilgen kılmaz. Bütün bunlar bir ibadet bilinciyle yapıldığı için sanat da böylece aşkın bir boyut kazanarak duaya dönüşür.
Yeniliğe tutkun biçimde bağlanma, bir süre sonra sanatkârı sadece nefsinin yönlendirmesine açık hâle getirir. Bu durumda sanatkâr, kendi benliğinin öreceği duvarlarla çevrilir. Hep daha fazlasını isteme arzusu güçlenir. Özdeşleyim kavramının ifade ettiği gibi sanatkâr, kendi eserinin bir tür esiri olur.
Sayfa 195
… sanat eserindeki güzelliği kendi ürünü olarak görmez, o Allah’ın yarattığı güzelliği ancak keşfedebileceğini bilir.
Sayfa 94
Hakikat menzili, sanatkâr için hissî âlemden hareketle misâl alemini işaret eden bir yürüyüşle (temaşa) ulaşılan yolculuğun son durağıdır. Bu sanat anlayışında “arayış” değil “yürüyüş” esastır. Bu yüzden İslam sanatı bir arayış değil, menzili olan bir seyahattir.
Sayfa 64
Reklam
İslam sanatı, bir temaşa etkinliği ve dünyayı güzelleştirme yürüyüşüdür.
Sayfa 19 - Ketebe Yayınları
Platon’da “güzel”in; “kendiliğinden güzel" olması, sanatkâr öznesini önemsiz kılmaktadır. Çünkü “güzel” tabiatta sanatkârdan önce vardır. Hatta hissedilir âlemde mevcut olan bütün varlıkların ideaların birer taklidi olmasından hareket eden Platon, sanatı da bu ikincilerin taklidi olması nedeniyle taklidin taklidi olarak görür. Sanat da bu durumda bir göz boyayıcılık derekesine düşmektedir.
Sayfa 16 - Ketebe Yayınları
Tezyin, nesnelerin sanat eserinde hakikati işaret edecek bir form ve anlamda sunulmasıdır.
Sayfa 13 - Ketebe Yayınları
Gören gözleri olanlar gökteki yıldızların yazısını okuyabilirler. I Necmüddin-i Kübra
Sayfa 49 - Ketebe YayınlarıKitabı okudu
Reklam
264 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
26 günde okudu
“Güzeli Anlamak”, varlığı anlamaktır. Varlık, var eden En Güzel’in armağanıdır. O’nun ihsanı olarak yine O’ndan bir işarettir. Varlıkta güzellik ise onun kendinden menkul değil, En Güzel’in yine varlığa bir tecellisinin sonucudur. Varlık, bütün anlam ve değerini bu tecelliye borçludur. Güzelliği ahlakın bir parçası olarak ele alan İslam düşüncesi, bir anlama faaliyeti olarak doğmuş ve gelişmiştir. Onda anlama çabası, sahip olma hırsının değil; ait olma bilincinin dışavurumudur. Güzellik bir veri olarak zaten mevcuttur, o sonradan icat edilemez ve yaratılamaz. Sanatçıya düşense ister duyular âleminde ister duyularüstü âlemde olsun bir veri olarak var olan güzelliğin izini sürmektir. Bu kitabın amacı, İslam estetiğini İslam’ın estetiği hâline getiren düşünce ve eylem birlikteliğini yansıtmaya çalışmaktır. Estetiği, sadece görünür bir forma hapsetmenin saplantı hâline geldiği günümüzde hakikatin aşkın boyutlarının karanlıkta kalmaması, sanatın hakikatle buluşması ve güzelliğin görüngüden kurtulması onun anlaşılmasıyla mümkündür.
İslam Sanatlarında Estetik
İslam Sanatlarında EstetikMustafa Uğur Karadeniz · Ketebe Yayınları · 202027 okunma
Telkinden Kaçınma
Çünkü telkin, sanatta muhatabın iradesinin elinden alınıp onu, hakikat ve yalın biçimde yüzleştirmeden bir tür etki ve büyük tesiriyle yönlendirmeye karşılık gelmektedir.
Sayfa 200Kitabı okudu
87 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.