Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Necip Taylan

Necip TaylanAnahatlarıyla İslam Felsefesi yazarı
Yazar
Derleyen
8.3/10
13 Kişi
97
Okunma
6
Beğeni
2.635
Görüntülenme

Necip Taylan Sözleri ve Alıntıları

Necip Taylan sözleri ve alıntılarını, Necip Taylan kitap alıntılarını, Necip Taylan en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Tanrı'nın varlığı dünyanın ahlaki bir düzeninin bulunması, ölüm ötesi gibi dinin esaslı görüşlerini Freud, gerçek olmalarını arzulamaya mecbur inançlar olarak görür.
Sayfa 156Kitabı okudu
“..son derece yıkıcı olan hayat, çekilir hâle gelebilmek için ümitlerle beslenmelidir.”
Reklam
“Aynı nehirde iki defa yıkanılamaz. İkinci yıkanmada artık bu nehir aynı nehir değildir.”
“Evren devamlı bir değişme ve akış içindedir. Durucu ve kalıcı gibi görünen şeyler, bir yanılgının sonucudur.”
"Öze dair bütün problemlerde din ve felsefe birbiriyle temas halindedir, onların aralarında dışardan görülen anlaşmazlık, gerçek bir çelişki olmayıp, birbirini yeterince anlamamış olmaların dan doğmuş olabilir. "
Fârâbî'ye göre insan, bir yönden irâdesinde özgürdür, fakat diğer bakımdan da özgür değildir. Çünkü her fiil, kendisinden önceki fiiller tarafından belirlenir, bu da sonunda kader'e dayanır. Görüldüğü gibi burada psikolojik bir determinizm ile insan hürriyeti iç içedir.
Sayfa 171 - Fârâbî-Psikoloji AnlayışıKitabı okudu
Reklam
Böyle bir durum belki de doğayı araştıran pozitif bilimler arasındaki büyük benzerliklerden ileri gelmekteydi. Şöyle ki , nasıl doğa olaylarında bir düzen varsa , fikirler arasında da öyle bir nizam vardır. Doğa olaylarındaki ilişkileri belirleyen yasalar ve ilkeler bulunduğu gibi aynı biçimde düşünceler arasındaki ilişkileri belirleyen yasa ve ilkeler de vardır.
İbn Haldun der ki:“İnsanın dünyevi ve uhrevi olmak üzere iki amacı bulunmaktadır. Bunlardan birincisi, ikincisi için bir hazırlıktır.”
"Felsefe insanın gerek kendi ve gerek evrenin varlığı hakkında duyduğu alâkanın genişleyip derinleşmesini sağlayan bir varlık bilincidir. Onun hedefi ise bu âlemde olup-biten şeylerin tamamını bir nizam ve vahdet ( birlik-bütünlük) içinde kavramak, insanın bizatihî kendisinin bu bütün içinde bulunduğu yeri ve oynadığı rolü tayin etmektir."
Sayfa 22 - Ensar NeşriyatKitabı okudu
“Sürekli değişme ve akış içinde olan sadece görünüşler dünyasıdır. Bu âlem yanıltıcıdır.”
Reklam
Birey, içinde yaşadığı devletin karakterini yansıtır. Mükemmel devlet, mükemmel bireyler yetiştirir. Mükemmel ve âdil olmayan kötü devletler de, kötü ve noksan bireyler yetiştirir. Meselâ; şerefli yaşamayı ön planda tutan bir devletin bireyleri, şan ve şerefi en önemli erdem olarak kabul ettikleri gibi, baskı uygulayan devletin bireyleri de kötü ruhlu olurlar. Yine meselâ; zenginliğin birinci planda bir değer sayıldığı devlette yaşayan bireyler, diğer değerleri ikinci plâna itip, zenginlik hırsıyla dolu olurlar.
Sayfa 71 - Platon-Devlet GörüşüKitabı okudu
İslam dininin hükümleri doğru ve gerçek olarak anlaşılırsa “İyi ahlak” ile tam bir uyum halinde olduğu görülür, din toplum için bir terbiye vasıtasıdır.
Sayfa 187
Var olan her şey iyi (hayır) veya kötü (şer) olsun, Allah'ın takdirinde mevcuttur. Fakat Allah'ın ancak "iyi"ye rızası vardır. Kötü, ya mevcut olmayan bir şey veya Allah'tan sâdır olmuşsa, ilinek kabilinden bir şeydir. Âlem, hâlen olduğundan daha iyi, güzel ve mükemmel olamazdı. İlâhî inayet bu âlemin mükemmel nizamında tecelli etmiştir.
Sayfa 202 - İbn Sînâ-Metafiziğe Dair GörüşlerKitabı okudu
Zira, empirik bir bilim olan psikolojinin bize her bilim gibi ancak olasılık değeri olan ve tümevarımsal yoldan elde edilmiş bir bilgi verebileceği oysa böyle bir bilginin mantığın kesin, zorunlu ve genel-geçer ilkelerini temellerdiremeyeceği açıkça ortadadır. Mantığın psikoloji ile ilgisi yanında, onun bağımsız bir disiplin olduğunu kısa bir karşılaştırma ortaya koyacaktır.
“İbn Sinâ’ya göre biz; bir sebepli (mâ’lül), bir de sebep kabul ettiğimizde, ondan önce bir sebep kabul etme durumunda kalırız ve bu böylece geriye doğru gider. Ancak bu sebep-sonuç ilişkisi sonsuzca sürüp gidemez. Çünkü, evrende gördüğümüz harici sebepler bir tertibe, tertip takdire, takdir kazaya, kaza da bir Emr’e bağlıdır. Bu demektir ki, herşey, onları bulundukları üzere var edip tertibeden ilk ve ezelî ihtiyarda son bulur. İşte bu ilk neden de Tanrı’dır.”
95 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.