Nikolay Georgiyeviç Korsun

Nikolay Georgiyeviç KorsunTürk- Yunan Savaşı 1919- 1922 yazarı
Yazar
7.5/10
35 Kişi
96
Okunma
2
Beğeni
472
Görüntülenme

Hakkında

Okurlar

2 okur beğendi.
96 okur okudu.
1 okur okuyor.
30 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
"Türklerin başarısı, Küçük Asya politikasında İngiltere'yi uzlaşmaya zorlayan olağanüstü yeni zorluklar yarattı ve Cumhuriyet Türkiyesi, kendisi için küçük düşürücü şartları olan Sevr Antlaşması'nı iptal etti."
Sayfa 104 - Kronik KitapKitabı okudu
Türkiye bir tarım ülkesidir. O zamanlar önemli bir kulak tabakası ile %85'i köylülerden oluşuyordu.
Reklam
"Bir ay süren azimli harekâtlarda İtilaf güçlerinin talimatları doğrultusunda Türkiye'yi istilâ eden Yunan ordusu tamamen bozguna uğratıldı ve denize döküldü. Bu ordunun yalnızca üçte biri kaçmayı başardı."
Sayfa 103 - Kronik KitapKitabı okudu
Ne gibi ?
Kurtuluş mücadelesinde Türk halkı, büyük Sovyet devletlerinin halklarından daha büyük önem taşıyan manevi destek aldı.
Sayfa 40
"Sevr Antlaşması'nın yayımlanması ulusal güçleri, tüm gayreti düzenli bir ordunun kurulmasında olan Mustafa Kemal'in etrafında topladı."
Sayfa 33 - Kronik KitapKitabı okudu
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
128 syf.
10/10 puan verdi
·
26 günde okudu
1940 yılında bir Rus general Nikolay Korsun tarafından iki tarafında belgeleri incelenerek hazırlanmış bir ders kitabı aslında. Fakat akıcı bir dille o kadar sade bir şekilde Türk -Yunan savaşını anlatıyor ki bir çırpıda okuyorsunuz. Haritalarla desteklenmiş. Hele Büyük Taarruz'un Mustafa Kemal tarafından ilmek ilmek örülmüş planları insanı dehşete düşürüyor. İnanılmaz bir deha ile karşı karşıya olduğunuzu görünce gururla göğsünüz milyon kere kabarıyor. Bu deha bizimleydi.. Süvarilerin kullanımı anliz edilmiş. En çok da o bölümden etkilendim. Meraklısına şiddetle tavsiye ederim.
Türk- Yunan Savaşı 1919- 1922
Türk- Yunan Savaşı 1919- 1922Nikolay Georgiyeviç Korsun · Kronik Kitap · 202096 okunma
128 syf.
9/10 puan verdi
·
8 saatte okudu
Nikolay Georgiyeviç Korsun, hem Çarlık Rusya ordusunda hem de Kızıl Ordu'da görev yapan başarılı bir asker, biyografisi böyle söylüyor. Eser, rapor, inceleme -adına ne derseniz- önsözde de ifade edildiği gibi Sovyet paradigmasıyla ama bayağı bayağı tarafsız kalınarak kaleme alınmış. Bu eser 1940 yılında Korsun tarafından üstleri için hazırlanmış. Kurtuluş Savaşı'ndaki Batı Cephesi'ni ele alan bu çalışma; Batı Cephesi'nde yaşanan tüm olayları değil, sadece savaşları teferruatıyla anlatmış. Türkiye'nin kaç askeri var teçhizatları nelerdir? Aynı şekilde Yunanlıların da askeri durumu detaylandırılmış. Eserde her iki taraf adına da o kadar çok teknik ve stratejik detay var ki, kitabı okurken yazarın bir bizim tarafta bir Yunan tarafında hareket ediyormuş gibi bir his oluşuyor. Net bir şekilde kitapta çapraz bir şekilde teknik ve stratejik bilgi yağmur var. Bu kadar detayı nasıl elde etti, çok şaşırtıcı. Cepheler arasındaki kilometre mesafesinden alın da hangi tümenin hangi köyden hangi saatte geçtiğine kadar bilgi var. Bu arada kitapta savaşın seyriyle ilgili dokuz tane harita var. Kurtuluş Savaşımız Sovyetler tarafından önemsenen savaş. Sebebi ise kendisine Batı karşısında bir dost edinmek. Bu hususta Kurtuluş Savaşımızı adım adım takip edip kendilerine buradan çıkarımda bulunmuşlar. Bunun en net örneklerinden biri bu eserdir. Romantizmden uzak tarafsız bir şekilde tarihi anlatan eserler her zaman ilgi çekici olmuştur. Bu kitapta ziyadesiyle ilgi çekici. Her Türk vatandaşının mutlak surette Kurtuluş Savaşımızı bilmesi gerektiğinden bu kitabın da okuma listelerinde olması gerektiğini düşünüyorum. Keyifli okumalar. Kitapla kalın.
Türk- Yunan Savaşı 1919- 1922
Türk- Yunan Savaşı 1919- 1922Nikolay Georgiyeviç Korsun · Kronik Kitap · 202096 okunma
128 syf.
5/10 puan verdi
Milli Mücadele döneminde yaşanan Batı Cephesindeki Yunan - Türk savaşını teknik bir biçimde ele alıyor kitap. 128 sayfa olmasına rağmen askeri tarih öğrencileri için verimli olabilecek sayısal değerlere ve verilere sahip akademik bir eser. Yazarın, Türk Milli Mücadelesini başlatırken (işçi sınıfı ve köylü olarak belirtilmiş) Sovyetler Birliğini örnek aldığını iddaa etmiş, akabinde benzer örneklere bolca yer vermiş. Bu görüşe çok katılmıyorum. Bu görüşle birlikte yazar, Sovyet Rusya ile Yeni Türkiye arasında sosyolojik benzerliklerden bahsediyor. Genel itibari ile doyurucu bir eser olmamış.
Türk- Yunan Savaşı 1919- 1922
Türk- Yunan Savaşı 1919- 1922Nikolay Georgiyeviç Korsun · Kronik Kitap · 202096 okunma