Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Nuran Şahin

Nuran ŞahinAntik Dönemde Anadolu'da Kadın yazarı
Yazar
7.0/10
1 Kişi
1
Okunma
0
Beğeni
525
Görüntülenme

Hakkında

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde (1978) ve Lille III. Üniversitesi DEA (Fransa) (1981), doktorasını Fransa’da aynı okulda (1986) tamamladı. Ege Üniversitesi Arkeoloji Bölümünde yardımcı doçent (1987), doçent (1992) ve profesör (1999) oldu. EÜ Edebiyat Fakültesi Yönetim Kurulu üyeliği ve yardımcı doçent temsilciliği (1988- 91), Edebiyat Fakültesi Eski Eser Koleksiyonu sorumluluğu (1996-2000), Eski Çağ Dilleri ve Kültürleri Bölümü başkanlığı (2000-2002), Fakülte Kurulu üyeliği, profesör temsilciliği (2003-), Edebiyat Fakültesi Yönetim Kurulu üyeliği (2003-) görevlerinde bulundu. Çeşitli kazılara danışman, üye ve başkan olarak katıldı. Makale ve çevirileri De Anatolia-Antiqua, Arkeoloji ve Sanat Tarihi Dergisi, Arkeoloji Dergisi, İzmir Kent Kültürü gibi dergiler ile ortak kitap ve sempozyum kitaplarında yayımlandı. Ulusal ve uluslararası sempozyumlarda bildiri sundu. ESERLERİ: Cahiers de Claros I (ortak, Les Terres Cuites du Sondage adlı bölüm, 1992), Klaros-Apollon Klarios Bilicilik Merkezi (1998), Zeus’un Anadolu Kültleri (2001)
Unvan:
Türk Arkeolog, Akademisyen, Profesör ve Yazar
Doğum:
İstanbul, Türkiye, 24 Şubat 1948

Okurlar

1 okur okudu.
2 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Bir mitosa göre, sevgilisi Adonis'i kurtarmak için koşan tanrıçanın(afrodit) ayağına diken batar ve akan kan tanrıçanın beyaz gülü üzerine düşerek onu kırmızıya dönüştürür. Böylece, tanrıçanın aşk simgesi olan beyaz gül kırmızıya dönüşür.
"Sparta için ölmek" salt erkeğe yönelik bir ideal değildi. Spartalı kadınında bu ruha sahip olduğu görülür. Bu ruh oğlu savaşta ölen bir annenin "Gözyaşları şerefsizler içindir. Oğlum, yiğitim, sen benim ve Sparta'nın oğlusun. Seni bir damla gözyaşı dökmeksizin gömüyorum." Sözlerinin yazılı olduğu bir mezar şiirinde en iyi şekilde ortaya çıkmaktadır.
Sayfa 223Kitabı okudu
Reklam
Artemisia II - kadın satrap
Artemisia II kocasının ölümünün ardından satrap olarak Karia'yı yönetmeye başlar. Ancak yöneticinin bir kadın oluşunu skandal olarak nitelendiren Rhodoslular, donanmaları ile Halilkarnassos'un büyük limanına gelirler. Artemisia'nın yaptığı zekice bir planı uygulayan halk, Rhodosluları çoşku ile karşılayıp kenti kendilerine teslim ediyorlarmış gibi bir izlenim yaratırken, Artemisia küçük limandaki donamasını büyük limana yöneltir ve boş Rhodos gemilerine el koyar. Ardından kentteki Rhodosluları öldürürler. Daha sonra planın ikinci aşamasını uygulamaya koyan Artemisia, Rhodos gemilerine kendi askerlerini doldurark Rhodos'u ele geçirir ve orada kendi heykelini diktirir.
Sayfa 217Kitabı okudu
Yunan mitolojisinde dansın, tanrıça Rhea tarafından Giritlilere öğretildiğine inanılmaktaydı. Giritliler bir ağaç veya bir altarın etrafında dans eder ve bu yolla kendilerini kötülüklerden koruduklarına inanırlardı.
Sayfa 201Kitabı okudu
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Henüz kayıt yok