Nuri Bilge Ceylan

Söyleşiler yazarı
Yazar
9.3/10
56 Kişi
367
Okunma
257
Beğeni
14,5bin
Görüntülenme

Nuri Bilge Ceylan Yorumları ve İncelemeleri

Nuri Bilge Ceylan yorumları ve incelemelerini, Nuri Bilge Ceylan kitabı hakkındaki okur görüşlerini , Nuri Bilge Ceylan puanlarını 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
112 syf.
8/10 puan verdi
Ünlü sinema yönetmeni Nuri Bilge Ceylan ın 1995 te yaptığı ve başta Cannes olmak üzere çeşitli uluslar arası festivallerde gösterilen "Koza" dan sonra çektiği ilk uzun filmi "Kasaba" nın bir nevi fotoroman tarzındaki okuduğum bu kitabı,yazarı daha yakından tanımak isteyenler için bence başyapıt niteliğinde.Çünkü yazarın 1970 li yıllarındaki çocukluğunu da anlatan çanakkalede çekimlerinin 1 buçuk yıllda tamamlandığı ve yazarının da kız kardeşi Emine Ceylan olduğu ve ayrıca filminde de kendi anne-babasının oynadığı son derece gerçekçi ,olağan,ali ile ablası asiyenin aile büyükleri ve köy okulundaki yaşantısını,gerçek hayatta da köyün ilk üniversiteli okuyan bireyi olan babasının ,hayallerini gerçekleştrdikten sonra doğup büyüdüğü bu köye gelmesini ...vb olan yazarın gerçek yaşam öyküsüyle harmanlanmış mütevazi bir bütceyle hazırlanmış,tertemiz saf bir sinema ve onun bize kitap vasıtasıyla fotoroman tarzında aktırdığı 106 sayfalık bir kitabı...Ben 2007 basımını Norgunk yayınevinden okudum özellikle yayınevini belirtmek istedim çünkü kitabın sayfa ve cilt kalitesi mükemmeldi ve okurken sahifeleri çevirirken çıkan ses çok orjinaldi:).Aslında böyle şeylere hiiç takılmam ama sarı saman tok ve dolgun sayfaları okumak cidden çok keyif verdi.Uzun zamandır bu kadar kalitede basılmış bir kitap okumamıştım.Kitabın son yarısı tamamen kitap ın ünlü yazar ve çevirmenler tarafından eleştirileri ve yazarla film hakkında yapılan dialoglardan oluşmakta..(Bence ikinci yarısını okumak daha keyifliydi çünkü eleştiri ve kamera arkasını hep sevmişimdir)
Kasaba
KasabaNuri Bilge Ceylan · Norgunk Yayıncılık · 200721 okunma
211 syf.
10/10 puan verdi
Filmlerini muğlaklık ile nitelendirdiğimiz bir yönetmenin, kitapta yer alan ilk söyleşisinden son söyleşisine kadar neredeyse aynı şeyleri söylediğini, her bir eserinin aynı içtepiden beslendiğini görmek şaşırtıcı gelebilir, ancak sinemada "auter" kavramı da tam böyle bir durumu açıklar aslında. Esin kaynağının sinemadan daha çok edebiyat olduğunu da açıkça görebiliyoruz Ceylan'ın. Ayrıca, filmlerinden çok neden yönetmenlerini anlamamız gerektiğine de çok güzel vurgulamış bir çalışma olmuş.Nice çalışmaların; Zeki Demirkubuz, Semih Kaplanoğlu gibi yönetmenlerimiz içinde olması temennisiyle...
Söyleşiler
SöyleşilerMehmet Eryılmaz · Norgunk Yayıncılık · 202295 okunma
Reklam
311 syf.
·
Puan vermedi
İstanbul Teknik Üniversitesi elektrik mühendisliği bitirmiş bir gencin kendini bulmak için , Avrupa'ya gidip bir yandan bulaşık yıkayarak ve garsonluk yaparak geçimini sağlayıp bu esnada sürekli sinema izleyen , elinde bir fotoğraf makinesi fotoğrafçılığa merak saran bir kişiden bahsediyoruz: Nuri Bilge Ceylan. Burada da aradığını bulamayan Bilge , doğuyu da gördükten sonra , Türkiye 'ye dönmüş ve Ankara'da Askerliğini yaparken okuduğu kitapların etkisiyle sinema serüveni başlamıştır. Kitap; çeşitli varoluşsal sancılar çeken karakterler ve bu karakterlerin yaratıcısı Nuri Bilge Ceylan' in dünyasını ele alıyor . Bu dünyaları az da olsa anlamak istiyorsanız durmayın kitaba başlayın derim . Gerçekçi ve beni de en çok etkileyen belki de çocukluğumu gördüğüm şu alıntı ile incelememi noktalamak istiyorum: "Babam çok para gitmesin diye saç tıraşım için elle çalıştırılan bir tıraş Makinesi almıştı.Erkek çocukların hepsi için kısacik 'alabros' denen basit bir saç modeli neredeyse standarttı. Her taraf kısa ama sadece önde biraz uzun bırakılan bir saç . Kısa saçtan ön taraftaki uzunca saç bırakılan bölüme geçişin biraz yumuşak olması gerekiyordu.berberler onu daha iyi yapardı. Esasen berberlerin maharetlerini gösterebilecekleri tek yer de zaten bu geçişti. Babam bu geçişi biraz sert yapıyordu." İyi okumalar.
Söyleşiler
SöyleşilerMehmet Eryılmaz · Norgunk Yayıncılık · 202295 okunma
311 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
8 günde okudu
Böyle bir kitap ortaya çıktığı için çok mutlu oldum. Nuri Bilge'nin hayata, insana ve olaylara bakışı beni çok keyiflendirdi. Bende de olan ancak tam olarak dile dokemedigim hisleri sahiplenip rahatlıkla ortaya koyuyor sanki; örneğin her yerde evi ve kitaplarıyla yaşayabileceği ancak büyük şehirdeki o kalabalıklar içindeki yalnızlık hissini sevdiği, gezmeleri sonucu her yer ve insanın aynı olduğunu fark edip etrafındaki insanlara yoğunlaşması, otorite ihtiyacı hakkındaki düşünceleri beni etkiledi. Henüz hayatta o kadar deneyim elde etmesem de analiz ettiğim şeyler onun deneyimleriyle sonuca vardı bir bakıma.
Söyleşiler
SöyleşilerMehmet Eryılmaz · Norgunk Yayıncılık · 202295 okunma
311 syf.
8/10 puan verdi
Nuri Bilge'nin çoğu filmini izlemediğimden kitaptan beklediğim verimi aldığımı düşünmüyor olsam bile sadece bir filmini izleyen birine bile tavsiye edilebilecek derecede keyifli söyleşi kitabıydı. Sindirilerek okunursa fazlasıyla beğenilebilir bir kitap benim gözümde.
Söyleşiler
SöyleşilerMehmet Eryılmaz · Norgunk Yayıncılık · 202295 okunma