Nurşen Özçelik Adak

Nurşen Özçelik AdakDeğişen Toplumda Değişen Aile yazarı
Yazar
9.0/10
3 Kişi
40
Okunma
1
Beğeni
1.260
Görüntülenme

Hakkında

Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Uygulamalı Sosyoloji Anabilim Dalında “Toplumsal İlişki Türlerinin İntihar Olgusu Üzerindeki Etkileri” adlı tez çalışmasıyla yüksek lisansını (1995), aynı eğitim kurumunda “Sağlık-Hastalık Sistemi ve Kadın” teziyle doktora çalışmasını (2001) bitirdi. Adnan Menderes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünde araştırma görevlisi (1995-99) olarak çalışmaya başladı. Oradan Akdeniz Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümüne geçti. Bu eğitim kurumunda 1999-2001 yıllarında araştırma görevlisi olarak çalıştı, yardımcı doçent (2003) ve öğretim görevlisi oldu. Akdeniz Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Uygulamalı Sosyoloji Anabilim Dalı Başkanlığı (2004) yaptı. Sağlık sosyolojisi, sosyal sorunlar, kentleşme, intiharlar, kadın ve kadın sorunları üzerine makaleleri; Bilig, Sağlık ve Toplum, Aile ve Toplum, Akademik Araştırmalar ulusal, uluslararası dergi ve ortak kitaplar ile armağan kitaplarda yayımlandı. Ulusal ve uluslararası toplantılara katılarak bildiriler sundu. Sosyoloji Derneği ile Sağlıkta Sosyal Bilimler Derneği üyesi oldu.
Unvan:
Sosyolog
Doğum:
Eskişehir, 4 Eylül 1970

Okurlar

1 okur beğendi.
40 okur okudu.
1 okur okuyor.
24 okur okuyacak.
2 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Toplumun temelinde aile, ailenin temelinde de evlilik yer almaktadır.
Eşit olmayan sosyal yapı değişene kadar suç, yoksulluk, kirlilik, zayıf sağlık bakımı ve ekonomik çöküntüler gibi problemleri sonlandırabilmek imkanlar dahilinde olmayacaktır.
Reklam
''En yaygın şiddet türü olan psikolojik şiddet ,aile bireylerinin psikolojik bütünlüğünü ağır şekilde ihlal etmektedir. Psikolojik şiddetin tehlikesi çoğu kez normalleştirilmesinde saklıdır.Çünkü çoğu durumda şiddetin bu türü meşrulaştırılmakta,bir suç ,kişilik hakkına tecavüz olarak algılanmamaktadır. Bu şiddet türü aynı zamanda ,şiddete maruz kalan aile bireyinin kendine olan inancını,kimliğini kaybetmesine yol açabilmektedir. Psikolojik şiddet , fiziksel şiddet gibi görünürde iz bırakmaz fakat ruhsal dünyada fiziksel şiddetten çok daha kalıcı izler bırakabilir..
Cinsiyete dayalı olarak ortaya çıkan işbölümü, kadın ile erkek arasında var olduğu kabul edilen anatomik farklılıklardan (erkeğin fiziksel olarak kadına göre daha güçlü olmasından) kaynaklı olarak şekillenmemiştir. Bu işbölümünü yaratan en önemli neden, topluluğun insan sayısının arttırılmasına aracılık eden kadının doğurganlığıdır.
Madalyonun Öteki Yüzü: Erkeğe Yönelik Şiddet
Feministler, erkeklerin yakın ilişkilerinde gücü ellerinde tutmak için kullandıkları taciz edici davranışlara daha geniş sosyalizasyonun göz yumması sonucu partner şiddetinin ortaya çıktığını tartışmaktadır. Kadınların erkek partnerlerine neden şiddet uyguladığı sorusuna cevap arandığında, kadınların kendilerini savunmak için eşlerine şiddet uyguladığı cevabı verilmekte ve kadınların uyguladığı şiddetin erkeklerinkinden daha hafif olduğu da vurgulanmaktadır. :)))
Nurşen Özçelik Adak
Nurşen Özçelik Adak
Sosyoloji Araştırmaları Dergisi Cilt:16 Sayı: 2

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Henüz kayıt yok