Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Oktay Yenal

Oktay YenalCumhuriyet'in İktisat Tarihi yazarı
Yazar
8.8/10
12 Kişi
41
Okunma
0
Beğeni
1.232
Görüntülenme

Hakkında

Yenal, dünya iktisat tarihini, Marx dahil çok iyi bilen bir iktisatçı, bir hoca. Üniversitelerimizde hocalık yaptı, Dünya Bankası Asya Bölümü Başekonomisti ve Hindistan Temsilcisi olarak çalıştı.
Tam adı:
Prof. Dr. Oktay Yenal
Unvan:
Akademisyen, Yazar
Ölüm:
2013

Okurlar

41 okur okudu.
13 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Bunalımdan Devletçiliğe: 1930-1950
Olumsuz gelişmeler ve halktan gelen şikâyetler karşısında hükümet şaşırmış durumdaydı. Dış şokun doğurduğu zincirleme etkilenmeler, hele Türk lirasının 1928 ile 1929 arasında yüzde 10 değer yitirmesi ve ithal mallarındaki benzer artış büyük kaygı yaratıyor ama bunun nedeni yetkililerce kavranamıyordu. Bu şaşkınlık ve Türk iktisat tarihi içinde, ya fiyat artışlarının kalkınmanın doğal sonucu olduğu ileri sürülüyor ya da ticaret kesiminde suçlu arama yolu seçiliyordu.
Sayfa 79 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Rant Devletçiliği: Suyun Başında Olmak
Toplum düzeni bozularak, çevre kirletilerek, gelecek kuşaklar borca sokularak, bazı kesimlerde canlılık yaratılabileceği sanılabilirdi. İhracat, sanayi ve turizm teşvikleri, bu kesimlerde girişimlerin ve yatırımların artmasını sağlamış olabilirdi. Tarımdaki destek alımları belki çiftçiye bir derece gelir istikrarı sağlamış, üretime olumlu katkıda bulunmuştur. Özel fonlar aracılığı ile de bazı yararlı kamu faaliyetlerinin hızlandırılmış olması olasıdır. Fakat bu verim artışlarının, toplumca ödenen maliyetin üstünde olması ve özellikle, sürdürülebilir olması ihtimali zayıftır. Böyle olunca, keyfi rant ekonomisinin bankacılık, şehircilik ve verimsiz istihdam alanlarında sebep olduğu kaynak israfı ile verimlilik yönünden bile istenilen sonuçları vermediği söylenebilir. Ancak, kuşku yok ki, Türkiye'deki gibi bir rant ekonomisinin en sevimli olmayan yönü, toplumun büyük bir kısmını etkisine alan çirkin rant elde etme -yaygın deyimi ile, köşeyi dönme- yarışı, bunun ahlaki sonuçları ve gelir paylaşımında yarattığı haksızlıklar, rahatsızlıklardır.
Sayfa 179 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Reklam
“Gerilik kitap basılmasını önlemiş, kitapsızlık geriliği sürdürmüştür.”
Sayfa 86 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Tarihi kökenlerimizle ve Osmanlı’nın yükseliş çağının başarıları ve eserleri ile övünmemiz ne kadar hakkımız ise, imparatorluğun ikinci yarısında, ülkenin ne kadar geri ve yoksul bırakıldığını, Cumhuriyet’in nasıl zavallı bir ülke devraldığını unutmamak da o kadar tarih borcumuzdur.
Geleceğe bakış
Universite adı altında çok hızlı bir genişleme ile meslek okulları açılması nın asıl sakıncası ise, gerçek üniversite alanında Atatürk döneminin çok ümit verici oluşumlarından sonra bu kavramın giderek yozlaştırılması olmuştur. Bu olayın, Türkiye'nin kültür ve uygarlik alanındaki geri kalmışlığı ile yakından iliş kili olduğu kanısındayım. Kabul
Sayfa 236
Demokrat Parti ve Tarım Devrimi
İsmet İnönü başkanlığındaki CHP hükümeti, şanssız bir dönemde titizlikle biriktirdiği potansiyeli, altın bir tabak içinde Demokrat Parti'ye sunmuştu. Ancak elde olan bu birikimler ve yardımlar ile CHP hükümeti bir tarım devrimi başlatabilir miydi? Politikaları ile kimi zaman yerin dibine soktuğumuz DP hükümeti, Cumhuriyet İktisat tarihinin ilk ve en büyük tarım devrimini başlatan hükümet adını almayı hak ediyordu.
Cumhuriyet'in İktisat Tarihi
Cumhuriyet'in İktisat Tarihi

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
247 syf.
10/10 puan verdi
Hoca yerinde dinlensin, rahmeti bol olsun. İktisat benim açımdan terimlerini anlamakta ve sindirmekte güçlük çektiğim okumayı da sevmediğim oldukça karmaşık bir alan. Ancak hoca, Cumhuriyet kronolojisi içerisinde iktisat terimlerini eritmiş ve Atatürk döneminden 2002'ye kadar olan ekonomik gelişmeleri bir iktisatçıdan beklenmeyecek kadar derli toplu bir tarih anlatısı şeklinde kaleme almış. Her bölümün başında yer alan önemli vecizelerle okuyucuyu metne hazırlamış, yalın dili eserin bir çırpıda bitmesine yardımcı oldu. Kitabı okuyan herkes temel manada Türkiye Cumhuriyeti'nin geçmişten bugüne yaşadığı ekonomik değişimler hakkında bilgi sahibi olabilir ve günümüzdeki ekonomik bunalımı daha iyi kavrayabilir. Özellikle son bölümdeki güncel eleştirilerin isabeti takdire şayan. Hocaya böyle bir eseri sunduğu için minnettarım.
Cumhuriyet'in İktisat Tarihi
Cumhuriyet'in İktisat TarihiOktay Yenal · Türkiye İş Bankası Yayınları · 201321 okunma
100 syf.
·
Puan vermedi
·
4 saatte okudu
Uygarlık,Eğitim ve Her daim Söylenegelen Eleştiriler.
Kısa sürede bitirdiğim kitaplardan biri oldu.Açık konuşmak gerekirse iyi araştırılmış,iyi düşünürlere atıfta bulunulmuş, her zaman sorulan sorulardan Batı'nın uygarlık ve sanayide bu kadar hızlı bir şekilde gelişirken Doğu toplumların aynı hızda olmadığı neden Rönesans,Aydınlanma Çağı,Sanayi Devrimleri'nin Batı'da geliştiği
Ulusların Zenginliği ve Uygarlığı: Eğitim Boyutu
Ulusların Zenginliği ve Uygarlığı: Eğitim BoyutuOktay Yenal · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201720 okunma
100 syf.
·
Puan vermedi
İkinci sanayi devrimiyle sanayileşen toplumların avurapayı sanayileşme ve gelir konusunda yakalayacak olmaları muhtemeldir. Peki ya Avrupanın uygarlığını, medeniyetini ve gelişmişliğini de yakalayabilecekler mi?
Ulusların Zenginliği ve Uygarlığı: Eğitim Boyutu
Ulusların Zenginliği ve Uygarlığı: Eğitim BoyutuOktay Yenal · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201720 okunma