Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Ömer Faruk Yazıcı

Ömer Faruk YazıcıPeri Palas yazarı
Yazar
7.9/10
38 Kişi
135
Okunma
12
Beğeni
2.082
Görüntülenme

Hakkında

10 Mart 1995 yılında İstanbul’da doğdu. Marmara Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunu. Hikayeleri çeşitli dergilerde yayınlandı. FABİSAD üyesi. 2015 Gio Ödülleri hikaye seçkisi Düşlerin İzinde’de “Bir Büyü’cü Masalı” adlı hikayesiyle yer aldı. Türk Edebiyatı Genç Sanat dergisinin yayın kurulunda. Mitoloji, masal ve fantastik olan her şeye ilgi duyuyor. Türk Edebiyatı Vakfı bünyesinde yayın hayatını sürdüren Türk Edebiyatı Genç Sanat adlı dergide ve Acayib’ül-Hikayat adlı kişisel blogunda hikaye, deneme ve şiirlerini yayınlamaya devam ediyor.
Unvan:
Türk Yazar
Doğum:
İstanbul, Türkiye, 10 Mart 1995

Okurlar

12 okur beğendi.
135 okur okudu.
3 okur okuyor.
57 okur okuyacak.
5 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Gulyabani romanı; Hüseyin Rahmi’nin Cadı (1913), Mezarından Kalkan Şehid (1929) romanları gibi dönemin halkının batı inançlarını mizahi bir şekilde ele alarak bunların beyhudeliğini halka göstermeye çalıştığı romanlarındandır. Bu eserlerde kurgular batıl inançlara inanmayanlarla inananların karşı karşıya gelmesi üzerine kuruludur (Koşar, 2005: 11-13). Bu kitap, yazarın realist/akılcı düşünceyi savunan; halkın boş inançlarını, cinleri, perilere ve tuhaf olaylar inanmasın eleştiren romanlarından biridir ki bu husus eserlerinin birçoğunda epey öne çıkar. Hüseyin Rahmi, eserlerinde doğal ve gerçekçi bir uslupla o dönemin İstanbul’undaki insanların hayatlarında, konuşmalarında kesitler sunarken aynı zamanda onların değer yargılarını, boş inançlarını ve katı gelenekçiliklerini eleştirmektedir. O; okuyucuyu bilinçlendirmeye, boş inançlardan ve çağdışılıktan uzaklaştırırken bunu bu inanışları gülüç yönlerini ön plana çıkartarak yapmaktadır. Bu nedenle bazı eserlerinde öğreticiliğin dozu kaçtığı için romanın estetiğini bozsa bile yazarın en belirgin özelliği olagelmiştir.
"unutmayın, en güzel hikâyeleri ölüler anlatır."
Reklam
Gulyabaninin insandan uzak olma, insanı avlama, yoluna çıkma, yoldan çıkarma, şekil değiştirme, güneş doğunca kaybolma ve insanı helak etme yönleriyle klasik edebiyatımızda da halk inançlarındaki şekliyle var olduğu görülmüştür. Bu da girişte bahsettiğimiz gibi klasik edebiyatımızın içerik bakımından ne denli halk inanışları ile iç içe olduğu, avam inanışlarının da gerek işret meclislerinde okunan gazellerde gerekse padişaha sunulan kasidelerde kendine yer bulabildiğini söylememize olanak sağlar.
Reisi'l- Gul, Perseus Takım Yıldızı
Yunan mitik anlatılarının meşhurlarından Medusa'nın hikâyesi klasik şiirimizde ilginç bir şekilde kendine yer bulmuştur. Arapların Reisi'l-Gul yahut Bersâvüş dediği takımyıldızı, Batı kültüründe elinde kesik Medusa başı ile tasvir edilen Perseus Takımyıldızı'ndan başkası değildir.
Gulyabaninin dişil olma ve hem çocukların koruyucusu hem de tehlikeli bir varlık olması özellikle onun iki yönünü ortaya koymaktadır. “Anne arketipi”nde görülebilen kadının birbiriyle bütünleşen iki yönü vardır: Bakıp büyüten, koruyan, şevkat gösteren, ilham veren Umay, Ak Ene, Ak kızlar, yer-sub , Od Ene ve Ana Maygıl ile korkutan, yutan, yakan bir öldüren Al karısı , Yalmavuz, kara kızlar, kocakarı ve cadı; anne arketipinin iki parçasını oluşturur ve hayatla ölüm, geceyle gündüz aydınlıkla karanlık, iyilikle kötülük ve varlıkla yokluk gibi bir ve bütündür (Fedakâr,, 2014: 18).

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
143 syf.
8/10 puan verdi
Türk Kültüründe Gulyabani İncelemeler / İllüstrasyonlar - Seçkin Sarpkaya- Mehmet Berk Yaltırık- Ömer Faruk Yazıcı Kitap dört bölümden oluşuyor. Üç yazar her bölümde kendi çalışmalarını, araştrımalarını ve incelemelerini sunuyor. Dördüncü bölümde illüstrasyon sanatçıların çizimleri ve çizimlerine dair kısa bilgilendirmeleri bulunuyor.
Türk Kültüründe Gulyabani İncelemeler / İllüstrasyonlar
Türk Kültüründe Gulyabani İncelemeler / İllüstrasyonlarMehmet Berk Yaltırık · Ötüken Neşriyat · 031 okunma
176 syf.
·
Puan vermedi
·
24 saatte okudu
Selemlar ; Fantastik öğeler içeren , komik . benüm ürkmeme sebep olan :)))) Peri Palas otelinde geçen olaylar olaylar :)))...Faruk ' un merakı ve 2 arkadaşı ıle bır gün bu esrarengiz , gizemli otele girmeleri ile başlıyor... Faruğun sonrasında bu otelin sahibi ( ölü olan sahibi ) Mümtaz by ile tanışıyor...Peri Palas'ı dışarıdan bakıldığında virane bir konaktır. Fakat bu konakta , periler,gulyabaniler, cadılar, cinler,karabasanlar barındığı bır konaktır.Mümtaz beyın konağı niye koruduğunu ve bu gizemin niye olduğunu okuyacaksınız. Ben sevdiysem korkmadan da okuduysam ama zaman zaman etkilendim :)) onu es geçmiyeyim.. Korku ve fantastik severler kitabı kesinlikle sever diye düşünüyorum...
Peri Palas
Peri PalasÖmer Faruk Yazıcı · Ketebe Yayınları · 202094 okunma
176 syf.
·
Puan vermedi
Fantastik roman türünde olan Peri Palas, ilgi çekici birbiriyle bağlantılı birden fazla hikâyeden oluşuyor. Dili basit bir kitap olmasına rağmen yeni kelimeler öğreterek kelime dağarcığını genişletiyor. İnsan aleminden öte varlıkların kahramanlık yaptığı bu hikâyeler, aslında en başından itibaren her daim iyilerle kötülerin savaşı olduğu gerçeğini ortaya koyuyor. Olacak son savaşın ise büyük bir savaş olacağını, iyilerin ve kötülerin bu savaşa bütün taraftarlarıyla katılacağını, savaşın kazanılması için iyi bir ekip işinin yanı sıra bir mucizenin, ilahi yardımın olması gerektiğini hikâyelerin içinde işliyor. Bir de kişinin ya da varlığın iyi de olsa kötü de olsa hakkının çiğnenmemesi gerektiğini, haksızlığın karşısında durulması gerektiğini ve son savaş günü aslında kötü olan kişinin önceden kendisine yapılan iyiliği hatırlayarak iyilere yardım edebileceğini anlatıyor. Kitabın özellikle lise çağındaki gençlerle okunup, tahlil edilebileceğini düşünüyorum. Bir de yazarın neden insan ötesi varlıklarla ilgili kitap yazdığını merak ediyorum. Bu bir ilgi mi, ihtiyaç mı? Bilemiyorum.
Peri Palas
Peri PalasÖmer Faruk Yazıcı · Ketebe Yayınları · 202094 okunma