Ömer Lütfi Barkan

Ömer Lütfi BarkanKolonizatör Türk Dervişleri yazarı
Yazar
9.0/10
20 Kişi
89
Okunma
33
Beğeni
4.041
Görüntülenme

Hakkında

İktisat tarihçisi Ord. Prof. Dr. Ömer Lütfi Barkan, 1902 senesinde Edirne'de doğdu. İlk tahsilini Edirne Numune Mektebinde gördü. 1923'te İstanbul'a giderek Yüksek Muallim Mektebine girdi. Daha sonra Darülfünun (İstanbul Üniversitesi) Edebiyat Fakültesi Felsefe bölümünü bitirdi. 1927 senesinde Strasbourg Üniversitesi Edebiyat ve Hukuk Fakültelerinde lisansını tamamlayıp yurda dönünce Eskişehir Lisesi Felsefe öğretmenliğine tayin edildi. 1933 senesinde İÜ. Edebiyat Fakültesi Türk İnkılab Tarihi Kürsüsü doçentliğine getirildi. Bu dönemde Galatasaray Lisesi'nde Sosyoloji dersleri verdi. 1937 senesinde bu vazifesi de devam etmek üzere İktisat Fakültesi İktisat Tarihi ve İktisadi Coğrafya Kürsüsüne nakledildi. 1941 Şubatında profesörlüğe yükseltildi. İktisat Fakültesindeki derslerinin yanında, Edebiyat ve Fen Fakültelerinin İnkılap Tarihi derslerini de yürüttü. Ayrıca Hayriye Lisesi'nde felsefe öğretmenliği, Hukuk Fakültesi'nde Türk Hukuku Tarihi ve Toprak Hukuku, Edebiyat Fakültesi'nde Türkiye Teşkilat ve Müesseseleri Tarihi dersleri okuttu. 1950'de İktisat Tarihi Kürsüsü başkanı oldu. 1950-1952 yılları arasında İktisat Fakültesi dekanlığı yaptı. 1955'te Türk İktisat Tarihi Enstitüsü'nü kurdu. Emekli oluncaya kadar bu enstitünün müdürlüğünü yürüttü. 1957 yılında ordinaryüs profesörlüğe yükseltildi. Aynı yıl Strasbourg Üniversitesi tarafından kendisine "şeref doktoru' unvanı verildi. 1972 senesinde Milletlerarası Oryantalistler Birliğine bağlı Osmanlı ve Osmanlı Öncesi Tarih Komitesi başkanı oldu. 1973'te yaş haddinden emekli oldu. Prof. Barkan 23 Ağustos 1979'da İstanbul'da öldü.  Bibliyografya XV. Ve XVI. Asırlarda Osmanlı İmparatorluğu'nda Zirai Ekonominin Hukuki ve Mali Esasları (1945), İktisat Tarihi (1954), İstanbul Vakıfları Tahrir Defteri (Ekrem H. Ayverdi ile 1970), Süleymaniye Cami ve Şmareti İnşasına Ait Muhasebe Defterleri (2 Cilt 1972-1979), Türkiye'de Toprak Meselesi (1980), Kolonizatör Türk Dervişleri (1993)
Unvan:
Profesör
Doğum:
Edirne, Türkiye, 1902
Ölüm:
İstanbul, Türkiye, 1979

Okurlar

33 okur beğendi.
89 okur okudu.
2 okur okuyor.
90 okur okuyacak.
3 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Esasen Fuad Köprülü'ye göre, muhtelif unsurlardan teşekkül eden her büyük imparatorluk için sarayın bir müddet sonra atsızlar ve soysuzlardan mürekkep bir kapıkulu yaratması ve kozmopolitleşmesi mukadder bir hadisedir.
Sayfa 10
Bu dervişlerin geldikleri yerlerde fevkalâde imtiyazlarla karşılaştığım da zannetmek doğru değildir. Bir asker gibi harb edebildiği halde yine bir köylü gibi çalışan bu dervişlerin çoğu bu devirde henüz öşürden bile muaf değillerdi. Meselâ, (182) numaralı kayıtta görüleceği üzere, Anadoludan gelip Şumnıya tâbi bir köyde yerleşen Hüseyin Dede ve yerine geçen beş oğlu, o köyde bina edilmiş olan zaviyede gelene geçene hizmet mukabilinde cemirüsûmdan muaf olmakla beraber, öşürlerini köy Sipahisine vermekte devam etmektedirler. Filhakika, bu devirlerde gördüğümüz dervişler, henüz bizzat ziraatle meşgul olan ve bağ bahçe yetiştirmekle zaviye ve değirmen inşa etmekte mahir olan işgüzar insanlardır. Vakitlerini âyin ve ibadetle geçirdiklerine, başkaları sırtından yaşadıklarına dair ortada henüz hiçbir delil mevcut değildir.
Reklam
Ayende ve revende
Rumelinde bazı dervişlerin beraber çalışıp elde ettikleri mahsullerini iki gözlü ambarlarına taksim ederek bir gözün muhtevasını kendilerine ve diğer gözdeki mahsullerini yolcuların fukaralarına tahsis etmek üzere kullandıkları nakledilmektedir.
Osmanlı imparatorluğu raiyeti, beylerine karşı ancak öşrün en yakın pazara götürülmesi ve köyünde ambar yapılmasından başka bir angaryayla mükellef değildir, parasız yiyecek Istemek de memnudur.
Sayfa 131
1545'ten sonra, İspanyol gemileri her sene Meksika ve Peru 'dan 300.000 kilogramdan fazla gümüş ve altın getiriyor ve Avrupa'da, elli sene içinde mütedavil para, dört misline baliğ oluyor. Bittabi bu yüzden faiz fiyatları çok düşüyor ve ticaret kolaylaştırılmış oluyor.
Sayfa 108
Literatür tararken
Ömer Lütfi Barkan
Ömer Lütfi Barkan
hocanın, tereke defterleri ile ilgili Türk Tarih Kurumu'nun Belgeler dergisinde yayınlanan bir çalışmasına tesadüf ettim. Bizlere muhteşem yol haritaları çizmişler. Hala bu büyük tarihçilerin çalışmalarından feyz alıyoruz. Hayran olmamak elde değil. [Ö. Barkan, "Edirne Askeri Kassamı'na Ait Tereke Defteleri (1545-1659)", Belgeler, TTK, C.3, S.5-6, Ocak 1966, s.1-479.]

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
56 syf.
·
Puan vermedi
·
23 saatte okudu
Osmanlı Devletinin kuruluşu ve bu kuruluş evresine gelinmesi ile alakalı günümüzde yaygın olan görüşleri incelediğimizde karşımıza iki şık çıkmaktadır. i- Osmanoğulları Allah'ın lütfu ile bir medeniyet kurmuşlardır. (Genelde tarihten uzak halk buna inanır) ii- Osmanoğulları kendilerinde bulunan yüksek teşkilatçılık kabiliyeti neticesinde
Kolonizatör Türk Dervişleri
Kolonizatör Türk DervişleriÖmer Lütfi Barkan · Hamle Basın Yayın · 072 okunma
56 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
2 saatte okudu
Her ne kadar bazı kesimler Ömer Lütfi Barkan hocanın ekonomi tarihçisi olmasından dolayı ya da dervişlerin faaliyetlerine kolonileşme adlandırmasından rahatsız olarak bu çalışmayı eleştirse de özellikle Osmanlı devletinin kuruluşu sırasında Rumeli’ye geçiş ile birlikte iskan ve yerleşme faaliyetlerinin, ardından da müslümanlaşma ve Türkleşme faaliyetinin aslında yalnızca askeri fetihler ve başarılarla değil dervişler, tekke ve zaviyelerin de bu noktada önemini görebilmemiz ve önemini kavramamız açısından oldukça kıymetli bir eserdir. Dervişler Rumeli’de en uç en tenha noktalara kadar giderek buralarda kurdukları tekkelerde, çevrede güvenliği de sağlayarak sosyal faaliyetler (yemek, yardım gibi) sayesinde çevrede kabul görmüş ve zamanla da nüfuzu arttırmışlardır. Horasan’dan, mısırdan ve kırımdan gelen bu dervişler yeni yurtlarda toprakların açılmasında tekke ve zaviyelerin haricinde fetihlere katılarak da fayda sağlamışlardır.
Kolonizatör Türk Dervişleri
Kolonizatör Türk DervişleriÖmer Lütfi Barkan · Hamle Basın Yayın · 072 okunma
55 syf.
·
Puan vermedi
·
33 saatte okudu
Osmanlı dönemindeki zaviye sistemi hakkında kıymetli bilgiler veriyor.Zaviyelerin kimler tarafından ne amaçla kurulduğu ve ne gibi hizmetler verdiğine dair bilgiler içeriyor.Bu zaviyelerin devletle arasındaki ilişkiye değiniyor.Kitabın baskısının başarılı olmadığını ifade edeyim.Başlangıçtan yarısına kadar olan kısımda hem sayfanın hem de dipnotların son satırındaki sığmayan cümlelerin devamı yok.Bazı yerlerde de eski kaynaklardan alıntı yapılmış fakat tırnakla falan belirtilmemiş dolayısıyla okurken bir anda beş yüz yıl öncenin diline geçiş yapıyorsunuz.
Kolonizatör Türk Dervişleri
Kolonizatör Türk DervişleriÖmer Lütfi Barkan · Hamle Basın Yayın · 072 okunma