Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Orhan Hülagü

Orhan HülagüFarabi ve İbn Haldun'da Devlet Düşüncesi yazarı
Yazar
Çevirmen
10.0/10
1 Kişi
5
Okunma
1
Beğeni
605
Görüntülenme

Hakkında

Unvan:
Yardımcı Doçent Doktor

Okurlar

1 okur beğendi.
5 okur okudu.
7 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Reklam
Kuvvetliler ile zayıflar arasında kuvvete dayanarak kurulan bu düzen ve teşkilat, herkesin yerini tayin etmektedir. Hukuk da bu tahakkümün, idame, muhalefeti önleme gayesiyle konmuş prensiplerden ibaret, ifadesidir.
Devletin kaynağına ait tasnif ve araştırma yapanların bazıları, devlet ile toplumu aynı kabvıl ederek meseleye bakmışlardır ki bu doğru değildir. Çünkü toplum devleti içine alır ama devlet toplumu içine almayabilir. Meselâ bir işgal devleti ile toplumun bütünü arasında bir hâkimiyet ve tâbiiyet münâsebeti, bir otorite bağı bulur, fakat toplum ve devlet burada birbirini tamamlayan bir bütün değildir. Mamafih, devlet deyince kendi toplumun içinde organlaşan tabii bir istikameti anlıyoruz ve devlette aslî olan bu istikamettir. Fakat yine de devlet ile toplumu aynı saymak yanlıştır
Devlet, sosyal bir determinizm sonucu doğmuştur. İnsan gerçeğinden ve onun sosyal gerçeğinden gelen tabii ve zarurî bir olaydır. Fertleri aşan bir esas olduka devlet vardır. J. J. Rousseau buna -genel idare- der"
İ. Haldun'da devletin çökme sebepleri şunlardır
1. Devletin genişliğinden ileri gelen maddî sebepler. 2. Fatih kabilelerin medenî halinden ileri gelen sebepler. 3. Hükümdarlarla, içinden çıktıkları kabile üyeleri arasında fatal olarak meydana gelen uyuşmazlıklar. 4. Askerî vasıflarını kaybetmekten gelen ahlâkî sebepler. 5. İktisadî sebepler. 6. Asıl sosyolojik sebepler. Yani toplumun bağlı olduğu zarurî tekâmül çizgisi.
Henüz kayıt yok
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
114 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
Geçmiş gelecekle bizim aramızdaki bağdır. Ne kadar geçmişe gidersek o kadar geleceği görürüz. Islam Medeniyetinin iki temel taşı olan iki isim hakkında karşılaştırma yapmış Hülağü. (Günümüzün toplum en guzel I. Haldun açıklıyor bence Hadari ve Bedevi toplum) Farabi'nin toplum devlet anlayışında çoklu yönetim sistemi günümüz devletlerindeki güçler
Farabi ve İbn Haldun'da Devlet Düşüncesi
Farabi ve İbn Haldun'da Devlet DüşüncesiOrhan Hülagü · Kırkambar Kitaplığı · 19995 okunma