Osman Nuri Demir

Osman Nuri DemirMatüridi'de İnsan Tasavvuru yazarı
Yazar
9.1/10
8 Kişi
21
Okunma
8
Beğeni
2.509
Görüntülenme

Hakkında

Unvan:
Dr.

Okurlar

8 okur beğendi.
21 okur okudu.
5 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Her işin gerçek değeri ve konumu âkıbetine göredir.
Sayfa 40 - İlke YayıncılıkKitabı okudu
Akletmeyen, düşünmeyen insan gerçek mânâda diri değildir. Aynı zamanda tevhide ulaştırmayan bir aklın sahibinin de ölüden farkı yoktur.
Sayfa 27 - İlke YayıncılıkKitabı okudu
Reklam
İnsanın küçük bir âlem şeklinde isimlendirilmesinin en önemli sebebi ise büyük âlemin insanı merkeze alarak tasarlanmış olmasıdır. Büyük âlemde ne varsa insan içindir ve insanın idrak, anlayış ve menfaati ile uyum halindedir ve işte bu sebeple insan “küçük âlem” diye isimlendirilmiştir.
Sayfa 68 - İlke YayıncılıkKitabı okudu
Ruh için tanrıdan bir parça ya da insana ihsan edilen tanrısal bir öz gibi tanımlamalar gerçeği yansıtmamaktadır. Zaten yaratıcı tanrı tasavvuru ile yaratılmış insan anlayışı ve bu ikisi arasındaki mutlak ayrılık düşüncesi bu durumu bozacak herhangi bir yaklaşımın önünü kesin bir şekilde kapamaktadır.
Sayfa 19 - İlke YayıncılıkKitabı okudu
Akıllar yemek ve içmek için düzenlenip yaratılmamıştır. Çünkü yeme içme konusunda akılsız canlılar akıllı olanlardan çok daha güçlüdür.
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
120 syf.
9/10 puan verdi
·
3 günde okudu
İlke Yayıncılık, Mâtürîdî Kitaplığı serisinin bir başka kitabıyla karşımızda. İmam Mâtürîdî'nin düşünceleri esas alınarak hazırlanan bu serideki “İnsan ve Yaratılış Hikmeti” kitabı, yazarı Osman Nuri Demir'in “Mâtürîdî'de İnsan Tasavvuru” adlı doktora tezinin bir nevi özetlenmiş hâlidir. Hem de üsluben daha anlaşılır biçimde kaleme alınmıştır.
İnsan ve Yaratılış Hikmeti
İnsan ve Yaratılış HikmetiOsman Nuri Demir · İlke Yayınları · 20217 okunma
202 syf.
10/10 puan verdi
Hocamız kitabında kurtuluş düşüncesini başlangıçta dinlere göre ayrı ayrı ele alarak anlatıma başlamış, sonrasında terim anlamıyla birden fazla kurtuluş anlamına gelen kelimeleri açıklamış ve hepsinin farklı kurtuluş düşüncelerini temsil ettiğini ifade etmiştir. Gazzâlî hakkında detaylı bilgi veren hocamız Gazzali'nin fikir dünyasındaki durumunu yaşadığı çağla birlikte değerlendirmiş ve görüşlerinin bu çerçevede geliştiğini söylemiştir. Derin bir hakikat arayışına giren Gazzâlî yaptığı değerlendirme sonucunda aradığı hakikkati sûfî yaşantıda bulduğunu söyler. Hocamız Sûfî yaşantıdan kastın günümüzde anlaşıldığı gibi olmadığını açıklamış ve Gazzâlî'nin bir lokma bir hırka görüşüne muhtelif olduğunu ifade etmiştir.Gazzâlî mantık ilmine önem vermiş ve mantığı İslami ilimler'e dahil etmiştir. Gazzâlî ilim, amel ve kalp birlikteliğinin üzerinde durmuş, mükâşefe'nin ise ilahi bir lutuf olduğunu, insan gayretiyle elde edilebilecek bir şey olmadığını açıklamıştır. Kurtuluş düşüncesini hem dünyevi hem de uhrevî olarak ele almış ve ikisini bir bütün olarak ifade etmiş , dünya ve ahiret hayırlarının "takva" içinde toplanacağını söylemiştir. Gazzâlî'nin kurtuluş düşüncesi aslında onun anlam arayışıdır ve bu anlam arayışı sadece kendisi için değil aynı zamanda toplum içindir. Allah bizlere Gazzâlî'nin düşünce dünyasından istifade etmeyi ve onu anlamayı nasip etsin.Gazzali hakkında bize bu denli anlaşılır bir kitap sunduğu için hocamıza teşekkür ederiz. Allah kendisinden razı olsun...
İslamda Kurtuluş - Gazzali Ekseninde Bir İnceleme
İslamda Kurtuluş - Gazzali Ekseninde Bir İncelemeOsman Nuri Demir · Akademisyen Kitabevi · 20205 okunma