Otto Bauer

Otto BauerFaşizm ve Kapitalizm yazarı
Yazar
8.4/10
17 Kişi
71
Okunma
1
Beğeni
941
Görüntülenme

Hakkında

Otto Bauer (5 Eylül 1881 - 4 Temmuz 1938), sol sosyalist Austro-Marksist gruplaşmanın önde gelen düşünürlerinden biri olarak kabul edilen Avusturyalı bir Sosyal Demokrattı . Demokratik sosyalizme "Üçüncü Yol" bulma girişiminde hem Yeni Sol hareket hem de Eurokomünizm için erken bir ilham kaynağı oldu. Bauer Viyana'da doğdu. Viyana Üniversitesi'nde okuduktan sonra 1906 yılında Hukuk alanında doktorasını tamamladı ve 1907'de ilk Die Sozialdemokratie und die Nationalitätenfrage adlı kitabı yayınladı. Çalışmaları sırasında siyasi olarak aktif olmasına rağmen , Avusturya Sosyal Demokrat Partisi'ndeki kademeli yükselişi doktora çalışmalarını bitirdikten sonra başladı. 1907'de partinin teorik dergisi olan Der Kampf'ı kurdu ve 1907-1914 yılları arasında partinin sekreteri oldu. Avusturya'nın önde gelen "sol" sosyalistlerinden biri olarak, Bauer kendini parti lideri olarak Viktor Adler'in ardılları olarak kurmayı başardı. Bauer Avusturya-Macar Ordusunda görev yaptı ve Birinci Dünya Savaşı'nın ilk aylarında Doğu Cephesinde yakalandı. Üç yıl boyunca Rusya'da bir savaş esiri olarak kaldı. 1917'de Avusturya'ya döndü. 1918'de Viktor Adler'in ölümünden sonra Bauer Avusturya Sosyal Demokrat Partisi'nin lideri oldu. Kasım 1918'den Temmuz 1919'a kadar, Avusturya Sosyal Demokratları Hıristiyan Sosyal Partisi ile koalisyon hükümeti kurdu ve Otto Bauer Dışişleri Bakanı olarak atandı. Marksist sosyalizmine rağmen pan-Germen ve milliyetçi fikirleri vardı (Weimar hükümeti ile Alman Devrimi sırasında Mart 1919'da Avusturya'ya Almanya'ya nihai katılımı için müzakerelerde bulundu) ve Versailles Antlaşması'nın açıkça yasakladığı bir dönemde hayal kırıklığına uğramıştır. Avusturya'nın Almanya ile birliği . Engelbert Dollfuss , Hıristiyan Sosyal Partisi ve Heimwehr'in unsurlarının desteğiyle 1933'te otoriter, ortak bir diktatörlük kurduğunda, Avusturya Sosyal Demokratlarının faaliyetleri ciddi ölçüde kısıtlandı. Sosyal Demokratların Şubat 1934'te başarısız ayaklanmasını takiben, Otto Bauer sürgüne zorlandı. Avusturya Sosyal Demokratlarının direnişini önce önce Brünn ( Brno ), Çekoslovakya ve daha sonra Brüksel , Belçika ve nihayetinde Paris'ten organize etmeye devam etmiştir. Ölümüne kadar edebi ve teorik çalışmalarına devam etti. Bauer, Avusturya'nın Nazi Üçüncü Reich'ın bir parçası haline gelmesinden sadece dört ay sonra 56 yaşındaki 4 Temmuz 1938'de Paris'te kalp krizinden öldü. Kardeşi Ida Bauer, Dora takma adını kullanarak ünlü bir vaka incelemesi yayınlayan Sigmund Freud'un hastasıydı.
Unvan:
Politikacı
Doğum:
Viyana, Avusturya, 5 Eylül 1881
Ölüm:
Paris, Fransa, 4 Temmuz 1938

Okurlar

1 okur beğendi.
71 okur okudu.
2 okur okuyor.
61 okur okuyacak.
2 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Faşizm, devrimci sosyalizmi bastırmak amacıyla değil de, reformist sosyalizmin kopardıklarını geri alabilmek için iktidara getirilmiştir.
Aydınlar, mesleklerinin bir gereği olarak, genel çıkarları ve genel düşünceleri temsil ettiklerinden, sınıf çatışmasının acı gerçeklikleri üstüne milli birlik, beraberlik, fedakarlık şurubunu dökmeye de çok meraklıdırlar.
Sayfa 57 - AyrıntıKitabı okudu
Reklam
Toplum düzeni, devletin siyasal yapısından daha güçlüdür.
Sayfa 93 - Ayrıntı YayınlarıKitabı okudu
Ne var ki, başlangıçta sadece küçük burjuvaların ve köylülerin kitle hareketi olarak beliren faşizmin iktidara gelmesi, doğrudan doğruya kapitalist sınıfın bu faşist hareketi işçi sınıfını ezmek için bir maşa olarak kullanma kararını alması üzerine gerçekleşmiştir.
Sayfa 82 - Ayrıntı YayınlarıKitabı okudu
Kapitalizmden söz etmek istemeyen kişi , faşizm kelimesini de ağzına almamalıdır. (Max Horkheimer )
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
128 syf.
·
Puan vermedi
FAŞİZM BİR RUH HASTALIĞIDIR
Faşizmi tanımlamak; ortaya çıkışını, gelişimini ortaya sermek için bilmemiz gereken bir şeyin de kapitalizm olduğunu göz önünde tutmamız gerekiyor. Faşizm, kapitalizmden ayrı tutulamayacağı gibi, kapitalizme bağlı olduğu ama bunun yanında kapitalizmi de kendi yararına kullandığını da bildiriyor bu çalışma ve tüm faşizm ve kapitalizm açıklamalarına Max Horkheimer'in şu cümlesi ile başlıyor. " Kapitalizmden söz etmek istemeyen kişi, faşizm kelimesini de ağzına almamalıdır." Faşizmi açıklamaya çalışırken işçi hareketlerinden ve ilticacılarından dört kişinin çalışması üzerine kurulu bir kitap okuyoruz. Bunlar; August Thalheimer, Arthur Rosenberg, Otto Bauer ve Angele Tasco. Bu kişiler içerisinden Tasco'nun çalışmasında belirttiği faşizm tanımı en basit haldedir. Tasco faşizm için: " Bir savaş sonrası oluşumudur" der ve ardından ekler: " Faşizmin döl yatağını hazırlamış olan genel şartların başında ekonomik kriz gelir." İşte bu iki ana başlık (savaş ve ekonomik kriz) faşizmin temel unsurlarıdır. Bununla beraber diğer çalışmacılar da faşizmi kapitalizm ile beraber tanımlayarak, gelişimini ve amaçlarını aktararak sunuyor. Tabii ki ana örneklerimiz Almanya ve İtalya oluyor. Bu iki ülke ile tanıdığımız faşist devlet biçimi için yazarlarımız, faşizmin; ana şartları kullanılarak ve demokratikleşme süreçlerini koruyabilme gücüne göre her ülkede görülebilen bir yönetim olabileceğini anlatıyorlar.
Faşizm ve Kapitalizm
Faşizm ve KapitalizmAugust Thalheimer · Ayrıntı Yayınları · 199971 okunma
Resim