Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Özgür Yıldız

Özgür YıldızAna Hatlarıyla Yakınçağ Tarihi yazarı
Yazar
Tasarımcı
6.5/10
6 Kişi
24
Okunma
1
Beğeni
895
Görüntülenme

Özgür Yıldız Sözleri ve Alıntıları

Özgür Yıldız sözleri ve alıntılarını, Özgür Yıldız kitap alıntılarını, Özgür Yıldız en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Misyon ve Misyoner!
"Misyonerler geldiğinde İncil onların, topraklar Afrikalıların elindeydi. Bize gözlerimizi kapayarak dua etmesini öğrettiler. Neden sonra gözlerimizi açtığımızda, İncil bizim, topraklar onların olmuştu." Kamau KENYETTA-Kenya'nın ilk Başbakanı.
Amerikalılar ile Osmanlı Toplumu Arasındaki Farklar!
"Doğu'nun tüm toplumlarında cinsiyetler arası büyük farklar vardır. Ebeveynler erkek çocuğu daha hayırlı olarak kabul etmektedir. Erkek çocuğuna daha çok güvenilmektedir. Kızların eğitimi ihmal edilir. Erkeğe eğitimde öncelik verilir." (Bursa Misyoneri-Schneider)
Reklam
Misyonerlik Faaliyetlerinin Günümüze Etkisi!
" Tamamen yabancı bilim adamlarını örnek vererek ve onların görüşlerini kendi görüşleriymiş gibi aktaranlar, varlığınızı ve varlık nedeninizi inkar etmeyiniz. Korkmayınız düşüncelerinizi baskı altında söylemeyiniz, iktidar kaygısı ve maddi beklenti sarhoşluğu içinde 1000 yıldır var olan Türk-İslam sentezinin mayasına çamur atmayınız. Eğer atarsanız karşınızda muhakkak bilim ile fen ile ve yüksek ahlâk ile duracak bu milletin evlatları çıkacaktır. "
Sayfa 235Kitabı okudu
Anadolu'da Amerikan Okulları!
Yabancı okulların çoğalmasındaki en büyük neden 19. yüzyılın sonunda Osmanlı Devletinin zayıflamasıdır. Çöküş beraberinde imtiyazları getirmiş, sonu gelmeyen imtiyazlar Anadolu'nun misyoner okulları tarafından istilaya uğramasına neden olmuştur.
Amerikan Board Teşkilatının Ermenilerle İlişkileri!
"Şimdi Ermeni nüfus üzerinde çalışma zamanıdır. Çalışmalarımız çok genişleyecektir." (Misyoner Dwight-1853 Yılı)
İzmir'de Eğitim Faaliyetleri!
20. Asrın başında Amerikan okulları artık Anadolu'yu bir ağ gibi sarmıştır. Osmanlı Devleti bu okullara ruhsat vermiş, okullar bu izin belgesiyle faaliyetlerini sürdürmüşlerdir. 1903 yılında Osmanlı Devleti'nde bulunan bu okullar arasında Izmir'deki Amerikan okulları önemli yere sahiptir.
Sayfa 127Kitabı okudu
Reklam
1888 yılı Bursa verileri bölgede Amerikalı misyonerlerin yoğun bir şekilde teşkilatlandığını göstermektedir.
Sayfa 26 - Türk Tarih Kurumu
Milli Mücadele Dönemi sırasında ve sonrasında Bursa'da misyonerlik çalışmalarını Bursa Amerikan Koleji öğretmenleri yürütmüştür.
Sayfa 28 - Türk Tarih Kurumu
Amerikan Board Teşkilatının Ermenilerle İlişkileri!
1914 Yılında Amerikalılar Türkiye'de 40 milyon dolarlık yatırım yapmışlar, yetimhane, okul, kilise, hastane bunların içindedir. Türkiye'de açmış oldukları okulların çoğu Ermenilere hizmet etmiştir.
Amerikan Misyonerlerinin Siyasi Faaliyetleri!
Osmanlı Devleti'nin azınlıklara verdikleri tavizleri, misyonerler yakından takip etmişlerdir. 1839 yılında Tanzimat Fermanı ile verilen dini ayrıcalıklar sayesinde Amerikan misyonerleri Istanbul'da geniş bir sahada hareket etme fırsatı bulmuşlardır. Tanzimat Fermanı ile birlikte Gayrimüslim tebaanın sosyal hakları artırılmıştır.
Reklam
Fransız İhtilali Başlıyor.
Fransa'da ihtilale yol açan olay Kral XVI. Louis'in 1614 yılından beri toplanmayan Etats Generaux Meclisi'ni 5 Mayıs 1789 yılında toplamak zorunda olmasıdır. Etats Generaux Meclisi 17 Haziran'na Milli Meclis ilan ederek milletin iradesi olarak toplanınca kralın kuvvet kullanma ve meclis salonunu kapatma girişimi sonuçsuz kaldı. Paris'e askeri birlikler yığılıyor, inkılaba karşı koyma hazırlıkları yapması halk üzerinde olumsuz etki bıraktı. Paris Belediyesi başşehrin iradesini eline aldı. İsyancı hareketler Paris'i de aşıp köylere kadar sıçradı. Sokaklarda gösteri yapan halk burjuva milletvekillerini destekliyordu. Camille Desmoulin isimli genç gazetecinin halkı etkileyen konuşması üzerine heyecana gelen halk 14 Temmuz 1789 günü Bastille hapishanesini basması üzerine söz konusu tarih Fransa için milli bayram ilan edildi. 15 Temmuz'da XVI. Louis Ulusal Meclisi'nin isteklerini kabul edince bazı soylular ülkeden kaçtı. Aynı günlerde Fransa köylü ayaklanmalarını da gördü. Ulusal Meclis "derebeylik haklarını" 4 Ağustos akşamı kaldırarak feodalite yönetimine son verdi. Fransa'da belediyeler 1 Ağustos'da oluştu. 26 Ağustos 1789'da yayınlanan 17 maddelik "İnsan ve Vatandaş Hakları Beyannamesi" evrensel hukuk metni olarak günümüze kadar intikal etmiştir. s. 34-35.
Yeditepe Yayınları, İstanbul, 2017.
Amerikan İhtilali Nasıl Ortaya Çıktı?
Amerikan Bağımsızlık Savaşı'nın en büyük nedeni Yedi Yıl Savaşları olarak gösterilir. 1763 Paris Anlaşması ile sonuçlanan İngiltere-Fransa rekabetinin kazanını İngiltere olmuştur. Savaşın kazananı İngiltere olsa da mali açıdan sıkıntı yaşadığından çözüm için yeni vergiler getirmiştir. Getirilen bu yeni vergiler Amerikan kolonilerini harekete geçirmiştir. İngiltere 1765 yılında "Damga Pulu ( Stamp Act)" kanunu çıkararak resmi makamlara verilen belgelere bu pulu yapıştırmayı zorunlu tutmuştur. 1773'te çay vergisi ile ilgili düzenlemeye gitmiştir. 16 Aralık 1773'te Boston Limanına demirlemiş bulunan 343 sandık çayını deniz döken koloniler İngiltere kralına karşı hareketi başlatmıştır. Amerikan Bağımsızlık Hareketi 1774 yılında başladı, 1776 yılında George Washington liderliğinde şekillenirken Fransızlar bağımsızlık hareketine doğrudan destek oldu. Netice itibarıyla 4 Temmuz 1776 yılında "Amerikan Bağımsızlık Beyannamesi" yayınlandı.
Sayfa 22 - Yeditepe Yayınları, İstanbul, 2017.
Trablusgarp
Günümüzde Libya olarak bilinen ülke Osmanlı Devleti'nin Trablusgarp Vilayetini, Bingazi müstakil sancağını ve Fizan bölgesini kapsar. Trablusgarp 1510'da İspanyol işgaline uğramış, 1530'da Saint Jean Şövalyeleri'nin eline geçmiştir. İşgal altında durmak istemeyen Trablusgarp halkı 1519'da İstanbul'a bir heyet göndererek Osmanlı Devleti'nin kendilerini Haçlılardan kurtarması talebinde bulunur. Trablusgarp'ta yerleşen şövalyeler Mekke'ye hacı götüren gemilere de saldırıp hac yolunu sekteye uğratmıştır. Kanuni Sultan Süleyman Trablusgarp'ın alınması için Kaptan-ı derya Sinan Paşa'nın İspanyollardan alması için görevlendirdi. Turgut Reis'in de katıldığı bu sefer sonucu 15 Ağustos 1551 yılında İspanyollardan alınarak Türk toprağı haline getirilmiştir. Kuzey Afrika'daki Cezayir, Tunus, Trablusgarp Türkler tarafından alındıktan sonra bu bölgeler ilk yıllarda müşterek daha sonra ayrı eyalet olarak yönetilerek tümüne "Garp Ocakları" denilmiştir. Hükümete en bağlı olanı Trablusgarp'tır.
Sayfa 158 - Yeditepe Yayınları, İstanbul, 2017.
Şark Meselesi
Şark Meselesi'ni iki kısımda incelemek mümkündür: Birincisi 1071-1683 tarihleri arası kısımda Türkler taarruz halinde, Hristiyan Batı alemi ise savunmadadır. Avrupalılar açısından bu dönem şu şekilde sınıflandırılır: 1) Türkleri Anadolu'na girmesini engellenmek 2) Türkleri Anadolu'da durdurmak 3)Türklerin Rumeli'ye geçişini önlemek İkinci kısmı Türklerin savunmada olduğu 1683'ten günümüze kadar olan kısımda şu şekilde sınıflandırılır: 1) Türkleri Avrupa'dan atmak 2) Türkleri Balkanlardan atmak 3) Osmanlı Devleti'nin içindeki gayrimüslimleri kışkırtmak gerekirse bağımsız olmalarını sağlamak 4) Türkleri Anadolu'dan atmak
Sayfa 12 - Yeditepe Yayınları, İstanbul, 2017.
34 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.