Percy Bysshe Shelley

Yalnızlığın Ruhu yazarı
Yazar
7.8/10
81 Kişi
634
Okunma
116
Beğeni
8,3bin
Görüntülenme

Percy Bysshe Shelley Yorumları ve İncelemeleri

Percy Bysshe Shelley yorumları ve incelemelerini, Percy Bysshe Shelley kitabı hakkındaki okur görüşlerini , Percy Bysshe Shelley puanlarını 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
104 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
SEÇME ŞİİRLER-PERCY BYSSHE SHELLEY,103 sayfa İlk kez okuduğum şair Shelley, İngiliz romantizminin en değerli temsilcilerinden olup(1792-1822), kısacık ve trajik yaşamına birbirinden değerli eserler sığdırırken İngiliz ve Alman romantizminin temalarının yanı sıra Antik Yunan ve Yakındoğu’nun kültürel birikiminden de yararlanmıştır. 30. yaş gününe birkaç gün kala, Akdeniz’de boğularak ölen yazar, Yumuşak huyluluğu ve melankolik tavrıyla tipik bir 19. yüzyıl şairi portresi çizerken , konu özgürlük olduğunda adeta bir gök gürültüsüne dönüşür. Şiirlerinden ve bu kitapta da önemli bir yer tutan”Anarşinin Maskesi” dünyanın en ilham verici hak savunusu eserlerinden biri kabul edilmiş, 1940 larda Gandhi aracılığıyla Hindistan‘ın bağımsızlık mücadelesinde, 1989’da Çin’in Tiananmen Meydanı’nda ve 2011’de Mısır’ın Tahrir meydanında özgürlük ve adalet taleplerinin ifadesi olmuştur. Kitapta; *Geceye *Müzik,Yumuşak Sesler Öldüğünde *Aya Dair *Yağmurun Düzensiz Değişimleri *Ozymandias *Anarşinin Maskesi Şiirleri yer almaktadır. Anarşinin maskesi şiiri İngiliz Hükümeti’nin 1819’da Peterloo, Manchestar’da yaptığı katliam üzerine yazılmıştır. *Peterloo Katliamı veya PeterlooMuharebesi, 16 Ağustos 1819 tarihinde İngiltere'de Manchester kentindeki Aziz Peter Meydanında toplanarak parlamenter reform lehine gösteri yapan binlerce kişiye süvarilerin saldırması sonucu yaşanan olayı anlatır.
Seçme Şiirler
Seçme ŞiirlerPercy Bysshe Shelley · VakıfBank Kültür Yayınları · 2020126 okunma
60 syf.
10/10 puan verdi
Şiir ve imgelem sanatı hiç bu kadar gerçekçi kullanılmamıştır. Kitapta oldukça net vurgularla hissedilen doğrudan ve net bir şekilde aktarılıyor. Dönemi olmasa da çağına göre oldukça realist bir kaleme sahip. keza hayali kurgulayan, gerçeği hayalde yeniden tasarlayan şiir her zaman ilgi görmekteydi. ancak yazarımız öyle bir yazmış ki sözlere tutulup kalmamak mümkün değil. ''Şair, Solmuş saçlarını parlak renkleriyle süslemek istedi, Ancak yüreğine geri döndü yalnızlığı Ve vazgeçti.'' Özellikle dibe vurulan dönemlerde yazılan, okunan ya da çizilen her şeyin mutlaka yarım kalıyor olması gerçeğini bu denli iyi anlatabilmek, bunu şiire dökmek çok büyük bir estetik bence. görünüşte realistliği yüzünden oldukça basit dursa da öncesinde düşüncede belirmesinin ve kelimelerin çıkışının oldukça zor bir yolu vardır. genelde olması gerekene dolanıyor insan zihni şiirde. alışkanlık bu olsa gerek yazarımız öyle fena bozuyor ki durumu ve; ''Yaşadı, öldü, şarkı söyledi, yalnızlık içinde. Karanlık kaderini düşünerek ezgiyle iç çekmedi tek bir kez.'' diyerek insanoğlunun romantizmi içerisinde harmanlanıp duranı tüm gerçekçiliğyle sunuyor önümüze. Kitapta Albert Camus'u gördüm diyebilirim rahatlıkla. Onun tüm varoluşçu ve absürdist duruşu bu kitapta mevcut. Özellikle topluma, dine, yönetici sınıfa karşı söylenenler Camus'un başkaldıran insanıydı. Okunmasını şiddetle tavsiye edeceğim kısa ama çok etkili şiir kitaplarından.
Yalnızlığın Ruhu
Yalnızlığın RuhuPercy Bysshe Shelley · Kabalcı Yayıncılık · 1995189 okunma
Reklam
104 syf.
·
Puan vermedi
Aşk, evlilik,sağlık,sivil haklar,din vs gibi temel kavramları ele alarak yazılmıştır. Tam 19.yy şiirlerini okumak istiyorsanız size göre bir şairdir. Yerine göre yergi yerine göre taşlama yaparak yazmıştır okurken bunu hissetmemek mümkün değil. "Hiç kimsenin yararlanabileceğinden fazlasını tekeline alma hakkı yoktur; milyonlarca insan açlıktan ölürken, zenginlerin yoksullara verdikleri şeyler, kusursuz bir iyilik değil, kusurlu bir haktır."diyen Shelley Haklar Deklarasyonu maddesine eklenmiştir. İngiliz Edebiyatı'nın ve Romantik dönemin en ünlü şairlerinden biridir Shelley. 2 evliliği olan şair her iki evliliğinde de kaçarak evlenir ve ilişkileri uzun süreli olmamıştır.
Seçme Şiirler
Seçme ŞiirlerPercy Bysshe Shelley · VakıfBank Kültür Yayınları · 2020126 okunma
36 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Ölümlü dünyanın ölümsüz insanı krallar kralı Ozymandias'ı bize coşku dolu bir şiirle sunan Shelley'e derinden bir saygı duyuyorum, efsanevi bir şiir gerçekten Ozymandias bir sonedir ve bana göre mükemmel bir başyapıttır diğer şiirler arasında. Geçiciliğe, faniliğe karşın ölümü unutarak yaşamayı temsil ediyor. Ölümlü şeylerin bir yönü olarak sonsuzluğa sahip değildir kimse, kral da o şekilde. Kelimenin tam anlamıyla, fani dünya yaşamının tarihindeki tüm yöneticilerin, en güçlü insanlar olsalar bile, diğer insanlardan farklı bir sonu yoktur. Fakat Ozymandias 'Benim adım kralların kralı Ozymandias'tır' der. Burada kibriyle, diğer hükümdarlar arasında en güçlü kral olduğunu insanlara telkin ettiği apaçık belli. Kral Ozymandias tebaasından çok kendini seven dünyanın en büyük diktatörü olma fikrine kendini kaptırmış bir despottur. Mizacı olarak kendine takıntılı, bencil ve duyarsızdır. Shelley zamanla ağır hasar görmüş bir şeye atıfta bulunuyor; 'colossal' devasa anlamındadır ve 'wreack' kötü bir şekilde tahrip olmuş bir şey anlamına gelir yani aslında Kral Ozymandias’ın bedeni yapayalnızdır ve her şeyden önce 'dev' bir 'enkaz' olarak uçsuz bucaksız çölün ortasındadır. Bu sözler bize Ozymandias'ın büyük olduğunu ama cansız bedeniyle bir hiç olduğu gibi hiç de olmadığını gösteriyor.
Ozymandias
OzymandiasPercy Bysshe Shelley · Hoopoe Books · 199935 okunma
24 syf.
·
Puan vermedi
Kısa kitap incelemesi :p
Yahu neden inceleme yazmıyorum acaba ben diye düşündüm, hadi şuna bir iki şey yazayım dedim. :D Bir film karesi (bkz. Yol Ayrımı) gördüm az önce, bu adamın bir sözünü söylüyordu kadın. Söz hoşuma gitti bir bakayım ne eserleri var elimde Shelley beyefendinin diye telegram kanallarında gezinirken buldum bu ve
Yalnızlığın Ruhu
Yalnızlığın Ruhu
kitabını. Shelley, ateizmin ne için gerekli olduğundan ve bunun gerekliliğini de birtakım çıkarımlar üzerinden anlatmış. Açıklamaları iyiydi (bu konuda bir şey diyemeyeceğim fazla), beni asıl bu incelemeyi yazmaya iten şey ise kitabın sonlarına doğru "inanmak isteyen inandırılır" cümlesi oldu. Bu konuda ben de aynı düşüncedeyim sanırım. Yani kişi, inanmak ister, inandığı şey ile huzur bulur, mutmain olur ise (her ne olursa olsun) bizim ona bir şey deme, ya da saçma şeylere inanıyorsun vs deme hakkımız olduğunu düşünmüyorum. Aynı şekilde inanmayan kişi için de illa inanacaksın diyemeyiz. Öznel bir mesele olduğunu düşünüyorum bu konunun ve insanların kalpleri ne ile huzur buluyorsa onu yapmalıdır diye düşünüyorum. Ne çok düşünüyorum dedim ya, öyleyse varım diyor ve gidiyorum. :D Haydi kalın sağlıcakla..
Ateizmin Gerekliliği
Ateizmin GerekliliğiPercy Bysshe Shelley · Sub Yayınları · 201993 okunma
69 syf.
·
Puan vermedi
mirror effect
In Percy Bysshe Shelley's A Defence of Poetry, as a romantic poet, he defends that poetry and poets are glorified, praised. Poet is like a prophet because like a prophet they observes and express what is beyond. According to him, poetry is the ultimate source and extends the meaning of imagination and expression. He believes that there is something coming from inside and poetry is the best tool to reflect those feelings externally. Poetry is a mirror which makes beautiful and reveals the hidden wisdoms or truths. And he makes comparision between reason and imagination he says yes reason and logic is neccessary but without imagination you can't perceive things.
Şiirin Bir Savunması
Şiirin Bir SavunmasıPercy Bysshe Shelley · Şule Yayınları · 201145 okunma
Reklam
36 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.