Pierre Martino

Pierre MartinoStendhal'ın Hayatı yazarı
Yazar
10.0/10
1 Kişi
2
Okunma
0
Beğeni
313
Görüntülenme

Hakkında

Unvan:
Yazar
Doğum:
Clermont-Ferrand, Fransa, 1880
Ölüm:
Sceaux, Fransa, 1953

Okurlar

2 okur okudu.
2 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
... Kırmızı ve Siyahlı tarihî bir vesika olarak telâkki etmek çok güçleşir; bu kitap, Restorasyon Fransa’sından çok daha fazla olarak bize Stendhal’in bizzat kendi ruhunu tanıtır.
Sayfa 170Kitabı okudu
Stendhal'in baba nefreti
Stendhal bu babadan her zaman nefret etti. Delikanlılık çağın­daki duyguları bu çocukluk intihalarının doğruluğunu bize ispat eder. "Belki de kader hiçbir zaman babamla benim kadar birbirine tamamiyle zıt iki insanı bir araya getirmemiştir.” diyor. Stendhal döner dolaşır, belki yirmi yerde onu çekiştirir, onun hakkında en kötü sözleri sarfeder, onu "suratsız mendebur” ve "alçak” kelimeleriyle vasıflandınr, ona cizvit papası, piç adlarını takar ve hemen hemen her yerde de bu hakaret dolu lâkapları kullanır; kızkardeşi Pauline’i de babasına karşı aynı nefret duyguları içinde yetiştirir. Onu her an hiddetten kudurtan şey babasından yeter derecede para alamayışıdır; gerek mektuplannın, gerekse hâtıra defterinin birçok yerinde, mirasa konabilmek ve oldukça müreffeh bir ömür sürebilmek için babasının ölümünü dört gözle beklediğini açık açık itiraf etmektedir. Ama bu mesut gün gelip çattığı zaman da umduğu kadar para bırakmadı, diye, yine geçmişteki gibi babasına küfür etmekte devam etti!
Reklam
Esasen, yaşı göz önünde tutmak gerekirdi: bir­çokları gibi, Stendhal de yirmi yaşında ihtilâlci, fikirleri çok değiş­mediği halde, ellisinde oldukça muhafazakârdı; ama harekete geçme sabırsızlığı eskisi kadar büyük değildi, yaşama itiyattan kazanmıştı ve bilhassa sözleri daha mutedil olmuştu. Netice itibariyle, cumhuriyete muarız olduğunu söyledi: "Adalı olmadığımıza ve Fransızlarda belki doğuştan olan ihti­lâle karşı görülen meyil karşısında, bana öyle geliyor ki hiç olmazsa 1837'de kırallık hükümeti cumhuriyetlerin en iyisine tercih edilebilir. Kıratların en kötüsü, mesela Ispanya'nın VII. Ferdinand’ı eline de düşsek, ben onu iktidardaki cumhuriyetçilere değişmem. Bu cumhu­riyetçiler, sanırım ki iktidara mâkul niyetlerle gelebilirler, ama hemen arkasından öfkelenirler ve yeniden ıslâhat isterler.” 1830 ihtilâlinden altı ay sonra: "Cumhuriyet menfur... Ameri­ka’dan başka her yerde de korkunç bir haldir.” diyordu.
Sayfa 253Kitabı okudu
Jules Janin şöyle söylüyordu: "Bence, Restorasyon devri Jizvitlerinin cemiyete verdikleri şekli tasvir niyetinde olan ve eserine meselâ, Cizvit ve Burjuva, yahut Liberaller ve Ruhbanlık adım vermeye cesaret edemiyen M. de Stendhal bu sınıfları remiz mahi­yetinde renklerle göstermeyi düşünmüştür; Kırmızı ve Siyah unvanı buradan geliyor. Yalnız hâlâ kırmızı kimdir, siyah kimdir, bilmiyo­rum.”
Sayfa 152Kitabı okudu
"Üslûp, parıldıyan 'güzelliğiyle, her an kendini gösteren nükte­siyle dikkati çeker, yani okuyucunun esaslı şeylere atfettiği dikkati dağıtmaya vesile olursa, bir pürüz teşkil eder... Okuyucuyu ister iste­mez uyanık tutan bu hâkim üslûp, bir gazete makalesi için güzel, hattâ elzemdir; üç sahifeyi büyük bir zevkle okutur; fakat onuncu sahifede yorar; bu, kendisine bir vazife verilen ve efendisinin dediklerini tam olarak tekraredeceği yerde, göze girmeğe çalışan,ve diye­ceklerini karışık bir hale sokan bir uşak gibidir."
Sayfa 141Kitabı okudu
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
Henüz kayıt yok
Resim