Prosper Jolyot de Crebillon

Prosper Jolyot de CrebillonAtrée ve Thyeste Trajedisi yazarı
Yazar
8.1/10
9 Kişi
23
Okunma
4
Beğeni
670
Görüntülenme

Hakkında

Prosper Jolyot de Crébillon (13 Ocak 1674 - 17 Haziran 1762) bir Fransız şair ve trajedi doktoruydu .Crébillon, Dijon'da doğdu; burada babası Melchior Jolyot'un noter notu vardı. Kasabadaki Cizvit okulunda ve daha sonra Collège Mazarin'de eğitim gördükten sonra. Avukat oldu ve Paris'teki Prieur adında bir avukat bürosuna yerleştirildi. Eski bir Scarron arkadaşının oğlu olan efendisinin teşviki ile Brutus'u sahnede asla üretilmeyen bir Mort des enfants üreterek üretti. 1705 yılında Idoménée ile başardı ; 1707'de Atrée et Thyeste tekrar tekrar mahkemede görülür ; Electre 1709'da çıktı; 1711'de ise Rhadamiste et Zénobie adlı en iyi oyununu, karmaşık ve aşırı kapsamlı bir plana rağmen başyapıtı olarak kabul etti. Fakat onun Xerxes'i (1714) sadece bir kez gerçekleştirildi ve onun Sémiramis'leri (1717) mutlak bir başarısızlıktı. 1707 yılında Crébillon, onun için iki küçük çocuk bırakan ve fakir bir kızla evlendi. Babası da feshedilmişti, borçsuzdu. Mahkemedeki üç yıl içinde hiçbir şey kazanamadı ve önemli ölçüde gıpta yarattı. Melankoli ile bastırılmış bir garret'e taşındı; burada kendisini dost olduğu köpekler, kediler ve kuşlarla çevreledi; temizlik ya da gıda konusunda hiç dikkatsiz hale geldi ve sadece sigara içmek istedi. 1731'de uzun soluklanmasına rağmen Académie française'ye seçildi; 1735'de Kraliyet Sansörü seçildi; ve 1745 yılında Madame de Pompadour ona 1000 frank pansiyonunu ve kraliyet kütüphanesinde bir yazı sundu. 1726'da başarılı bir oyun olan Pyrrhus ile sahneye döndü; 1748'de Catilina , mahkemede büyük başarı ile gerçekleştirildi; seksen yaşındaki 1754'te son trajedi Le Triumvirat'ı gördü. Tek oğlu Claude de bir yazardı. Crébillon, birçokları tarafından Voltaire'den trajik bir şair olarak üstün görüldü. Rekabet ruhu, Voltaire'nin, Crébillon'un trajedilerinin beşten azını ( Semiramis , Electre , Catilina , Le Triumviral ve Ahreeas ) kendine has olarak almasını sağladı . Şairin ölüm yıldönümünde çıkan, Éloge de Crébillon (1762) adı (ironik anlamda başlık), genellikle yazarlığı reddetmesine rağmen Voltaire'ye atfedildi. Eserleri arasında sayılı olabilecek çok sayıda baskı vardır: Önceden ve éloge ile Œuvres (1772), Joseph de La Porte ; D'Alembert'in Elaine de Crébillon'u (1775) içeren Œuvres (1828); ve Théâtre complet (1885), Auguste Vito'nun bir uyarısıyla tamamladı. Tam bir bibliyografya, Maurice Dutrait tarafından, Crébillon'daki (1895) eude sur la vie et tétre'de sunulmuştur .
Unvan:
Fransız Şair
Doğum:
Dijon, Fransa, 13 Ocak 1674
Ölüm:
Paris, Fransa, 17 Haziran 1762

Okurlar

4 okur beğendi.
23 okur okudu.
1 okur okuyor.
21 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Corneille gökyüzünü, Racine yeryüzünü almıştı. Geriye yalnızca cehennem kalıyordu, hiç düşünmeden atladım içine.
Ayrıntı Yayınları, giriş bölümünden...Kitabı okudu
Reklam
Corneille gökyüzünü, Racine yeryüzünü almıştı. Geriye yalnızca cehennem kalıyordu, hiç düşünmeden atladım içine.
AyrıntıKitabı okudu
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
144 syf.
8/10 puan verdi
·
5 saatte okudu
Atrée ve Thyeste trajedisinde Crébillon dehşet verici içeriğiyle bilinen bir konuyu ele alır. Konu aşk ve romanesk ilişkilerle örülerek dehşet verici sona götürülür. Monarşiyi temsil eden zalim kral Atrée de, tahtı asıl hak edenin kendisi olduğuna inanan Thyeste de tutkularının kölesidir. Aralarında ikisinin de yanlışlarını görebilen, dolayısıyla ikisinden de daha nesnel olabilen tek kişi, aynı anda hem erdemiyle hem de Théodamie'ye beslediği aşkla ön plana çıkan Plisthéne'dir. Trajedisinde türsel gereklilikleri dolayısıyla çatışması gereken akıl ve tutku, metnin ahlaki çelişki yaşayan esas karakteri Plisthéne'de üçüncü perdeden sonra çatışmayı bırakıp uzlaşmaya, birliğe varırlar. Plisthéne'in gözleri akıl sayesinde değil, aşk sayesinde açılır ve erdemli bir monarjiye itaat etmemenin daha erdemli olduğunu fark eder. Güçlü bir hitap tarzıyla ve şiirsel anlatımıyla yazar seyirciyi ve okuyucuyu piyesin içine alır. Böylelikle ortaya çok keyifli bir metin çıkar.
Atrée ve Thyeste Trajedisi
Atrée ve Thyeste TrajedisiProsper Jolyot de Crebillon · Ayrıntı Yayınları · 201723 okunma
144 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
1 saatte okudu
#Truva savaşını duymuşsunuzdur. En azından #hollywood diyarının bir ürünü ve epiksel bir sinema şöleni olan #Truva filmini izlemişsinizdir. İşte bu kitap Truva Prensi Paris'in Melenaus'un karısı (ki sonradan Truva'lı Helen olarak anılacak olan) Helen ile yaşadığı aşk sonucu savaşan Troyalılarla Akalar arasındaki savaşın sebebinin
Atrée ve Thyeste Trajedisi
Atrée ve Thyeste TrajedisiProsper Jolyot de Crebillon · Ayrıntı Yayınları · 201723 okunma