Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Recep Kılıç

Recep KılıçAhlakın Dini Temeli yazarı
Yazar
8.0/10
4 Kişi
52
Okunma
1
Beğeni
898
Görüntülenme

Hakkında

Ankara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi (1980) mezunu. Bir süre Diyanet görevlisi olarak İstanbul (1980-83) ve Elazığ’da (1983-85) çalıştı. 1985 yılında Ankara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesine araştırma görevlisi olarak atandı. Yüksek lisans (1980) ve doktora çalışmalarını Ankara Üniversitesinde tamamladı. Londra ve Manchester üniversitelerinde (Temmuz 1988-Haziran 1989) alanıyla ilgili araştırmalar yaptı. 1991’de “Ahlâkın Dinî Temelinin Önemi” adlı tezi ile doktorasını tamamladı. Kırgızistan Osh Devlet Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde (15 Eylül-15 Ekim 1997) din felsefesi seminerleri verdi. 1995’te doçent, 2001’de profesör oldu. Çalışmalarını Ankara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesinde öğretim üyesi ve Felsefe ve Din Bilimleri Bölümü Başkanı olarak sürdürdü. İlk yazısı “George Edward Moore’de Ahlâk Felsefesi”, 1991 yılında Felsefe Dünyası dergisinde çıkmıştı. Diğer yazılarını Felsefe Dünyası (1991), Türkiye Günlüğü (1992), Türk Yurdu (1993), AÜ İlâhiyat Fakültesi (1995), Dini Araştırmalar Dergisi, Türk Kültürü dergilerinde yayımladı. Felsefe Dünyası dergisi yazı kurulu üyeliği (1992-97), Dini Araştırmalar dergisi danışma kurulu üyeliği yaptı. Birçok konferansa, panele ve sempozyuma katılarak bildiriler sundu. Diyanet Araştırma Merkezinde Araştırma Grubu Başkanı, Türk Felsefe Derneği, Türkiye ve Türk Dünyası İktisadi ve Sosyal Araştırmalar Vakfı ve Türkiye İlâhiyatlılar Birliği Vakfı üyesidir.
Unvan:
Prof. Dr., Yazar
Doğum:
Giresun, Türkiye, 12 Mayıs 1958

Okurlar

1 okur beğendi.
52 okur okudu.
1 okur okuyor.
22 okur okuyacak.
2 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Cânım Efendim sav
" Resulullah'ın aile hayatı son derece muntazamdı. Eşlerine saygı gösterir ; haklarına riayet eder, hatta geceleyin ibadet etmek istediği zaman bile eşinden izin alma inceliğini gösterirdi. "
Sayfa 63 - Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları, 7.baskı, 2005Kitabı okudu
Baştan ayağa zerafettin Ya Resulullah sav
" İkrime aranıza katılıyor. Sakın ola ki, onun yanında babası Ebu Cehil'e hakaret etmeyesiniz, sövüp saymayasınız. Çünkü ölene yapılan hakaret, hayatta kalana eziyettir. "
Sayfa 66 - Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları, 7.baskı, 2005Kitabı okudu
Reklam
“Ahlak kanunu, mutlu olmaktan ziyade, mutluluğa layık hâle gelmemizi emreder. Ama mutluluğu ümit etmeye; istemesi, yaratıklarının mutluluğa layık olmasını isteyen ve mutluluğu onlara verebilecek Tanrı vasıtasıyla hak kazanırız.”
Sayfa 53 - Türkiye diyanet vakfı YayınlarıKitabı okudu
"Bütün insanlar hata eder; hata edenlerin en hayırlısı ise tevbe edenlerdir."
Sayfa 64
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
189 syf.
·
Puan vermedi
recep kılıç, bu kitabında öncelikle vahyin tanımı ve unsurlarını ele alıyor. vahyi büyük-küçük, tabi, özel vahiy şeklinde sınıflandırıyor. kitapta genel olarak ele alınan vahyin özel vahiy olduğunu ifade ediyor. vahyin unsurlarını ise özne, alıcı, vasıta ve vahyin neliği şeklinde gruplandırıyor. vahyi, önerme merkezli ve kişi merkezli vahiy olarak bölümlendiriyor. önerme merkezli vahiy anlayışını, 1. muhafazakar evangelik akım ve 2. katolik yeni-skolastik akım şeklinde kategorize ediyor. kişi merkezli vahiy anlayışlarını ise; 1. tarihi olay olarak vahiy modeli, 2. tanrı ile yüz yüze gelme tecrübesi olarak vahiy modeli (diyalektik model) ve 3. yeni bir farkında oluş hali olarak vahiy modeli şeklinde üçe ayırıyor. yazar, hıristiyan dünyasında geleneksel olarak modern döneme kadar revaçta olan vahiy anlayışının önerme merkezli olduğunu, kişi merkezli vahiy modellerinin aydınlanma'dan sonra ağırlık kazandığını ifade ediyor. yaptığı bütün kategorizasyonlarda richard swinburne, ninian smart gibi düşünürlerin kitaplarından büyük ölçüde istifade ediyor. schleiermacher, kant ve hume'un vahiy ve mucize konusundaki düşünce ve eleştirileri de kitapta yer buluyor. kitap yeterince sistemli değil, konuların ele alınışındaki sıralamanın karmaşık olması ve farklı yerlerde sık sık tekrarlara gidilmesi akıcılığa büyük ölçüde zarar veriyor.
Modern Batı Düşüncesinde Vahiy
Modern Batı Düşüncesinde VahiyRecep Kılıç · Ötüken Neşriyat · 20194 okunma