Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Reyhan Çorak

Reyhan ÇorakHamzanâme yazarı
Yazar
Derleyen
Çevirmen
8.3/10
3 Kişi
6
Okunma
0
Beğeni
713
Görüntülenme

Reyhan Çorak Yorumları ve İncelemeleri

Reyhan Çorak yorumları ve incelemelerini, Reyhan Çorak kitabı hakkındaki okur görüşlerini , Reyhan Çorak puanlarını 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
128 syf.
10/10 puan verdi
·
18 günde okudu
İnceleme olmadığı için bir fikir versin diye üç beş kelam edeyim. Bazı edebiyat programlarında ve eleştiri/düşünce kitaplarında bizim fantastik edebiyatımız olmadığına hatta roman ve hikâye gibi modern (!) türlerin bizde gelişmediğine dair cümleler duyuyorum. Sadece bu kitap ve yazıldığı tür olan cenkname bile başlı başına bir cevap niteliğinde buna. Biz sadece batıya ve batıdan gelenlere odaklandığımız için batıdan birinin gelip bize bak sizde böyle bir tür var, hey kendinize gelin demesi lazım :D Gerçekten trajikomik durumdayız ama napalım bir şekilde düzeleceğiz inşallah :) Neyse kitaba gelirsek de Osmanlıca kelimeler var. Bunu öncelikle bilin. Ama metin okuyucuya hiçbir şey anlamıyorum dedirtecek kadar da ağır değil. Yani birebir orijinalden okumuyoruz ama o zevki alalım diye kısmi bir sadeleştirme var. Herkes aynı kültürle büyümüyor ama ben küçükken buna benzer hikayeler dinleyerek büyüdüğüm için çok zevk aldım okurken. Bir nevi nostalji yaşadım diyebiliriz :) Konusundan bahsederek ucundan bitiriyorum. Soyu Hz. İbrahim'e dayanan meşhur pehlivan cengaverlerin Rum diyarındaki cenkleri anlatılıyor. Önsözde yazdığına göre aslında gerçekte yaşamış kişiler ve bunların başından geçenler anlatılıyor. Ama biraz abartmış olabilirler :D Ama çok çok az.. :D Fantastik, masalsı, kanınızı kabartacak şeyler okumak isterseniz kesinlikle öneriyorum. Ben çok sevdim böyle şeyler arayanlar okusun. İyi okumalar.
Hamzanâme
HamzanâmeSaime Çakmak · Ketebe Yayınları · 20185 okunma
264 syf.
7/10 puan verdi
Kitap sempozyumda yapılan 9 adet sununun kitaplaşmiş halidir. Sayfa 131'e kadar( 3 sunu) Eyüp Sultan mezarlığı ve bu mezarlıkta bulunan önemli şahsiyetler hakkında bilgi veriyor. Mezar taşı örnekleri fotoğraflari ve içerik bilgileriyle verilmiş. Osmanlı'da sosyal hayat ve mezarlıklar ile ilgili güzel bilgiler var. Buraya kadar kitap tatmin edici fakat kitabın bundan sonraki bölümlerinde Kosovadan 3, Bulgaristan'dan 1, Uygur bölgesinden ( Doğu Türkistan) 1 ve son olarak da Osmanlı şeyhülislâmi Alaaddin Arabinin hayatı ve mezarı hakkında bilgi veren 1 sunuyu içeriyor. Son sunu tamamen Arapça ve çevirisi yok. Arapçayı bilmeyen kişi bu sunudan hiçbir şey anlamayacaktır, anlasa dahi bir tek kişinin biyografik bilgileri ile mezarının yapısını içeren bir sunu, kitabın yazılış amacıyla da uyuşmuyor. Kosova ve Bulgaristandaki Osmanlı mezarlarıni anlatan toplam 4 sunuda ise Türkçe katledilmiş,( Aslında Uygur sunusu da öyle, hem Uygur sunusu kitap başlığıyla bağdaşmıyor çünkü Osmanlı orada hiç olmadı) sunuda yayınlandığı şekilde, çeviri düz bir şekilde verilmiş ki editör elinden geçmediği belli. Zaten kitabın yazarı ve editörü olan kişi, bunu kitapta beyan ediyor, yapılan sunuyu olduğu şekilde verdik diyor. Bu bence büyük bir hata, en azından birkaç saat ayrılıp edebi yönden daha iyi bir şekle sokulabilirdi, bu bölümde emek eksikliği var. Ayrıca kitap çok pahalı bence bu kadar pahalı olmamaliydı. Bu alanda yazılan kitaplar az bu yüzden merakı olan kişilere tavsiye edilebilir.
Osmanlı Mezar Taşları
Osmanlı Mezar TaşlarıReyhan Çorak · DBY Yayınları · 20201 okunma