Saffet Yılmaz

10.0/10
1 Kişi
4
Okunma
0
Beğeni
292
Görüntülenme

Hakkında

Unvan:
Türk Yazar

Okurlar

4 okur okudu.
5 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
"Ölümün sessizliğini ve öbür dünyada rahatı bilmek isteyenler Muradiye'ye gitsin. Ölüm yalnız burada korkunç değildir." (Yakup Kadri Karaosmanoğlu)
Osmanlı hanedanına ait en büyük türbe topluluğu, ilk payitaht şehir olan Bursa'da, Muradiye Külliyesi'nin haziresinde yer almaktadır. Burada toplam 13 türbe yapısı mevcuttur ve bu türbelerin içinde hanedana mensup 40 kişinin defnedilmiş olduğu tespit edilmiştir.
Reklam
Muradiye Külliyesi'nde başlatılan restorasyon çalışmaları, heyecan verici gelişmelere sahne oldu. Restorasyon esnasında, barok desenlerle süslü sıvanın hareketli olduğunun farkedilmesiyle; mevcut sıvanın altında Osmanlı erken dönem tezyinatının olduğu, kubbelerin aslında Osmanlı motifleriyle süslü oldukları,ancak 19.yüzyıl sonlarına doğru bu motiflerin kapatılarak üzerine o günün modası olan barok desenler işlendiği anlaşıldı ve böylece 150 yıllık sıvanın altından 550 yıllık tarih ve medeniyet ortaya çıkarıldı.
Evliya Çelebi " avlusundaki yüksek çınarlar göklere uzanmış. Nice şehzadeler burada yatar."
Peçevi İbrahim Efendi'nin tarihinde, Fatih'in annesinin bir Fransız prensesi olduğunu bildirir.
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
1233 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Saffet Yılmaz / Yaşayan Osmanlı Ruhu Muradiye Külliyesi. Bir başkent her daim başkentidir diyen Tanınar'ı haklı çıkaran değerlerden birisi de eski başkentlerden, bugüne kalan o şehir de yaşamış hanedan üyelerine ait mezarlardır. Bursa, bu bakımdan şanslı şehirlerimizden birisidir. Osmanlı Devleti'nin kuruluş döneminde başkentlik yapmış olan şehirde, bugün ayakta kalmış pek çok tarihi eserimiz mevcuttur. Eser, 2015 yılında başlatılan ve 2015 yılında tamamlanan, Muradiye külliyesinde yapılan çalışmaları anlatmaktadır. Külliye içinde yer alan: Sultan II. Murat, Şehzade Ahmet, Cem Sultan, Şehzade Mahmut, Gülşah hatun, Gülruh hatun, Hüma hatun, Mükrime hatun, Şirin hatun, Gülbahar hatun ve saraylılara ait türbelerle, mezar taşları hakkında hem detaylı bilgiler, hem de restorasyon çalışmaları hakkında detaylar verilmektedir. Aslına uygun yapılan bu çalışmayla, geçmişinize Vefa gösteren, bugün bizlere de ziyaret etme imkanını sağlayan, tüm görevlilere teşekkür ederim. #Kitapşuuruinsanlıkşuurudur.
Yaşayan Osmanlı Ruhu: Muradiye Külliyesi
Yaşayan Osmanlı Ruhu: Muradiye KülliyesiSaffet Yılmaz · Bursa Büyükşehir Belediyesi · 20164 okunma
Resim