Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Salih Sabri Yavuz

Salih Sabri Yavuzİslam Düşüncesinde Nübüvvet yazarı
Yazar
Editör
9.0/10
2 Kişi
15
Okunma
3
Beğeni
1.258
Görüntülenme

Salih Sabri Yavuz Sözleri ve Alıntıları

Salih Sabri Yavuz sözleri ve alıntılarını, Salih Sabri Yavuz kitap alıntılarını, Salih Sabri Yavuz en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Hakka isabet etmek, hakka uygun davranmak ancak Kur'an'ı anlamaktan geçer.
Ancak İslam akıl dini değil, akılcı bir din, yani onun esasları akla aykırı olmayan bir dindir. Eğer İslam'ın akıl dini olduğu tezi kabul edilecek olursa, ilahi vahyin inkarına veya toplumsal hayattan uzaklaştırılmasına götüren bir yol açılmış olur. Zaten bu tezleri ortaya atanların temel hedefi de kendi kuruntu ve düşüncelerinden ibaret olan birtakım prensipleri dinin üstünde göstermeye çalışmaktır.
Sayfa 157
Reklam
İslam'ın mesajı, tazeliğini ve canlılığını muhafaza ettiği halde, O'na uyanların bir kısmı taassup, cehalet ve aşırılık gibi olumsuz amiller yüzünden bu mesajın gereğini yerine getirememişler, bu sebeple insanlık aradığı barış ve huzur ortamına bir türlü ulaşamamıştır.
Sayfa 73
Allah, ne sadece kavranılması gereken ne de hayran olunması gereken bir varlık değil, emirlerine sadakatle bağlanılması icab eden bir varlık olarak kabul edilmelidir. Tevhidin asıl amacı budur.
Sayfa 66
Peygamberler aklın tek başına kavramaktan aciz olduğu hususları haber vermek için gönderilmiştir. Onların bildirdiği birtakım hususların akıl tarafından kavranılır olması, bunların sadece akıl tarafından bilinebilecek şeyler olmalarından kaynaklanmaktadır.
Sayfa 84
İlahi fiillerdeki maslahat sadece dünyaya yönelik olmadığından bazı insanlar bunları anlamayarak nübüvveti inkara kalkmıştır. Halbuki bunların bir de ahirete yönelik tarafları vardır ki, akıl bu sahada söz söyleme yetkisine sahip değildir.
Reklam
Nübüvvete yer vermeyen, sadece akılla idrak edilebilecek bir tanrı anlayışına dayanan inançlar birer felsefi doktrin olmaktan öteye gidemez.
Sayfa 31
3) İnsan aklını, hakikatleri bilme noktasında yegane ölçü kabul ederek, nübüvveti muhal görmek mümkün değildir.
Bi'set: Terim olarak Allah'ın kullarından seçtiği kimseleri risalet ile görevlendirmesidir.
Allah'ın kulları arasından seçerek yeni bir şeriat vermeden, ilâhi bilgileri vahyetmek suretiyle, bir kavme veya bütün insanlığa gönderdiği kimselere nebi denilir.
Reklam
Maturidi’nin Hikmet Anlayışı
Aklın iyiliklere meyyal, kötülüklerden nefret eden bir karakterde yaratılmış olması vahyin ürünü olan bilgiler sayesinde bir anlam ifade eder.
2) İnsanlar kendileri lehinde veya aleyhinde olan şeyleri anlamakta farklılık arzederler. Bazı insanlar diğerlerine göre bu açıdan daha üstündür. Bir kısmının bildiğini diğeri bilmeyebilir. Bunun için Allah insanların lehinde ve aleyhinde olan şeyleri peygamberleri aracılığıyla onlara bildirir.
Maturîdî'ye göre insanlar şu açılardan nübüvvete muhtaçtır: 1) İnsanlar arasındaki ihtilafları çözecek, problemleri halledecek ve insanlar arasındaki dayanışmayı sağlayacak adaletli birinin bulunması gerekir. Onlara iyiyi ve doğruyu bildirecek birinin bulunması aklın gerekli gördüğü hususlardır. Dolayısıyla onlara bu konuları bildirecek peygambere ihtiyaç vardır.
27 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.