Şâtıbî

ŞâtıbîEl İ'tisam yazarı
Yazar
9.3/10
6 Kişi
26
Okunma
12
Beğeni
1.096
Görüntülenme

Hakkında

Adı: ibrahim b. Musa b. Muhammed'dir. Eş-şâtıbî dîye meşhur olmuştur. Endülüs'tü ve gırnata'dandır. Mâliki mezhebine mensuptur. Hafız ve büyük bir mücîehid, ıısûlcü, müfessir, muhaddis, fakih, dil bilgini... Kısaca çok yönlü bir âlimdi. Öbür taraftan verâ' sahibi, sâlih, zâhid, sünnî bir zattı. Arapça'yı ve diğer ilimleri zamanının bü­yük âlimlerinden almıştır. Bunlar içerisinde ıbnu' l-fahhâr el-elbîrî, ebu'l-kâstm es-sebtî, ebu ali et-telemsâriî, gibi seçkin simalar vardır. Çok değerli teliflerde bulunmuştur. Bunlar içerisinde en değerlileri şunlardır: el-muvâfakât (dört cilt, elinizdeki bu eser), i'tisâm (iki cilt), el-mecâlis (imam buhârî'nin sahih'i/jin "kitâbu'l-büyû" kısmı üzerine yazdığı şerh), el-ifâdât ve'1-inşâdât (edebiyata dairdir), unvânu'l-ittifak fî ilmi'l-iştikâk, nahiv üzerine yazdığı beş büyük ciltlik el-makâsıdu'ş-şâfiye fî şerhi hulâsati'l-kâfiye. H. 790 - m. 1388 tarihinde, şaban'in sekizinde salı günü hakk'in rahmetine kavuşmuştur.
Tam adı:
İbrahim bin Musa eş-Şâtıbî
Unvan:
Dil Bilimcisi
Doğum:
Granada, İspanya
Ölüm:
Granada, İspanya, 1388

Okurlar

12 okur beğendi.
26 okur okudu.
5 okur okuyor.
50 okur okuyacak.
3 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Alimler ancak fıkıh ve hadis ehli olanlardır.
Sayfa 307 - İkinci ciltKitabı okudu
"Kişi dostunun dini üzeredir. O halde siz kiminle dostluk ettiğinize iyi bakınız."
Sayfa 144 - Tirmizi, Zühd, 2379 - Birinci ciltKitabı okudu
Reklam
Nitekim cahillerin pek çoğu vaaz esnasında, bağırıyor, çığlık atıyor ve kendinden geçiyor. el-Acurri sözünün devamında dedi ki: Bütün bunlar şeytandandır. Şeytan onlarla bu şekilde oyun oynar. Bunların hepsi bid'at ve sapıklıktır.
Sayfa 279Kitabı okudu
"nefsinin de senin üzerinde hakkı vardır."
Hiçbir zorunluluk olmaksızın sadece kaba saba elbiseler giymek de böyledir. Bu da nefsi zorlamaktır ve çirkin bir dikbaşlılıktır. Bunda ayrıca bir miktar şöhret maksadı da vardır.
Sayfa 341 - Birinci ciltKitabı okudu
Ona uyan ve destek olan bir kul, fakirde olsa ne kadar zengindir. Ona karşı gelip haddi aşan kimse, zengin de olsa ne kadar fakirdir.
‏"من مقاصِد الصَّلاة: الاستراحةُ مِن أنكادِ الدُّنيا." -الشاطبي، رحمه الله. "Namazın gayeleri arasında: dünya kederlerinden rahat etmek." İmam
Şâtıbî
Şâtıbî
رحمه الله
Reklam
İmam Malik
İmam Malik
رحمه الله dedi ki Kim dinde yenilik yapar ve bu yaptığını iyi görürse Allah'ın ﷻ Muhammedﷺ 'e indirdiği Kur'ana ihanet etmiştir! Çünkü Allah buyurdu ki

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
1648 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
17 günde okudu
Fıkıh üzerine biraz okuma yapmış olan hemen hemen herkesin dipnotlarda ismini görmüş olabileceğini düşündüğüm bu kıymetli çalışma usûl-i fıkıh alanında yazılmış önde gelen eserlerden biridir. Eserin hacmi hasebiyle okunması kayda değer bir müddet alsa da İslami İlimlerin herhangi bir alanında çalışma yapmak isteyen tüm araştırmacılar için eserin on üç kısımlık mukaddimesinin okunmasının güzel bir başlangıç olacağını düşünüyorum. Bünyesinde Şer’i hükümler, Makasıd, Şer’i deliller, İçtihad usulü vb. bölümleri ihtiva eden kitabın en önemli özelliği sunmuş olduğu metodolojidir-Zanni delillerin istikraya tabi tutulması neticesinde kat’i sonuçlara ulaşılması-. Son olarak kitabın en iyi şekilde anlaşılabilmesi ve vakit kaybına yol açmaması için başlamadan önce belirli bir müktesebata sahip olmak gerektiğini belirtmek lazım. Müellif her ne kadar uzun bir müddet haketmiş olduğu ilgiyi görmemiş olsa da kendinden sonra gelecek zihinlerin şeriatın gayelerini anlayabilmeleri için göstermiş olduğu azim ve taşımış olduğu Rabbani endişe eserinin her bir sayfasında hissediliyor. Ömrünü en yüce maksada vakfetmiş olması vesilesiyle müellifimize Allah’tan rahmet diliyoruz. Bizlere de istifade etmeyi nasip etmesini temenni ediyoruz.
El-Muvâfakât (İslamî İlimler Metodolojisi) 4 Cilt
El-Muvâfakât (İslamî İlimler Metodolojisi) 4 CiltŞâtıbî · İz Yayıncılık · 20167 okunma
1648 syf.
·
Puan vermedi
·
35 günde okudu
Hadislerle şeriat konusu ele alınmış. Farz, vacip, sünnet gibi hükmi konulara değinilmiş. Daha sonrasında, sünnet, ictihad, istihsan konuları detaylı olarak anlatılmış. Seviye olarak biraz ağır gelebilir sebebi ise terimsel kelimelerin fazla olması…
El-Muvâfakât (İslamî İlimler Metodolojisi) 4 Cilt
El-Muvâfakât (İslamî İlimler Metodolojisi) 4 CiltŞâtıbî · İz Yayıncılık · 20167 okunma
757 syf.
·
Puan vermedi
Şatibi ve İtisam
Cok degerli bir Endülüs alimi olan Şatibi ehli sunnetin mudafaasi icin kaleme aldigi cok ama cok degerli eser. Yaşadığı zamanda devlette zahirilerden kalan bazı ahkamın varlığına deyinen hazret ehli sunnete göre meseleleri ele almış. Ancak eserin tek basına veya herhangi bir altyapı olmadan okunması kisiyi farklı yollara sevkedebilir. Bu sebepten Osmanlı ulemasının verdiği fetvalarla mukayese ederek okunması cok daha fazla verim hasat elde etmenize imkan tanır.
El İ'tisam
El İ'tisamŞâtıbî · İtisam Yayıncılık · 201719 okunma
Resim