Semavi Eyice

Semavi EyiceBizans Devrinde Boğaziçi yazarı
Yazar
Derleyen
8.2/10
44 Kişi
186
Okunma
42
Beğeni
3.866
Görüntülenme
264 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Bu kitapta, Türkiye'de Bizans tarihi araştırmalarının pîri olan
Semavi Eyice
Semavi Eyice
1975'te yazdığı bilgileri derlemiş. Bu bilgiler, günümüzdeki Boğaziçi'ndeki yer adlarının Bizans dönemindeki kökeni (mesela Therapeia=Tarabya), Bizans dönemi Boğaziçi kıyılarında o dönem var olmuş ama şu an hiç kalıntısı dahi kalmamış olan manastır, kilise ve kalelerin tahmini konumları ve bu tarihi yapıtların mimari özelliklerine dair bilgilerden oluşmaktadır. Bu sebeple Bizans devri Boğaziçisi hakkında genel fikirlere sahip olmak, İstinye, Tarabya, Kuzguncuk gibi Boğaz kıyısı yerlere gittiğinizde "demek burada bir dönem bir manastır vardı, çilehane vardı," veya "Yoros Kalesinin hikayesi ve mimarisi buymuş", "Demek İstinye kelimesi Sosthenion'dan geliyor" veyahut Üsküdar'a ayak basarken " Üsküdar'ın Bizans dönemindeki adı Altın Şehir demek olan Khrysopolis olsa da bu semtte bir dönem var olmuş bir Bizans devrindeki sayfiye saray yani yazlık saray olan Scutarion Sarayına ithafen Scutarion da deniyormuş" diye düşünmek isterseniz bu kitabı öneririm.
Bizans Devrinde Boğaziçi
Bizans Devrinde BoğaziçiSemavi Eyice · Yeditepe Yayınevi · 201717 okunma
heykeltraş canonica mussoliniye yazdığı mektupta inönüyü anlatıyor.
Gazi'nin yanında onun eksikliklerini tamamlayan, canlı ve neşeli karakterli, büyük ideallerle dolu çok kültürlü bir adam olan İsmet Paşa duruyor. Kendisi çok az rastlanır çevik bir zekaya sahip, inanılmaz derecede kurnaz, her şeyi derinine inceliyor.
heykeltraş canonica mussoliniye yazdığı mektupta Atatürk'ü anlatıyor.
Kemal Paşa sade, bizim Lombardia ve Piemonte bölgelerinin eski asil askerlerine benzeyen davranışlarıyla çok seçkin bir insan. Az konuşuyor, derin ve kesin cevaplar veriyor, çok düşünüyor ve izliyor. İnsanları, büyük enerjisini yansıtan ve nüfuz eden gözlerle inceliyor. Fizyonomisi, o an içinde bulunduğu hislere göre bazen emir verici bir görünüme, bazen de insanı duygulandıran adeta çocuksu tatlı bir havaya bürünüyor. Merhamet dolu bir insan. Çok acı çekmiş olduğu anlaşılıyor. Aciz kimselere karşı sevgi duyuyor, önemli bir kişi havası takınmıyor. Tüm aile efradı ile konuşuyor, şakalaşıyor.
296 syf.
10/10 puan verdi
Tarih dostu her kitaplıkta bulunması gereken bir eser.
İstanbul tarihini daha iyi anlamak için mutlaka okumanız gereken bir eser: Yeditepe markasıyla çıkan, Semavi Eyice'nin aslını 1996 yılında Habitat İstanbul için derlediği sonrasında yeniden elden geçirerek raflara sunduğu Bizans İstanbul'u. M.S. 4. Asırdan 1453'e kadar İstanbul'u ziyaret etmiş kişilerin anlatılarının derlendiği bu muazzam kitaba bayıldım. Gelin bakın neler var içinde... Yabancı gezginler, coğrafyacılar, elçiler ve keşişler... İstanbul'u ziyaret eden birbirinden farklı ve renkli isimlerin izlenimlerini çağlar boyunca takip etmenizi sağlayan bu eser altın değerinde bir derleme. Semavi hocamız seyahatnameleri özetleyerek aktarmayı tercih etmiş. Ben bizzat çevirilerini de okumak isterdim. Bu özetleme yöntemi kitabı kompakt bir hale getirmiş ve ham bilgiye doğrudan ulaşmanızı sağlıyor. Kitabın en güzel yanı, tasvir edilen manzaraların günümüzde nereye denk geldiği çok net bir şekilde aktarılmış. Bir gün bu kitapla birlikte bir İstanbul turu yapmak isterim. İstanbul'da Bizans'ın izini sürdüğüm çalışmalarımda pek çok noktayı kaleme almayı başarmıştım. Bu kitap çalışmalarımın devamı için bana çok güzel bir kaynak oldu. Karakterler açısından da beni besleyen bu kitabı okurken mutluluktan gözlerimin büyüdüğünü hissettim desem yalan olmaz. İstanbul'u iliklerine kadar hissetmek isteyenler için bu muhteşem kitabı tavsiye ediyorum. Tam bir zaman yolculuğu, define avı, tarih arşivi. Muazzam.
Yabancıların Gözüyle Bizans İstanbul’u
Yabancıların Gözüyle Bizans İstanbul’uSemavi Eyice · Yeditepe Yayınevi · 201714 okunma
78 syf.
9/10 puan verdi
·
8 saatte okudu
Bu hafta yapacağım Amasra gezisi için kaynak ararken karşılaştığım bir kitap oldu. Kısa süre içerisinde bölge hakkında yeterli bilgilere sahip oldum. Bölgenin tarihi, geçmiş kültürler ve eski eserler hakkında harika bir kılavuz oldu bana.
Küçük Amasra Tarihi
Küçük Amasra TarihiSemavi Eyice · Türk Tarih Kurumu · 19651 okunma
296 syf.
8/10 puan verdi
·
16 günde okudu
Kendisi Türk Bizantolog, Sanat ve Kültür tarihçisi olan Semavi Eyice hocamızı rahmetle anıyorum. Kendi alanında duayen olan İstanbul hakkında yazdıkları ile bizlere sunduğu değerli eserlerini herkesin okuması gerektiğini belirtmek isterim. Kitap içeriğinde kronolojik tarih sıralamasına göre İstanbul 'a (Araplara göre Konstantiniyye Bizans İmparatorluğuna göre Konstantinopolis) gelen seyyah, hacı, elçi, tüccar gibi farklı milletlerdeki şahısların yazdıkları yazıları derlenip düzenli bir şekilde ele alınmıştır.Ayrıca İstanbul'un eski yerleşim düzeni ve önemli tarihi eserlerini (çeşitli felaketlerden dolayı günümüzde yer almayan) çeşitli görsellerle zenginleştirilmiştir. Yazılan yazılarda abartı olanlar, yalan yanlış yazılan bilgilerin ve doğruluğu teyit edilemeyenleri ise farklı başlıklar altında Semavi Eyice hocamız kendi tespitleri ile değerlendirmede bulunarak kitabı sonlandırmaktadır. Eserde İstanbul'un eski tarihi zamanlarına yolculuk yaparak İstanbul hakkında önemli bilgiler edinmek isteyen herkese kitabı okumayı tavsiye ederim.
Yabancıların Gözüyle Bizans İstanbul’u
Yabancıların Gözüyle Bizans İstanbul’uSemavi Eyice · Yeditepe Yayınevi · 201714 okunma
Elçinin imparatorun beraberinde bulunduğu ikinci saray ise şehrin bügünkü Bostancı ile Maltepe arasında Küçükyalı'daki Bryas Sarayı'dır. İmparator Theophilos tarafından İslam sarayının bir benzeri olarak 840 tarihlerine doğru yaptırılan bu sayfiye ve av sarayının alt yapı kalıntısı bugün hala Küçükyalı yakınında görülebilir. Liudprand'ın bu çevrede imparatorun ava çıktığını bildirmesi şimdiki Küçükyalı'dan arkada Kayış dağına uzanan arazinin o yıllarda avlanmaya uygun bir ormanlık bölgesi olduğunu gösterir.
Sayfa 262Kitabı okudu
Türk devrinde 'meydan-I esb' yani At Meydanı olarak adlandırılan Hipodrom Bizans döneminde önceleri quadriga adı verilen dört at koşulu yarış arabalarının koşu yaptıkları bir meydandır. Bu arabaları idare eden yarışçılar yeşiller, maviler, kırmızılar ve beyazlar olmak üzere dört ayrı gruba ayrılırlar. Bunlardan ilk ikisi yeşiller ve maviler günümüzün en başta gelen iki futbol kulübü gibi ünlüdür. En tanınmış yarışçıda Porphğyos adındadır.
Sayfa 235Kitabı okudu
Roma imparatorlarından Hadrianus, milattan sonra 123 yılına doğru burayı ziyaret etmiş ve büyük bir ihtimalle şehre akarsu sağlayacak olan su yollarının ve Trakya'dan su getiren tesislerin yapımını emretmiştir.
Sayfa 25 - etkileşim yayınlarıKitabı yarım bıraktı
Antik çağdaki mezarlıklara ait lahit ve mezar stellerine şehrin içinde bugünkü zeminden metrelerce aşağıda rastlamak mümkün olmaktadır.
Sayfa 15 - etkileşim yayınlarıKitabı yarım bıraktı
Antik liman tesislerinin kalıntıları meydana çıkarılmış ve bir sürpriz olarak toprak tabakalarının altında bu limanda bulunan bazı Bizans gemilerinin kalıntıları da ortaya çıkarılmıştır.
Sayfa 14 - etkileşim yayınlarıKitabı yarım bıraktı
Konstantinopolis
Batıda Konstantinapol, Doğuda Konstantiniyye, “Bütün dünyadaki en iyi tahkim edilmiş en büyük şehir ve dünya kurulduğundan beri hiçbir şehirde bu derecede ganimet toplanmamıştır.” Geoffroy de Villehardouin (Fransız Asker, edebiyatçı ve şair-1204)
Sayfa 80 - IV. Haçlı Seferi. (Latin İstilası)Kitabı okudu
264 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
Kitap bitti
Bizans Devrinde Boğaziçi
Bizans Devrinde Boğaziçi
kitabının yazarı istanbulu ve boğaziçini tarihsel gelişim, zaman, mekan, medeniyetler ve yapılar ışığında incelemiş, görsellerle destekleyerek güzel bir şekilde aktarmış. Arkeoloji ve tarih severlerin kütüphanesinde bulunmasını tavsiye ederim. Geçmişi bilmek bizlere her zaman geleceğe yön vermek adına ışık tutar. İyi okumalar ️
Bizans Devrinde Boğaziçi
Bizans Devrinde BoğaziçiSemavi Eyice · Yeditepe Yayınevi · 201717 okunma
Kadıköy İlk Medeniyetler
Heraklios (610-641) zamanında, 626’da Sahrbaraz idaresindeki bir Sasanî ordusu Khalkedon (Kadıköy)’u ele geçirerek, Boğaziçinin Anadolu kıyısında ordugâh kurmuş, 717’de kuvvetli bir Arap donanması yine burada üslenmiştir.
Bizans Devrinde Boğaziçi Giriş
Boğaziçi'nin manzarası da tabiatı gibi karadeniz ağızlara doğru daha sarptır. Onda, göğün ve denizin bütün o azgın saldırıışlarına göğüs gerer yalçınlıkda bir duruş vardır. Yamaçlarında karşılıklı viran olmuş iki kale ve kıyılarında tümsekleri görülen tabyalar bu tabiatın savaşçı sergüzeştinden birer izdir. Koyu ve keskin durumu o tesiri verir ki, aşağılarda, yamaçlarının insan eli değe değe yumuşamış ve munisleşmiş teni, orada hala üzerine el sürdürmemiş bir yele sertliğindedir. Bu bakımdan onda efsanevi, destani bir hal vardır. Aşağılarda şehirleşmiş boğaziçi orada artık köydür.
Sayfa 1 - yeditepeKitabı okudu
Resim