Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Serpil Sancar Üşür

Serpil Sancar ÜşürErkeklik: İmkansız İktidar yazarı
Yazar
Derleyen
8.8/10
45 Kişi
222
Okunma
34
Beğeni
2.675
Görüntülenme

Serpil Sancar Üşür Sözleri ve Alıntıları

Serpil Sancar Üşür sözleri ve alıntılarını, Serpil Sancar Üşür kitap alıntılarını, Serpil Sancar Üşür en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
... çalışma yaşamına tutunabilmiş erkekler kendilerini yaptıkları iş ile tanımlıyor ve var ediyor
Sayfa 59 - Metis Yayınları
''Şiddetin eril iktidarın değil, iktidarın kaybedilme korkusunun ya da yokluğunun bir göstergesi olduğu fikri doğrudur.''
Reklam
Çok doğru bir tespit daha. Bu kitap harika.
“Erkeklik deyince erkeklerin davranışlarını mı, kimlik olarak kurulmuş erkekliği mi, ilişkisel olarak temsil edilen erkekliği mi, imge olarak sunulan erkeklikleri mi, söylem olarak kurulmuş bir ‘erkekliği’ mi kastettiğimiz ya da doğrudan yaşanan, gözlenen ve pratik olarak icra edilen erkeklikten mi bahsedildiği açık değildir.”
Her bir erkeğin kadınların boyun eğdirilmiş olmasından kaynaklanan bir çıkarı ve hissesine düşen bir yararı mı söz konusudur? Yoksa bütün bu sistemin maddi bir karşılığı olmamakla birlikte , sadece egemen erkeklik değerlerini "kültürel olarak içselleştirme" , "egemen erkeklik imgelerin arzulama" gibi bir durum mu söz konusudr? Örneğin egemen sınıf ya da etnik gruplara mensup olmayan erkeklerin hayallerini süsleyen Sylvester Stallone benzeri imgelerin çekiciliğine kapılıp gitmeleri, bir tür "yanlış bilinç" meselesi midir?
Sayfa 35 - Metis Yayınları
Kapitalist ilişkilerin dünyaya yayılma sürecinde, sömürgecilik ile oluşan “beyaz erkek üstünlüğü" rejimi bugünün küresel ticaret ilişkilerinin temelidir.
Erkeklik meta gibi sahip olunan ya da yitirilen bir şey miydi?
İşsiz gezen, çalışmaktan hoşlanmayan, ekmeğini taştan çıkarmaya razı olmayan "isyankar işçi" nin davranışı sınıfsal bir "ret" olarak değil, cinsiyet rejimi temelli bir adlandırma ile "beceriksiz erkek" olarak adlandırılır.
Sayfa 53 - Metis Yayınları
Reklam
Toplumsal eşitsizliğin özü olan ataerkinin mülkiyet* tahammülsüzlüğü
Eşcinselliğin doğrudan erkekliği tehdit ettiğini ve bu nedenle bireysel eğilim olmaktan çok toplumsal ahlaki bir ‘sorun’ olduğunu iddia eden bu egemen erkeklik değerleri, çoğu erkek tarafından sorgusuzca benimsenmektedir.
Rollerden sıyrılıp, 'insan' olarak bakılsa işte o zaman gelişim sağlanır.
Erkeklik inşasının temel stratejilerinden biri olan "kadınlara mesafeli durma" stratejisini aşabilen erkekler erkeklik ve kadınlık rollerini daha dengeli kılmayı başararak daha "demokrat erkek" olabiliyorlar.
Kapitalizm kadını ezdiği kadar erkeği de ezer.
İşsizlik, erkek için ‘kadınsılaşmak’la eş bir aşağılama ve suçlamayı da beraberinde getiren bir tehlikedir.
Erkekler için evlilik dışı cinsel ilişki bir ‘deneyim’ olarak algılanırken, bunun kadınlar için tehlikeli bir biçimde ‘erkeğin yasasını ihlal’ anlamı taşır.
Reklam
Değişirsen, düzelir.
Oğullar kendi özgür erkeklik kimliklerini babadan gelen patriarkal geleneği kırarak, başka bir yönde yürümeyi becerdiklerinde inşa edebiliyorlar.
''Militarizm, hegemonik erkekliğin mikro kültürel pratiklerinin devletin ‘makro’ iktidar ve siyaset mekanizmalarına eklemlenmesi ile yaratılır.''
Bu erkeklik değil, kapitalistleşmedir.
''Erkek, kimliğinin idealleştirilmiş biçimini temsil eder. Üzerinde büyük ölçüde uzlaşılan hegemonik erkeklik özellikleri; güç, hakimiyet, otorite, duygusallıktan uzaklık, homofobik olma, yarışmacılık, iş-güç sahipliği ve risk alabilmedir.''
"Dünya tarihinde sömürgecinin kim olduğuna bakıldığında, asker, tüccar, yönetici ya da rahip olsun hepsinin erkek olduğu görülür."
''Eril şiddet, yaş, cinsiyet, sınıf ve etnisiteye dayalı hiyerarşilerde yapılandırılmış ve en güçlünün kazanacağı biçimde örgütlenmiş bir davranışlar bütünüdür.''
626 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.