Sevilay Özer

9.0/10
1 Kişi
4
Okunma
0
Beğeni
273
Görüntülenme
Bir Çöl çekirgesi hareket halindeyken her gün kendi vücut ağırlığı kadar yiyecek tüketebilmektedir. Bunu sürü bazında düşündüğümüzde tehlikenin büyüklüğü ortaya çıkar.
Sığırcık
Sığırcık genellikle çekirgenin yalnız bir kısmını ve daha ziyade tam gagasıyla yakaladığı tarafı parçalayarak bırakır. Çekirgeyi yemekten daha çok öldürmeye yatkındır.
Sayfa 155Kitabı okudu
Reklam
Çekirgelerin uzun mesai saatleri
Çekirgeler her gün güneşin havayı ısıtmaya başladığı zamandan başlayarak soğuk, kar, yağmur, bulut olmaz ise akşam saadetine kadar yaklaşık on iki saat yer, tahrip eder, çiftleşir ve uçarlar. Hava soğuk ise bunlar uyuşuk halde bulunurlar.
Sayfa 126Kitabı okudu
Çekirge yeme yöntemi
Kuzey Afrika’da çekirgeler kanatları, ayakları koparıldıktan sonra kaynatılarak ya da ızgarada kızartılarak tüketilmiştir.
çekirgenin etinin ıstakozun eti gibi beyaz
Çok yağlı olan çekirgeler, Araplar tarafından tüketilmiştir. Şark memleketlerini gezen seyyahlar, çekirgenin etinin ıstakozun eti gibi beyaz ve lezzetli olduğunu dile getirmişlerdir.
Reklam
Bunların uçuş alanı çok geniştir.
Bunların uçuş alanı çok geniştir. Örneğin Çöl çekirgesi sürü halinde 2000, Kuzey Amerika Göçmen çekirgesi ise 2800 kilometre uzaklığa kadar uçabilmektedir
Arabistan’da çekirge sürfelerini kızartıp yiyen bedeviler, çekirgenin olmamasını bedbahtlık olarak dahi yorumlamışlardır.
Hatta yiyecek bitki bulamaması durumunda hayvanların tüy ve kıllarını, insanların elbiselerini, beşikte uyuyan bebeklerin iskeletlerine kadar ederini yemişlerdir.
çekirge sürüsünün kemirdiği ağaçlar birer iskeleti andırır
Girdikleri bölgede çok kısa bir süre içerisinde bitki namına bir şey bırakmayan çekirge sürüsünün kemirdiği ağaçlar birer iskeleti andırır.
Reklam
Doğası gereği tek başına beslenen bu canlılar, koşullar nedeniyle bir arada bulunmak durumunda kalınca vücut yapıları, yaşam tarzları, davranışları ve çevreyle ilişkileri değişim göstermektedir.
Türkiye’de tespit edilmiş 300’ü aşkın çekirge türü var
Türkiye’de tespit edilmiş 300’ü aşkın çekirge türü var olmakla birlikte, bu çekirgeler arasında memleketimize zarar veren başlıca çekirge türleri Fas, Çöl (Sudan) ve İtalyan çekirgesidir.
Sürü fazına geçiş besin dağılımının düzensiz olduğu alanlarda görülmektedir. Yani yiyecekler belli yerlerde toplandığında çekirgeler zorunlu olarak yiyeceklere ulaşmak için bu alanlarda bir araya gelmek durumunda kalırlar.
Bireysel fazda tek başına beslenen bir çekirge, sürü fazında büyük zararlara yol açabilmektedir.
Kasım 1915-Temmuz 1916 arasında, çekirge istilasının hemen sonrasında, sadece Beyrut ve Dağlık Lübnan bölgelerinde 60.000-80.000 arasında kişinin açlıktan öldüğü tahmin edilmektedir.
Sayfa 176Kitabı okudu
Resim