Seyla Benhabib

Seyla BenhabibÇatışan Feminizmler yazarı
Yazar
7.9/10
18 Kişi
65
Okunma
8
Beğeni
2.172
Görüntülenme

Hakkında

Seyla Benhabib, İstanbul doğumludur. Yale ve New Haven Üniversiteleri'nde çalışarak doktorasını 1977'de tamamladı. ABD Yale Üniversitesi'nde profesördür. Siyaset bilimi ve felsefesi alanında çalışmaktadır. Önemli eserleri: Situating the Self: Gender, Community and Postmodernism in Contemporary Ethics (1992), The Reluctant Modernism of Hannah Arendt (1996), Feminist Contentions: A Philosaphical Exchange (J. Butler, N. Fraser ve D. Cornell'le birlikte, 2002), The Claims of Culture. Equality and Diversity in the Global Era (2002), The Rights of Others. Aliens, Citizens and Residents (2004).
Unvan:
Yazar, Felsefeci, Öğretim Görevlisi
Doğum:
İstanbul, 1950

Okurlar

8 okur beğendi.
65 okur okudu.
4 okur okuyor.
182 okur okuyacak.
3 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
elleri dert görmesin
Son yirmi yıl­da feminist tarihçiler kadınları, şimdiye kadar süregelen görünmez yaşamlarını ve yaptıklarını keşfetmekle kalmamış; gerek gelenek­sel olarak kadınlara atfedilen ve önceden küçümsenen dedikodu ve örgü gibi uğraşları gerekse histeri, baş ağrısı, adet döneminde yatağa düşme gibi tipik kadın rahatsızlıklarını farklı bir gözle görmeyi ve bunlara değer vermeyi öğretmişlerdir.
Feministler olarak, sınırları zorlayıp onların ötesine geçmek için pek çok nedenimiz vardır.
Sayfa 115 - pek çok….Kitabı okudu
Reklam
Kadının benlik duygusunun pek çok durumda ne kadar kırılgan ve hassas, kadınların özerklik için verdiği mücadele­nin ise rastlantılara ne kadar bağlı olduğu bilindiğine göre, kanım­ca kadın failliğinin "failsiz eylem" konumuna indirgenmesi olsa ol­sa zorunlu olan bir şeyi erdem saymaktır
Kadın özgüllüğünü biyolojik ya da toplumsal anneliğe başvurarak niteleme çabası, benzer bir bölünmeyi, hatta feminiz­min toptan reddini üretmiştir. Kuşkusuz bütün kadınlar anne değil­dir; bazıları olamaz, bazıları anne olmak için çok genç ya da yaşlı­dır, bazıları olmamayı seçer, anne olan bazıları içinse annelik, fe­minizm çerçevesinde politikleşmenin çıkış noktası değildir.
Kişinin içinde bulunduğu kültür, toplum ve gele­neğin çok fazla şeyleştiği, acımasız güçlerin hakimiyeti altına gir­diği, tartışma ve karşılıklı konuşmanın kurutulduğu ya da imkansız hale getirildiği öyle zamanlar olabilir ki, toplum eleştirmeni toplumsal sürgün haline gelir. Bu tutumun örnekleri, Thoreau'dan Frank­furt Okulu'na, Albert Camus'den Doğu Avrupa muhaliflerine kadar uzanan modemite eleştirmenleriyle sınırlı değildir. Orta ve antik çağlarda da sürgün filozoflar, binyılcı mezhepler, kadın ya da er­keklerden oluşan mistik gruplar ve şehirlerini terk eden peygam­berler olmuştur.
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
242 syf.
8/10 puan verdi
Ötekiler kimlerdir ve bunların hak'ları nereden gelir? Öteki, bizden olmayanı kasteder elbette. Fakat açıklama bu haliyle yeterli midir? Çünkü aslında herkes, bir diğerine göre öteki değil midir? Bu durumda öteki hakları diğer insanları kastedebileceği gibi hayvanları da kastedebilir. Sadece burada da durmakla kalmaz, bitkileri ve nihayetinde
Ötekilerin Hakları
Ötekilerin HaklarıSeyla Benhabib · İletişim Yayınları · 201410 okunma
192 syf.
·
Puan vermedi
Kitap açıklaması
Çatışan Feminizmler, zamanımızın önde gelen dört feminist kuramcısının bir sempozyumda birbirlerini eleştirerek yaptıkları tartışmalardan oluşuyor. Feminizm ve postmodernizm üzerine önemli sorular soran; bu iki "izm"in kesiştiği ve ayrıldığı noktaları irdeleyen; öznellik, tarih yazıcılığı, etik, siyaset ve dil gibi konuları farklı perspektiflerden ele alan bir çalışma. Benhabib, Butler, Cornell ve Fraser feminizm ve postmodernizm üzerine tartışırken, bir yandan da bize feminizmin aslında sabit, içeriği ve sınırları belli bir alan olmadığını, aksine aslında pek çok feminizm anlayışı bulunduğunu ve bunların tümünü göz önüne almak, yeri geldiğinde sentezlemek gerektiğini gösteriyorlar.
Çatışan Feminizmler
Çatışan FeminizmlerJudith Butler · Metis Yayınları · 201440 okunma
242 syf.
·
Puan vermedi
·
25 saatte okudu
Sosyolojinin temel tartışmalarından biri olan 'öteki' kavramından hareketle 'vatandaşlık' kavramına dahil edilmeyen yabancıları , göçmenleri , mültecileri , vatansızları ve vatandaşlıktan çıkarılanları ele alıyor... Yazar temel olarak kitabında konuk severlik bağlamından yola çıkarak yerli-yurtlu olmayı , yurtsuz kalmayı , vatandaşlığı , yabancı ya da göçmen olmayı tartışıyor.
Ötekilerin Hakları
Ötekilerin HaklarıSeyla Benhabib · İletişim Yayınları · 201410 okunma