Seyyid Kutub

Seyyid KutubYoldaki İşaretler yazarı
Yazar
8.9/10
2.042 Kişi
11,2bin
Okunma
1.523
Beğeni
42,5bin
Gösterim

Seyyid Kutub Kimdir?

Profesör Seyyid Kutub (Arapça: سيد قطب), (d. 1906, Mısır – ö. 29 Ağustos 1966). Mısırlı yazar, müfessir ve düşünce adamıdır. Hayatı 1906 yılında Mısır'ın Asyut kasabasısında, dindar bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Orta ve lise tahsilini el-Ezher de bitirdi. Kahire Üniversitesi'nin Darul Ulum fakültesine girdi. 1933 yılında mezun oldugu fakülteye aynı yıl öğretim görevlisi olarak tayin oldu. 1939 ve sonrasında İslami düşünceye yöneldi. 1946'da Konum Dersleri isimli makalesini yayımladı. Çoğuna göre bu makalesi onun İslami düşünceye girişini temsil eder. Makalesinde toplumun ıslahının ve Müslümanların bu yönde çalışmasının Kur'an'ın emri olduğunu savunuyor, Mısır'ın o dönemki toplumsal yapısını ve geçirmekte olduğu dejenerasyonu eleştiriyordu. 1949 yılında ABD'ye gitmiştir. Bu dönem boyunca Amerikan yaşam tarzını ve toplumunu, tanık olduğu ırkçılığı eleştirmiş ve Amerikan medeniyetini primitif olarak görmüş ve reddetmiştir. Ayrıca, 1949 yılında, o yurtdışındayken, İslam'da Sosyal Adalet isimli eseri yayımlanmıştır. Bu eserinde gerçek sosyal adaletin İslam'da olduğunu öne sürmüştür. Ayrıca yine ABD'deki yıllarında, daha önce kaleme almış olduğu edebi makale ve eserleri eleştiriyor, o dönemlerde sahip olduğu daha seküler olarak tanımlanabilecek edebiyat anlayışından ziyade edebiyatın da kaynak olarak en başta İslam'ı alması gerektiğini savunuyordu. Kitaplarında, genellikle geleneksel İslam'a karşı, sahih bir çizgiyi savundu. Tasavvufta var olan hurafeleri eleştirdi. Mısır'a döndüğünde, kamu hizmetinden ayrılıp Müslüman Kardeşler teşkilatına katılmıştır. Teşkilatın gazete ve dergilerinden devamlı olarak düşüncelerini aktarmaya çalışırken, teşkilatın genel düşüncesiyle kendi fikirleri arasındaki bazı farklılıklar ortaya çıksa da, Müslüman Kardeşler ile olan ilşkisi devam etti. Cemal Abdül Nasır'a düzenlenen 1954 tarihli suikast girişimi nedeniyle birçok Müslüman Kardeşler üyesi gibi o da tutuklandı. Yargılama sonunda Seyyid Kutub'a onbeş yıl ağır hapis cezası verilmiştir. Hapiste ileride büyük bir önem ve üne kavuşacak iki eseri olan, Kur'an tefsiri Fi zilâl-il-Kur'an ve Kutub'un siyasi ve düşünsel görüşlerinin en son ve bütününü ifade eden Yoldaki İşaretler`i kaleme almıştır. 1964'te serbest bırakıldıktan sonra, 1965'te tekrar tutuklandı. Bu kez de birçok Müslüman Kardeşler üyesi ile birlikte tutuklanmıştı ve tutuklanma nedeni devlete karşı bir darbe girişimi idi. 22 Ağustos 1966'da hakkında idam cezası verildi. Kararı Pakistan, İngiltere, Lübnan, Ürdün, Sudan ve Irak gibi ülkelerdeki birçok dini otorite ve grup tepkiyle karşılasa ve Nasır'ı kararından döndürmeye çalışsalar da, Seyyid Kutub 29 Ağustos 1966'da idam edildi.
Tam adı:
Sayyid Qutb Ibrahim Husayn Shadhili
Unvan:
Mısırlı Yazar ve Fikir Adamı
Doğum:
Muşa, Mısır, 9 Ekim 1906
Ölüm:
Kahire, Mısır, 29 Ağustos 1966

Okurlar

1.523 okur beğendi.
11,2bin okur okudu.
552 okur okuyor.
5,9bin okur okuyacak.
312 okur yarım bıraktı.

Seyyid Kutub Sözleri ve Alıntıları

Tümünü gör
Müminler her şeyden önce Allah'ın emekçileridir.
Sayfa 216 - Pınar yayınlarıKitabı okudu
Suçluları Rablerinin huzurunda, başları öne eğilmiş olarak «Rabbimiz! Gördük, dinledik, artık bizi dünyaya çevir de iyi iş işleyelim; doğrusu kesin olarak inandık. Derlerken bir görsen!» {Secde:12}
Sayfa 41 - Hilal YayınlarıKitabı okudu
Görebilene ışık saçan güneş misali...
Daha önce hayal etmediğim ve kimsenin tasavvur ettiğini sanmadığım bir güzellik ! Eğer bu resmi ruhumda gördüğüm gibi insanlara nakledebilirsem bu kitabın başarısı olacaktır.
Sayfa 13 - Hilal YayınlarıKitabı okudu
“Ey insan, dönüş şüphesiz Rabbinedir!”
Sayfa 27 - Hilal YayınlarıKitabı okudu

Seyyid Kutub İletileri

Tümünü gör
"Fedakarlıklarının hesabını tutan kimseler bu davayı yürütemezler."
Seyyid Kutub
Seyyid Kutub
Selamün Aleyküm arkadaşlar okuyup etkisinden çıkamadığım
Seyyid Kutub
Seyyid Kutub
un
Ümmet Bilinci
Ümmet Bilinci
kitabını 5 kişiye hediye etmek istiyorum. Yorum yapmanız yeterli. Bu akşam dokuzda kazananları açıklarım.

Seyyid Kutub Yorum ve İncelemeleri

Tümünü gör
245 syf.
10/10 puan verdi
·
33 günde okudu
Dikkat! Bu kitap insanı fena sarsar! Seyyid Kutup'u genel olarak düşünce yazılarında bulursunuz, İslamca, Müslümanca düşünce.. İşte bu alandaki en başarılı kitabı.. Kendisi Hakkı bildiği kadar batılı da iyi bilen bir Şehid. Bir zamanlar Amerika'da yaşamış ve onların ciğerini bilen bir Müslüman. Yaşadığınızı, İslâm zannetmeden önce, bu kitabı okumanızda büyük fayda var. Müslümansanız nasıl bi dairede (İslâm'da) olduğunuzu, Müslüman değilseniz, nasıl bi İslâm'ı reddettiğinizi bilmeniz açısından güzel bir kaynak, Yoldaki İşaretler. Sorgulattırır! Ilımlılıktan kurtuluşun yolunu göstermiş bizlere yazar: Vasatlıktan değil. Vasat (orta yol) Müslüman başkadır, Ilımlı Müslüman bambaşka.. Genel olarak Seyyid Kutup minvalinde insanları okuduğum için beni çok çarpmadı kitap. Ama ne kadar gaflete daldığımı, nereye saptığımı hatırlattı, Allah kendisinden razı olsun.. İlk kez bu kaynaklardan yararlanacak olanların sindirmesi zor olabilir, O yüzden anlaya anlaya okumanız tavsiyemdir. Şayet bir gün İslâm davasıyla uğraşmaktan yorulursanız, Müslüman olmayanların yolu daha sempatik görünmeye başlarsa bu kitabı okuyun. İlaç gibi gelir. Benzin yüklemiş olursunuz kendinize. Yazarın bahsi geçtiği için şunu da şuraya bırakıyorum, dileyen alsın: youtu.be/L3n_H0Xt1cw Ek olarak: Bu kitap Pınar Yayınları'nda neden 206 sayfa görünüyor? Beka Yayınları'nda 245 sayfa. Bu ciddi bir fark. Kuşkulanmamak elde değil.
Yoldaki İşaretler
Yoldaki İşaretlerSeyyid Kutub · Beka Yayınları · 20144.439 okunma
222 syf.
·
Puan vermedi
·
7 günde okudu
9 Ekim 1906 Mısır doğumlu olan Seyyid Kutub'un hayatını biraz olsun araştırınca tüm hayatını İslam'a adamış olduğunu öğrenebilirsiniz. 11 yaşında hafız olan kutup, müfessir ve düşünce adamıdır. Seyyid Kutup çeşitli kitaplarında komünizme ihtiyaç olmadığını, eşitlik ve adalet ilkelerinin
Yoldaki İşaretler
Yoldaki İşaretlerSeyyid Kutub · Pınar Yayınları · 20194.439 okunma
160 syf.
10/10 puan verdi
·
10 günde okudu
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla.. Her müslümanın en temel ihtiyaçlarından birisi ümmet bilincidir. Ümmet bilincinden uzak bir ümmet bölünmeye mahkûmdur. Herkes kendi milletinin doğru yolda olduğunu düşüne dursun. "Biz ümmet olarak ölmeye devam edelim!" Her birimiz kendi ırkının üstün olduğunu, kendi ırkı üstünden İslam'ı yayma hayalî kursun bakalım. Bu bir kuruntu ve kuruntular şeytandan gelir, ki milliyetçiliğin de İslam düşmanlarının elinin altından çıkmış olduğu da apaçık ortayken... Bu şekilde hiçbir yere varamayız, sadece kaybederiz. Seyyid Kutup'un hayalini kurduğu ve bu hayal uğruna şehit olduğu yol her birimize de sorumluluklar yüklüyor. Ümmet olup büyümek yerine millet olup küçülmek hoşumuza gidiyor olamaz. Seyyid Kutup'un da dediği gibi; "Müslümanın milliyeti akidesidir." Söylenecek çok söz olsa da, kısa kesmenin faydaları da yok değil. Kesinlikle okuyunuz; ufkunuz genişler. Keyifli okumalar dilerim.
Ümmet Bilinci
Ümmet BilinciSeyyid Kutub · Yüksel Yayıncılık · 202123 okunma