Simon Houpt

Simon HouptKayıp Eserler Müzesi yazarı
Yazar
10.0/10
1 Kişi
6
Okunma
0
Beğeni
295
Görüntülenme
Nadir kitaplar, nadir sanat eserlerinden daha az hedef oluyorlar, ama bu onların daha az değerli, daha az güzel ya da kültürel açıdan daha az önemli olduğu anlamına gelmez.
Uygun koşullarda neredeyse herkes sanat eserleri çalabilir. En uygun koşullar da savaş dönemlerinde oluşur. 2003 baharında Saddam Hüseyin iktidardan düştüğü zaman, bir avuç Iraklı Irak Ulusal Müzesi’ni yağmaladı, Mezopotamya’nın ortak kültürel mirasını parçaladı. Kaostan faydalananlar sadece yağmacılar değildi. Sivil yabancılar, askerler ve yerli halk da hem antik eserleri hem de Saddam Sanat Merkezi’ndeki modern sanat eserlerini bavullara doldurdular. Arkeolojik alanlarda ise yağmalama halen sürüyor, yüz milyonlarca dolar değerindeki antika eser karaborsasını besliyor, bu paralar da büyük olasılıkla Irak’ta ve başka yerlerde terörist eylemlerin gerçekleştirilmesinde kullanılıyor. 11 Eylül korsanlarından Muhammed Atta’nın bu cani eyleme parasal destek bulmak amacıyla Afgan sanat eserlerini satmak için araştırma yaptığı biliniyor.
Sayfa 31
Reklam
Ancak Hitler bütün sanatı kucaklamadı. Alman resim ve heykellerini en büyük sanatsal başarılar olarak gördü ve emrindekilerden Avrupa sanatının başyapıtlarının Alman kökenlerini bulmalarını istedi (ki doğal olarak, çoğunlukla böyle bir şey yoktu). Avangard sanatı ve anlamadığı ‘bitmemiş’ sanatı küçümsedi, yaklaşık 1400 tanınmış sanatçının çalışmalarını yoz olarak niteledi. 1923’te yazdığı Kavgam adlı otobiyografisinde Dadaizm’i deli ve ahlaksız insanların aşırı yozluğu olarak ilan etti. İzlenimcilere, Kübistlere, Dışavurumculara, Sürrealistlere ve diğer modern akımların neredeyse tümüne cephe açtı.
Sayfa 36
Resim