Simon Lilly

Simon LillyKadim Kelt Sikke Sanatı yazarı
Yazar
6.0/10
1 Kişi
2
Okunma
1
Beğeni
246
Görüntülenme
Kelt sanatçılar imge ve modelle oynamaya bayılırlardı. Tasarımları sadece druidler, ozanlar ve şifacılar değil, maden işçileri, zanaatkarlar ve demircilerin de pratik ettiği şiir ve felsefe temalarını kopya eder.
Sayfa 18
Daire içindeki dört kollu haç (daha sonra Hristiyan Kelt haçı) ve dönen haçın (gamalı haç) her ikisi de ufuktaki dairesel hareketle seyreden güneşin dönüşünü ve aynı zamanda dört mevsimi ve kabile topraklarıyla birlikte dünyayı temsil eder.
Sayfa 16
Reklam
Demir Çağı sikkeleri yine kendisinin de özünde sihirli olduğu kabul edilen bir evrende sihirli ve metaforik bir güç alışverişi olarak rol oynamıştır. Bu nedenle, (hayal gücü gibi) içsel, öznel bir deneyimi dış, nesnel “gerçek” şeyler dünyasından ayırma yönündeki mevcut eğilimden uzak durmak, Demir Çağı sanatını anlamak için önemli bir anahtardır. Animist (canlıcı) ve şamanik bakış açısında bütün deneyimler eşit ölçüde gerçektir: bir düşünce bir kılıç kadar gerçek; sesler, rüyalar ve düşler gökte uçan kuşlar kadar somut, elle tutulurdur.
Sayfa 14
Güney Fransa’daki erken Yunan kolonileri dört taç yapraklı gül baskılı gümüş sikkeler kullanırlardı ve bunlar kutsal kuşatmalar ve dört yön teması araştırmalarında Kelt sanatçılar için ideal modellerdi. Bazı Kelt tasarımlar her çeyrekte motifler ve simgeler içerirken, bazıları tepe surlarının kümelenmiş hendekleri ve geçitlerini andırır. Hatta bazılarında her geçidi tutan ve koruyan kutsal ağaçlar görülür. Bu şekilde, doğrudan doğruya sikkenin çemberi kavmin kutsal çemberinin, ailenin liderle, toprakla ve ruhlarla bağının bir başka yansısı halini alır.
Sayfa 20
Ağaç kabilenin merkezi, o topraklardaki meşruluğunun, refahının ve köklerinin simgesidir. Ataların spiritüel gücünü (aile ağacı) ve bu güç sayesinde halkını besleyen, savunan, koruyan kabile reisini temsil ederdi.
Sayfa 22
Hindistan’dan İrlanda’ya kadar, Hint-Avrupa soyundan gelen bütün topluluklar atın toprak ile üzerinde yaşayan insanları arasındaki kutsal ilişkiyi temsil ettiğine inanmıştır. Tunç ve Demir çağları boyunca at hem güneşin hem de toprağın ruhunu simgelemiştir.
Sayfa 12