Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Sinan Kıyanç

Sinan KıyançSoyut yazarı
Yazar
6.0/10
3 Kişi
6
Okunma
0
Beğeni
709
Görüntülenme

Hakkında

Sinan Kıyanç, 1984 yılında Kars'ta dünyaya geldi. İlk, orta ve lise eğitimini burada tamamladıktan sonra Atatürk Üniversitesi Tarih Öğretmenliği bölümünü yüksek lisans derecesiyle tamamladı. Üniversite süresince birçok etkinlikte bulunmuştur. Bir süre öğretmenlik yaptıktan sonra Polis oldu. Hâlen bu görevi yürütmektedir. Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde ikinci yüksek lisans eğitimine devam etmektedir. Uzun yıllardan beridir yazmayı sürdürmektedir. Şimdiye kadar birçok öykü kaleme almıştır. Bu öykülerinin içinden bir kısmını kitap hâline getirmiş bulunmaktadır.
Unvan:
Öğretmen, Polis, Yazar
Doğum:
Kars, 1984

Okurlar

6 okur okudu.
6 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Dokuz Subayı Olayı'nın ortaya çıktığı saatlerde Ankara'da Savunma Bakanlığı'nda önemli bir görüşme gerçekleşmişti. Faruk Güventürk, darbe için başkan arayışına girişmişti. Bu kapsamda İsmet İnönü ile temasa geçilmesine karar verilmişti. Avukat Saim Bisalman aracılığıyla yapılan görüşme teklifini İsmet İnönü kabul etmemiş ve parti nezdinde böyle bir girişim yapılmamasını istemişti.
TSK iç hizmetler kanunu, 35. madde:
04 Ocak 1961 tarihinde kabul edilen Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmetler Kanunu'nun Madde 35, TSK'nın gerektiğinde ülkeye müdahale edebileceği her darbe sürecinde darbeciler tarafından iddia edilmiştir.” İlgili madde şöyledir: "Silahlı kuvvetlerin vazifesi; Türk yurdunu ve anayasa ile tayin edilmiş olan Türkiye Cumhuriyeti’ni kollamak ve korumaktır" Bu ifade TBMM tarafından 13/07/2013 tarihli düzenleme ile "Silahlı kuvvetlerin vazifesi; yurt dışından gelecek tehdit ve tehlikelere karşı Türk vatanını savunmak, caydırıcılık sağlayacak şekilde askeri gücün muhafazasını ve güçlendirilmesini sağlamak, Türkiye Büyük Millet Meclisi kararıyla yurt dışında verilen görevleri yapmak ve uluslararası barışın sağlanmasına yardımcı olmaktır" şekilde değiştirilmiştir. Bu değişiklik ile TSK'nın görev tanımı değişmiştir. Ancak yine aynı kanunun Madde 43'te TSK'nın siyasi faaliyette bulunması yasaklanmıştır. saklanmıştır.7⁹
Reklam
24 Nisan 1980:
Kenan Evren günlüğüne müdahale kararının alındığını tarihe not düşmüştü. "Durum hiç de iyi değil. Hiçbir şeyin halledildiği yok. Galiba sonunda bu işe müdahale etmek zorunda kalacağız. Kuvvet Komutanları ile yaptığımız görüşmede önümüzdeki haftayı da beklemenin uygun olacağı neticesine vardık. Eğer durum böyle devam eder ve partiler bu anlayışsızlık içerisinde olurlarsa bir müdahaleden başka çıkar yol kalmıyor."
Sayfa 186Kitabı okudu
Dündar Seyhan'ın başarısı
ABD kaynakları Türkiye'deki durumu öğrenmeye çalışırken ilk bilgiler ne CIA'dan ne de ABD Ankara Büyükelçiliği'nden ulaşmıştı. ABD aradığı bilgileri Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği'nden edinmişti. Seyhan görevini yerine getirmişti. ABD Dışişleri Bakanlığı Türk masasına bakan görevliye Türkiye'de gerçekleşmekte olan darbe hakkında tüm bilgileri vermişti.
keşke şu kitabı imla ve yazım kılavuzundan geçirseydiniz...
Osmanlı Devleti mirasında yükselen Türkiye Cumhuriyeti, doğal olarak yapısal özelliği bakımında bu mirasın izlerini taşımaktadır. Bunların başında da ordu gelmektedir. TSK, Türkiye Cumhuriyeti'nin en önemli kurumudur. Birinci Dünya Savaşı sonrasında Milli Mücadele'yi başlatan isimler Osmanlı Devleti'nin askeri okullarında yetişen isimlerdi. Mustafa Kemal Atatürk'ün Cumhuriyet'in ilk yıllarında asker ile siyaset arasındaki ayrım çabalarına karşın ordu Türkiye'de sistem üzerinde korumacılığını devam ettirmiş, birçok önemli gelişmede bu özeliğini ortaya koymuştur. Buna örnek olarak bir askeri lisede İsmet İnönü'nün Cumhurbaşkanı seçilmesini tarih öğretmeni, yeni cumhurbaşkanımızı seçen başta Mareşal Fevzi Çakmak olmak üzere, birkaç kumandandır diye ifade etmişti. Bunun üzerine öğrencilerden birisi yeni İsmet İnönü'yü TBMM tarafından seçildiye karşılık verdiğini belirtmesi üzerine öğretmen, o işin formalitesidir, diye karşılık vermişti. Kumandanlar razı olmasaydı, o başıbozukların cumhurbaşkanı seçmeleri hadlerine mi düştü, diye cevap vermişti. Bu anlatı ordunun Türkiye'deki gücünü açık bir şekilde göstermektedir.
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
210 syf.
6/10 puan verdi
·
Beğendi
sonda söyleyeceğimi başta söyleyeyim; kitabı beğendiğim pek söylenemez çünkü yazarın birçok noktada bariz hataları var. mesela yazara göre 12 Mart'ta partiler üstü hükümet kuran Erim, siyaset sahnesinde pek görünen birisi değilmiş. oysa ki başbakan yardımcılığı ve bakanlık yapmış birisi. darbeleri bir süreç olarak incelenmesini savunuyor ama bu geçişleri pek iyi yapamamış, birbirinden ayrı olaylar gibi anlatmış. imla ve yazım alanında da çok amatör bir eser, hemen her sayfada 2-3 tane hata vardı. belgeler iyi derlenmiş ama cümleler analizden yoksun, şöyle oldu böyle oldu gibi sadece belgenin ne olduğuna odaklanan cümlelerdi ve aralarında bağ yoktu, hap bilgiyi verip gerisi okurun tahayyülüne bırakılmış. oysa ki olaylar arasında bağ kurmak ve daha derli toplu cümlelerin yer alması gerekirdi. giriş ve sonuç bölümleri yok, değerlendirmeler yapılmamış. 1 cümlede anlatılacak şey, 3 cümlede gereksiz tekrarlanıyor. bu da okurun canını sıkabilecek bir durum. yani eser ya yoğun bir emeğin ürünü değil ya da yazar kolaya kaçmış, zira bu kadar bariz hataların bir arada olması normal değil hele ki doktorasını almış birinden bahsediyorsak, daha profesyonel bir eser bekliyordum...
CIA ve Türkiye'de Darbeler
CIA ve Türkiye'de DarbelerSinan Kıyanç · Duvar Yayınları · 20201 okunma