Şirin Beyânî

Şirin BeyânîMoğol Dönemi İran'ında Kadın yazarı
Yazar
8.2/10
10 Kişi
36
Okunma
1
Beğeni
602
Görüntülenme
80 syf.
7/10 puan verdi
·
6 günde okudu
Birkaç ay önce yayınlanan bu eserin editörlüğünü üstlenmiştim. İranlı tarihçi Şirin Beyânî'nin kitabı, hakkında pek az şey bilinen, Eşkânîlerin düşüşü ve Sâsânîlerin ortaya çıkışını ele alan önemli bir kaynak. İlk el Pehlevice kaynaklara dayanan, kısa ama yoğun bir metin bu. Kitabın temel odağı, Eşkânîlerin adeta unut(tur)ulmuş bir hanedan olarak, Yunan hakimiyetiyle (Selevkoslar) Sâsâniler arasında geçiş dönemi olması. siyasi, toplumsal, dini ve iktisadi alanda bunun temelleri işleniyor çalışma boyunca. Türkiye'de Partlar/Eşkânîlere dair akademik çalışmalar o kadar az ki, 2020 sonunda çevrilen bu kıymetli eser, çölde vaha gibi olacak bir nevi...
Eşkânîlerin (Partların) Düşüşü ve Sâsânîlerin Yükselişi
Eşkânîlerin (Partların) Düşüşü ve Sâsânîlerin YükselişiŞirin Beyânî · Selenge Yayınları · 202011 okunma
172 syf.
6/10 puan verdi
·
Beğendi
·
9 saatte okudu
MOĞOL, TÜRK, İRAN TARİHİNDE KADININ YERİ İLE İLGİLİ BİR İNCELEME
Yazar Moğollar ve Türkler döneminde İran’da kadınların son derece ileri haklara sahip olduğunu ortaya koyuyor ama bu haklar öyle bildiğimiz, medeni milletlere özgü haklar değil maalesef. Evet, kadınlara verilen haklar Arap, İslam toplumuyla kıyaslandığında ileri haklar fakat bir de bakıyorsunuz Kaan Ögedey (1229-1241) Cengiz Han Yasalarının verdiği yetkiye dayanarak, bir kabilenin kızlarının, belirlenen bir başka kabile mensupları ile evlendirilmesini emrediyor. Fakat kabile bu emre uymayınca, aynı kabilede o sene kocaya verilen yedi yaşından büyük kızların ayrılmalarını ve onlara tüm oradakilerin tecavüz etmeleri emrini veriyor. Bu emir uygulanırken tecavüz edilen kızların sayısı dört bini ve buluyor ve iki küçük kız da tecavüz esnasında ölüyor. (Sayfa 62) Hanlar, zenginler, komutanlar ve parası olan erkekler isterlerse, aynı İslam toplumlarında olduğu gibi haremlerine yüzlerce kadın alabiliyorlar, istediği zaman bunları başkalarına satabiliyorlar. Yağmalanan şehirlerin kadınlarına tecavüz ediliyor, pazarlarda satılıyor. İnsan sormadan edemiyor, peki ama hangi kadın hakkı? Yazar kitabında bunu da açıklıyor ve “Moğol ve Türkler İslam’ı kabul ettikten sonra, İran’da kadınlar bütün haklarında, eskisinden daha kütü duruma düştüler.” Diyor ve bir akademisyen titizliği ile tüm bunları da belgeliyor. Moğol, Türk, İran tarihinde kadının yerini merak edenler için mutlaka okunması gereken bir eser.
Moğol Dönemi İran'ında Kadın
Moğol Dönemi İran'ında KadınŞirin Beyânî · Türk Tarih Kurumu Yayınları · 202325 okunma
Reklam
172 syf.
7/10 puan verdi
·
25 saatte okudu
Moğollar, kadının nüfus ve ehemmiyet sahibi olması; toplumda etkin rol oynaması geleneğini ele geçirdikleri yerler deki milletlere armağan olarak bırakmışlardır. Moğol kaviminin İran' ı almasıyla , bu ülkede tarihindeki kadınının önemi ve kudreti çok büyük önemli değişikliklere yol açmıştır. Yazar dört bölüm halinde Moğol döneminde kadın konusunu etraflıca işlemiştir. Meraklılarına tavsiye ederim. Keyifli okumalar.
Moğol Dönemi İran'ında Kadın
Moğol Dönemi İran'ında KadınŞirin Beyânî · Türk Tarih Kurumu Yayınları · 202325 okunma
Resim