Sophie Bessis

Sophie BessisKim Korkar 21. Yüzyıldan yazarı
Yazar
5.3/10
18 Kişi
59
Okunma
0
Beğeni
626
Görüntülenme

Hakkında

Unvan:
Yazar

Okurlar

59 okur okudu.
15 okur okuyacak.
2 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
20. Yüzyılın sonundaki çatışmalar açıkça gösterdi ki, uluslararası güvenliğin bozulması öncelikle ulusal güvenliği tehlikeye atıyor.
Sayfa 108Kitabı okudu
Birinci Dünya Savaşı sonunda çokuluslu imparatorlukların dağılması sadece birçok yeni devleti ortaya çıkarmakla kalmadı, aynı zamanda ulusal azınlıkları "icat etti." İkinci Dünya Savaşı sonrası dönemse, kültürel içe kapanmayi öven ve bilinçli olarak kendilerini getto şeklinde kuran devletlerin oluşumunun hızlanmasına şahit oldu.
Sayfa 100Kitabı okudu
Reklam
Klasik anlamda egemenlik, devlete, demokratik modelde halkın kontrolüne ve seçmen vatandaşın tercihine tabi olan nihai gücü elinde tutma hakkını veriyor. Bugünkü uygulamada birey, dış politikaya sadece kamusal alan üzerinden değil, özel alanda sahip olduğu çeşitli roller aracılığıyla müdahale etme iddiasında. Uluslararası sahnede devletler tarafından belirlenen politikalar giderek daha karmaşıklaşan lobi oyunlarına, medyanın büyütücü ve basitleştirici etkisine, kamuoyu kampanyalarına, özgür bireylere bağımsızlık oyunlarına teslim ediliyor. Artık uluslararası konular ve ulusal sorunlar arasında net sınırlar yok ve devletler sadece aralarında uzlaşmak zorunda kalmayıp aynı zamanda bu pazarlıkları özel çıkarları olan ya da uluslararası sorunların duygusal ve yapmacık temsilini yansıtan grupların ve kamuoyu liderleri topluluğunun onayına sunmalı. Bu özerklik kaybı daha kapsayıcı bir etkeni devreye sokuyor: Artık dünya sahnesinde devlet, bireyi uzun süreli ve kararlılıkla harekete geçirebilecek tek merci değil.
Güvenlik, kısmen ekoloji ve nükleerin yayılmasının çevresel etkileriyle bağlantılı şekilde önem kazanıyor. Ayrıca, kalkınmaya ve dünya ekonomisinin değişimlerine eklemleniyor. Yani küreselleşmeye özgü karşılıklı bağımlılık oyunlarıyla belirleniyor.
Hiçbir güncel örnek, uluslararası bir topluluğun, yıkılmış bir devleti başarıyla yeniden kurabileceğini göstermiyor.
2024 yılı içerisinde bakmayı düşündüğüm kitaplar.. +neden okuyacaklarım listesine eklemedin de böyle ileti şeklinde yazdın bunları? -çünkü okumayı değil bakmayı düşünüyorum. baktıktan sonra okuyup okumayacağıma dair karar vereceğim.

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
138 syf.
·
Puan vermedi
·
7 günde okudu
Arka Kapaktan
Soğuk savaşan sona ermesiyle yeni uluslararası düzenin başlangıcı ilan edilmiş oldu, ama dünya tam bir düzensizlik içinde. Şiddetin ve güvensizliğin yayılması kamuoyunda telaşa yol açtı ve gelecek hakkında karamsarlığı besledi. 22. Yüzyıldan korkmalı mıyız? Net bit cevap vermek zor. Yine de yapabileceğimiz bir şey var: soğukkanlılığı korumak ve hangi uluslararası sistemde yaşadığımızı anlamak. Güçlerin yeni hiyerarşisi, devlet dışı aktörlerin rolü, tüm insanlığı ilgilendiren sorunlar hakkında uluslararası ulaşmalar, sınırsız kamusal sahnenin sağlamlaştırılması... Tüm bunlar yükselen uluslararası sistemin en görünür özellikleri. Bununla birlikte, bu sistemin kuralları belirlenmiş değil ve büyük ölçüde tamamlanmayı bekliyor. Ve bu sistem gözümüzün önünde şekillenecek. Kitaptaki makaleler, bu durum üzerine yapılmış incelemelerden oluşuyor. 14 makale var. Konuyla ilgilenenlerin mutlaka okuması gerek.
Kim Korkar 21. Yüzyıldan
Kim Korkar 21. YüzyıldanAlain Joxe · NTV Yayınları · 200859 okunma