Steven Mithen

Steven MithenAklın Tarih Öncesi yazarı
Yazar
8.3/10
4 Kişi
24
Okunma
3
Beğeni
834
Görüntülenme
Bugünü geçmişi öğrenerek anlayabiliriz.
Bu kitapta ele alınacak olan tarihöncesi avcı-toplayıcılann arke­olojisi bize nasıl yardımcı olabilir? Bu dönem taş aletlerin ilk kez ortaya çıktığı 2.5 milyon yıl öncesinden, tarımın gündeme geldiği 10.000 yıl öncesine kadar uzanır. Sorunun yanıtı basittir: Bugünü geçmişi öğrenerek anlayabiliriz. O halde arkeoloji, bu konuya sadece katkıda bulunmakla kalmayıp çağdaş aklın anlaşılabilmesi için gerekli anahtarı da elinde tu­tuyor olabilir.
Sayfa 14 - Dost Kitabevi YayınlarıKitabı okudu
İlk insanlar bir kez konuşmaya başladıktan sonra bir daha duramadılar.
İlk İnsanların kullandığı dil -250 000 yıl önceki insanlar için son derece karmaşık sayılacak bir kelime dağarcığı ve gramere sahip sosyal bir dil olarak nitelenmekle birlikte, bu dilin, örneğin hayvan davranışları ve alet yapımıyla ilgili dil “parçacıklarına da sahip olduğuna inanıyorum
Sayfa 213 - Dost Kitabevi YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Bireyin birlikte yaşamayı seçtiği kişilerin sayısı arttıkça, yaşam, biraz daha karmaşık hale gelir:
Sayfa 122 - Dost Kitabevi YayınlarıKitabı okudu
Son yirmi yılda, atalarımızın davranışları ve evrimsel ilişkiler konu­sundaki anlayışımızda dikkate değer bir ilerleme kaydedildi. Gerçekten de, birçok arkeolog artık atalarımızın nasıl davrandıkları ya da görünüş­lerinin neye benzediği ile ilgili sorular sormanın ötesine geçip, onların akıllarında neler olup bittiğini öğrenme zamanının geldiğinden kuşku duymuyor.
Sayfa 15 - Dost Kitabevi YayınlarıKitabı okudu
Geçmişteki insanların görünüşlerinin ya da davranışlarının nasıl olduğunu öğrenmek istersek bir müzeye gidebilir ve sergilenen insan fosillerine ya da taş aletlere bakabiliriz.
Sayfa 39 - Dost Kitabevi YayınlarıKitabı okudu
Çocuklar ve Kuşların Dil Öğrenimi
Biyolog Peter Marler’m bir keresinde tanımladığı gibi, küçük çocukların dil öğrenim yolları ile küçük kuşların ötmeyi öğrenmeleri arasında çeşitli ve önemli benzerlikler bulunmaktadır. Her iki tür de seslendirmeyi yetişkinlerden öğrenmektedir. Her ikisi için de dil/ötüş öğrenmenin rağbette olduğu kritik bir dönem vardır. Yavru kuşların “altşarkısı” ile küçük çocukların gevelemesi arasında bir benzerlik var gibi görünmektedir.
Sayfa 101 - Dost Kitabevi YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Bir bilgisayara benzeyen akıl.
Bir bilgisayara benzeyen akıl. Aslında konuyu daha belirginleştirmek için aklı bir yazılım olarak ve doğal seçilimi de bilgisayar programcısı - yani tasarımcı- olarak tanımlayabiliriz. Aslında her ikisi de yaygın analoji­ lerden başka bir şey değildir. Akıl/beyin kimyasal bir çorba olduğu kadar, aynı zamanda bir elektronik devreler dizisidir...
Sayfa 242 - Dost Kitabevi YayınlarıKitabı okudu
İnsan davranışlarında görülen gerçekten önemli iki değişim,
İnsan davranışlarında görülen gerçekten önemli iki değişim, beynin evrimleşme sonucu çağdaş boyutlarına erişmesinden uzun süre sonra meydana gelmiştir. Bu değişimlerin her ikisi de yalnızca Homo sapiens sapiensle ilişkilidir. Birinci önemli değişim, 60 000 ila 30 000 yıl öncesinde yaşanan, sanat, gelişmiş teknoloji ve dinin ilk kez görüldüğü kültürel patlamadır. İkincisi ise, 10 000 yıl önce, insanların ilk kez tohum ekip hayvanları evcilleştirmeye başlaması, böylece çiftçiliğin gelişmesidir.
Sayfa 16 - Dost Kitabevi YayınlarıKitabı okudu
100 000 yılönceden evvelki dönemden kalma aşıboyası,
Afrika’nın güneyindeki İlk İnsanlara ait buluntu alanlarından elde edilen -100 000 yılönceden evvelki dönemden kalma ve bir dü­zineden fazla olmayan aşıboyası, arkaik H. sapimslerin bedenlerini boyadıklarını anlatıyor olabilir. Ama bu davranışların sanatsal nesne üretiminin içerdiği sembolik davranışlarla eşdeğerli olduğuna inanmamızı gerektiren bir neden yoktur. İlk İnsanların akıllarında bulmamız gereken şey, algılanmış bir biçimin iz ya da imajını bilerek oluşturacak bir ka­pasitedir.
Sayfa 185 - Dost Kitabevi YayınlarıKitabı okudu
Aklın Evrimi...
Yaratılışçılar aklın tam olarak gelişmiş biçimde ve birden ortaya çıktı­ ğına inanırlar. Onların görüşüne göre akıl kutsal yaratılışın bir parçasıdır.Oysa yanılıyorlar: Akıl uzun bir evrim tarihine sahiptir ve doğaüstü güçlere sığınmadan da açıklanabilir.
Sayfa 14 - Dost Kitabevi YayınlarıKitabı okudu
Reklam
İyi bir arkeolog, toprağı kazmak için hiç acele etmez. Önce çağdaş dünyada ipuçları arar.
Sayfa 83 - Dost Kitabevi YayınlarıKitabı okudu
40 000 yıl önce Avrupa’da ilk sanat eserleri üretildiğinde,
Esasen, 40 000 yıl önce Avrupa’da ilk sanat eserleri üretildiğinde, gerçekten de bir kültürel patlama olduğunu görüyoruz. Bana göre bu du­rum, teknik, sosyal ve doğal tarih zekâ alanları arasında oluşan yeni bağlan­tılarla açıklanabilir. Önceden birbirinden ayrı olan üç bilişsel süreç şimdi birlikte işlemekte ve adına görsel sembolizm ya da yalnızca sanat dediğimiz yeni bilişsel süreci oluşturmaktadır
Sayfa 187 - Dost Kitabevi YayınlarıKitabı okudu
Beyin donanım, akıl yazılımdır.
Aklın içine veriler aldığını, bunları işlediğini, sorunu çözdü­ğünü ve bedenlerimizin çıktıyı uygulamasının sağladığını düşünebiliriz. Beyin donanım, akıl yazılımdır.Ama kullanılan programlar hangileridir? Aklın, genellikle, güçlü ve genel amaçlı tek bir program kullandığını düşünürüz. Normal olarak, bu programı yalnızca “öğrenme” diye adlandınr, başka bir şey söylemeyiz.
Sayfa 41 - Dost Kitabevi YayınlarıKitabı okudu
Yazılı kayıtlar ise ancak bu dönemin en sonuna doğru, yani bundan yalnızca 5.000 yıl kadar öncesinde ortaya çıkmaya başlamıştır. Bu yüzden, aklın evrimini anlamak için tarihöncesi dönemimize bakmamız gerekiyor. Çünkü dil ve gelişmiş zekâ gibi insan aklının ayırt edici özellikleri bu dönem içinde ortaya çıkmaktadır. Akılla ilgili bir anlayış geliştirmek, insan olmanın ne demek olduğunu değerlendirebilmeyi sağlayacaktır.
Sayfa 9 - Dost Kitabevi YayınlarıKitabı okudu
İnsan aklının evrimleşmesi milyonlarca yıl aldı. Aklımız, önceden belirlenmiş bir hedefi ya da yönü olmayan, uzun ve yavaş bir sürecin ürünüdür. Bu sürecin son 2.5 milyon yılı içinde atalarımız, kullandıkları taş aletler, yedikleri yiyeceklerin artıkları ve mağara duvarlarına çizdikleri resimler aracılığıyla bize yaşantılarından izler bırakmışlardır. Yazılı kayıtlar ise ancak bu dönemin en sonuna doğru, yani bundan yalnızca 5.000 yıl kadar öncesinde ortaya çıkmaya başlamıştır. Bu yüzden, aklın evrimini anlamak için tarihöncesi dönemimize bakmamız gerekiyor.
Sayfa 9 - Dost Kitabevi YayınlarıKitabı okudu
Resim