Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Şuiçi Kato

Şuiçi KatoJapon Edebiyatı Tarihi yazarı
Yazar
9.0/10
6 Kişi
17
Okunma
3
Beğeni
1.056
Görüntülenme

Hakkında

En çok edebiyat ve kültür üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan bir Japon eleştirmen ve yazardı. Tokyo'da doğan Katō, II. Dünya Savaşı sırasında Tokyo Üniversitesi'nde hematoloji konusunda uzmanlaşarak tıp doktoru olarak eğitim aldı. Japonya'nın faşist hükümeti altında yaşama deneyimi ve Amerika'nın Tokyo'yu bombalaması, savaşa, özellikle nükleer silahlara ve emperyalizme ömür boyu sürecek bir muhalefeti şekillendirecektir. Yazmaya da bu dönemde başladı. Savaştan hemen sonraki dönemde, Katō, Hiroşima'nın atom bombasının etkilerini değerlendirmek için bir Japon-Amerikan araştırma ekibine katıldı. Daha sonra Pasteur Enstitüsü'nde bir araştırma bursu için Paris'e gitti. Japonya'ya döndüğünde tam zamanlı yazmaya yöneldi. 1958'de Asya ve Afrika'dan yazarların katıldığı bir konferansa katıldıktan sonra, tıptan tamamen vazgeçti. Fransızca, Almanca ve İngilizce bilen Katō, Japon kültürü ve klasik Çin edebiyatına derinlemesine odaklanırken, Japonya'yı hem iç hem de dış perspektiflerle incelemekle ün kazandı. Yale Üniversitesi'nde öğretim görevlisi, Berlin Hür Üniversitesi ve British Columbia Üniversitesi'nde profesör, Ritsumeikan Üniversitesi'nde (Uluslararası İlişkiler Bölümü) konuk profesör ve Kyoto Dünya Barışı Müzesi'nde küratör olarak görev yaptı. 1980'den ölümüne kadar, Asahi Shimbun'un akşam kültür sayfalarında okur yazar ve kararlı bir solcu bakış açısıyla toplum, kültür ve uluslararası ilişkileri tartıştığı çok okunan bir köşe yazdı. 2004 yılında filozof Shunsuke Tsurumi ve romancı Kenzaburōe ile Japonya Anayasasının savaştan vazgeçen 9. Maddesini savunmak için bir grup kurdu. Seçilmiş işler • Biçim, Tarz, Gelenek: Japon Sanatı ve Toplumu Üzerine Düşünceler , Berkeley, California Üniversitesi Yayınları (1971) • Japon Edebiyatının Tarihi: Manyoshu'dan Modern Zamanlara , Tokyo, Kodansha International (1979) • Bir Koyun Şarkısı: Bir Yazarın Japonya ve Dünyayı Anıları , Berkeley ve Los Angeles: California Üniversitesi Yayınları (1999) • Japonya-Çin fenomeni: Çatışma mı uyumluluk mu? , Kodansha America (1974) • Altı Yaşam / Altı Ölüm: Modern Japonya'dan Portreler Robert Jay Lifton, Shuichi Kato ve Michael R. Reich, Yale University Press, New Haven (1979)
Tam adı:
Shūichi Katō
Unvan:
Japon Öğretim Üyesi, Yazar
Doğum:
Tokyo, Japonya, 19 Eylül 1919
Ölüm:
Tokyo, Japonya, 5 Aralık 2008

Okurlar

3 okur beğendi.
17 okur okudu.
1 okur okuyor.
32 okur okuyacak.
2 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Söseki'ye göre edebiyat, çeşitli kültür ve yazı biçimlerini içeren geniş kapsamlı bir kavramdı. Aynı şekilde Söseki de, kendi saf düşünsel ve yaratıcı yapıtlarında gördüğü edebiyat kavramını daha yakından tanımlamaya çalıştı.
Sayfa 670 - Boğaziçi Üniversitesi
Söseki'nin de işaret ettiği gibi bu çağı yaşamak, ancak bireyci bilincin gelişmesiyle mümkün olacaktır. İnsan, başkalarına birey olarak saygı göstermek zorundadır ve birey olarak kişiliğini bu şekilde geliştirebilir. Vatakuşi no Kocinşugi (Be­nim Bireyselciliğim, 1915) adlı yapıtında da belirttiği gibi, insanlar arasındaki ilişkileri düzenleyen bireysel ve ahlaki değerler, devlet ta­rafından insanlara dayatılamaz. Başka bir deyişle, devlet ya da ordu, bireylerin hayatlarına müdahale edemez, ya da etmemelidir.
Sayfa 678 - Boğaziçi Üniversitesi
Reklam
Natsume Söseki (1867-1916), Edolu bir devlet memurunun oğluydu. İlkokuldan sonra on dört yaşında özel okullarda klasik Çince, on altı yaşındaysa İngilizce öğrenmeye başladı. Bu eğitimin ardından önce devlet üniversitesinde hazırlık eğitimi aldı, daha sonra da Tokyo Kraliyet Üniversitesi'nin İngilizce bölümünü bitirdi. Özel üniversiteler ve devlet üniversitelerinin çoğu Tokyo'da bulunduğundan , hevesli öğrenciler önce kendi şehirlerinde Çince ve İngilizce öğreniyorlar sonra üniversite eğitimi için başkente, yani Edo'ya geliyorlardı.
Sayfa 645 - Boğaziçi Üniversitesi
Tüter bir kedi mezarının üzerinde Parıltıları sise boğan sıcaklık. (1913), Soseki
Sayfa 672 - Boğaziçi Üniversitesi
Genday Nihon no Kayka (Çağdaş Japonya'ya Giden Yol, 1911) adlı yapıtında Söseki, çağdaş Japonya'daki toplumsal dönüşümün ülkenin kendi iç dinamikleriyle değil, dışarıdan gelen etkiyle gerçek­leştiğini ve bu nedenle bu dönüşümün topluma derin bir şekilde nü­fuz edemediğini yazar.
Sayfa 677 - Boğaziçi Üniversitesi
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
880 syf.
7/10 puan verdi
·
24 günde okudu
Değerli hocam Oğuz Baykara'nın Japoncadan çevirisi bu güzel kitap size ne kazandırır ? Japon edebiyatına ilgisi olan arkadaşlarım için makro düzeyde bir baş ucu kitabı olduğunu belirtmeliyim. Kitap oldukça hacimli, örnekleriyle de anlatılanlar perçinlenmiş.Japon kültürü hakkında yanlış bildiğiniz bir çok şeyi düzeltmenize yardımcı olacağına eminim. J- edebiyatının yüzyıllardır süren akışının tadını çıkartın.
Japon Edebiyatı Tarihi
Japon Edebiyatı TarihiŞuiçi Kato · Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi · 201218 okunma