Süleyman Feyyaz

Süleyman FeyyazTıp İlminin Babası İbn Sina yazarı
Yazar
8.8/10
17 Kişi
65
Okunma
1
Beğeni
1.873
Görüntülenme
İbn Rüşd şöyle cevap verdi: -Bana göre, kadınlar da insan türünün üyesidir. İnsanlığın yüce amacını gerçekleştirmedeki rolleri inkâr edilemez. Yeryüzünün yaşanılabilir kılınması ve insanlığın gelişiminde yadsınamaz katkıları olmalıdır. Kadınlar, bu amacın gerçekleşmesi noktasından erkeklerden farklı değillerdir. Ama bu katkıları daha az veya çok olabilir. Bir kentte erkeklerin üstlendiği işlevlerin birçoğu, kadınlar tarafından da yerine getirilebilir... Bu sözlerin ardından salonda bir uğultu yükseldi. ibn Rüşd, sözlerini açıklamak için hemen ekledi: -Kimi kadınlar, iyi eğitim almış ve yeteneklerini geliştirmişlerdir. Böyle kadınlar arasından filozoflar da çıkabilir. Tıpkı İskenderiye ve Grek kentlerinde olduğu gibi. Bazı Müslüman kentlerde olduğu gibi, yargıçlar bile çıkabilir. Ama kadınların gerçek yetenekleri, günümüze dek tam olarak takdir edilememiş ve toplum yararına kullanılamamıştır. Kadınlar yalnız eşlerinin hizmetine verilmiş ve üreme aracı olarak görülmüşlerdir. Onlara biçilen rol, evlere kapanıp çocuk yetiştirmek ve ev işlerini görmektir. Bana göre kadınlar, bugüne dek, erkeklerin sahip olmalarını istediğimiz insanî erdemlerden tamamen yoksun bırakılmışlardır. Bu nedenledir ki, kadınların yaşamımızdaki rolleri, bitkiler gibidir. öyle ki zaman içinde erkeklere yük olmuşlardır. Yeryüzündeki yoksulluğun nedenlerinden biri de kadınların, üretimden tümüyle uzak tutulmalarıdır. Oyle ki, savaşan toplumlarda kadın nüfusu, kimi zaman erkek nüfusunun iki katına çıkabilmektedir.
Sayfa 21 - Ağaç yayıneviKitabı okudu
Reklam
Din, kuramsal düşüncelerden değil, dinsel yargılardan ve ahlaki amaçlardan oluşur.
Kendi kendime konuşuyordum Görülüyor ki, kaçınılmaz olan işe girisme zamanım geldi.
Bütün öncü bilim adamları, başarılarını, uzun ve yorucu bir çalışma ve araştırma sürecine borçludurlar.
ibn Rüşd'ün yapıtları, çağlar boyunca Doğu ve Batı düşüncesini etkilemeyi sürdürdü. Ondan en çok etkilenenler, büyük Musevî bilgini İbn Meymûn, Hristiyan düşünür Akinolu Thomas ve Protestan reformcu Martin Luther olmuştu. İbn Teymiye ve Hocazâde, ondan etkilenen Müslüman bilginlerdi. İtalyan kilisesinin papazları, İbn Rüşd düşüncesine iki yüz
Sayfa 46 - Ağaç yayıneviKitabı okudu
Reklam
İtalyan kilisesi papazlari, İbn Rüsd düşüncesine iki yüz on dokuz noktada karşı çıkmış ve onun kitaplarını okuyanlar için idam kararı vermişlerdir.
Bizimkilere bulduğum bahane...
Bir gün, babası, onu bir kenara çekerek konuşmaya başladı: -Evlat, artık büyüdün. Yaşın otuza yaklaşıyor. Gördüğüm kadarıyla savaştan da pek hoşlanmıyorsun. İnsanlardan uzak kalmayı seviyorsun. Senden asker olmanı beklemiyorum. Hiç değilse, yıllardır yaşadığın bu yalnızlıktan biraz çık da evlen. Muhammed, babasının bu içten duygularına şöyle karşılık verdi: -Babacığım, ben kendimi bilime adadım. Evlenip çoluk çocuğa karışmak, benim gibi bir bilim âşığını yolundan alıkoyar. Bir süre daha böyle yaşamak, öncekilerin ve sonrakilerin kitaplarını, hepsinden önemlisi doğa kitabını okumak istiyorum!
Mutluluk, bütün yararların en yücesidir. Ona ancak en güzel işler yapılarak ulaşılabilir.
Reklam
Harun er-Reşıd, Bizans ordusu karşısında büyük bir zafer kazanmış ve Bağdat'a binlerce esirle dönmüştü. Bizans imparatoru, bu esirlerin kurtulmalık karşılığında salıverilmesini istediğinde, kurtulmalık olarak imparatorluk kütüphanesinde bulunan Grekçe kitaplardan başka bir bedel kabul etmeyeceğini bildirmişti.
İdeal kentin yöneticisinde bulunması gereken ana özellikler şunlardır: Güçlü bir kişilik, sağlıklı bir beden, sağlıklı bir akıl, sağlıklı ve güçlü bir ruh ve sağlam bir ahlak.
Unutma; akıl da beden gibidir ve tembellik onu öldürür ve yaş ilerledikçe de zayıflar.
Sayfa 22 - Ağaç kitabevi
Kitapları sayesinde, insanlığın bilimsel varlığına trigonometri gibi önemli bir bilim adı kazandırmıştı.
Sayfa 51 - Ağaç kitabevi
Sultan II. Mansur bilimsel başarılarından dolayı Biruni'yi ödüllendirerek kendisini şöyle demiştir: Bir bakıyorum gökbilimcisisin, bir bakıyorum bitki bilimcisisin. Şimdi de fizik bilgini olduğunu kanıtladın. Söyler misin ey Biruni, sen ne bilginisin? Biruni Sultan'ın şakayla karışık iltifatlarına şöyle karşılık verdi: Efendim, bilim 'halkaları bitişik bir zincir' gibidir. Bu halkalar birbirlerinin uzantısını ve temelini oluştururlar. Bir bilim dalında uzmanlaşan kimse, diğerlerine kolaylıkla ulaşabilir. Bütün bilimlerde asıl olan metot ve yöntemdir. Gözlem, inceleme, deney ve sonuçları birleştirme, sözünü ettiğiniz bilimlerin hepsi için geçerli olan kurallardır.
Resim