Suraiya Faroqhi

Suraiya FaroqhiTürkiye Tarihi 3 yazarı
Yazar
Editör
8.3/10
56 Kişi
295
Okunma
29
Beğeni
2.586
Görüntülenme

Hakkında

Alman bir anne ve Hint Müslümanı bir hekim babanın çocuğu olarak 1941'de Almanya'nın Berlin şehrinde doğdu. Hamburg Üniversitesi'nde okurken öğrenci değişim programı çerçevesinde İstanbul Üniversitesi'ne devam etti. 21 yaşında İstanbul'a gelen Faroqhi, burada Ömer Lütfi Barkan'ın öğrencisi oldu, yüksek lisans tezini Hamburg'da tamamladı. 1968-1970 yılları arasında Bloomington Üniversitesi'nde İngilizce dil eğitimi alanında eğitim aldı. Tez çalışmasını tamamladıktan sonra 1971 yılında Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nde İngilizce öğretmenliği yapmaya başladı. İktisadi ve sosyal tarih üzerine çalışan Faroqhi, 1980 yılında biri Almanya'da, diğeri Türkiye'de olmak üzere iki doçentlik tezi hazırladı. 1986 yılında profesör oldu. 1987 senesinde emekli olup Münih Ludwig Maximillan Üniveritesi'ne gitti. Buradan da 2005 yılında emekli olan Faroqhi, bu tarihten beri İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde ders vermektedir.
Unvan:
Alman Akademisyen, Osmanlı tarihçisi, Yazar
Doğum:
1941 Berlin, Almanya

Okurlar

29 okur beğendi.
295 okur okudu.
10 okur okuyor.
381 okur okuyacak.
5 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
...ilk kez 18. yüzyılda mezar ve vakıf kitabelerinin Türkçe yazılması yaygınlaştı; oysa daha önceleri bu tür yazıtlarda Arapça ve Farsçanın kullanılması adetti. 19. yüzyılın sonlarında İslam hukuku(Mecelle) Türkçe olarak yazıya geçirildi ve böylece Arapçanın İslam hukuku alanındaki tek dil olması son buldu.Bu çerçeveden bakıldığında, Cumhuriyet döneminde siyaset adamlarının ve edebiyatçıların, yaşamın akla gelebilen her alanında Türkçe kullanılması ve ayrıca, gerektikçe uygun uzmanlık dilleri oluşturulması girişimlerinin eski bir gelenek içinde yer aldığı görülür.
Sayfa 43 - Tarih Vakfı Yurt Yayınları.
Reklam
Çay... an­cak 1930'lardan sonra, Türkiye'de de üretilmeye başlayarak Türklerin ulusal içeceği oldu; Osmanlı İmparatorluğu'nun son yıllarında çay sadece egzotik bir bitki olarak kabul ediliyordu.
Sayfa 299 - Tarih Vakfı Yurt Yayınları.
Genellikle bir at 300-1000; ve büyükbaş hayvan 70-150 aralığında bir akçeye satıldığına göre at için 650 akçe, inek ya da boğa için 110 akçelik ihtiyari bir ortalama fiyat düşünülürse hayvan ticaretinin değeri yaklaşık 1.300.000 akçe tutarında olmalıdır.
Sayfa 167 - DOĞUBATIKitabı okudu
Tuz, ihtiyaç maddeleri içinde, fakir köylülerin dahi satın almak zorunda olduğu bir üründü. Köy düzeyinde satışı genellikle serbest tüccarlar vasıtasıyla yapılırken, üretimi gene, bir devlet tekeliydi ve ticareti katı bir şekilde düzenlenmişti.
Sayfa 88 - DOĞUBATIKitabı okudu
"... tarihçilerin, nostaljiden ve fanteziden uzak durmak için ellerinden gelenin en iyisini yapmaları gerektiği konusundaki inancımı da koruyorum."
Sayfa 137Kitabı okudu
Henüz kayıt yok
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
363 syf.
·
Puan vermedi
Osmanlı Tarihi dediğimizde aklımıza savaşlar, zaferler ve sonrasındaki mağlubiyetler gelir. Son dönemlerde özellikle sosyologların ve iktisat tarihçilerinin de işin içine girmesiyle Osmanlı Tarihini toplumsal yapı, iktisadi yapı vb alanlar açısından da incelemeye öğrenmeye başladık. Osmanlı Tarihiyle ilgili uzun süre ihmal edilmiş bir alan ise
Ekmek Aslanın Ağzında
Ekmek Aslanın AğzındaSuraiya Faroqhi · Koç Üniversitesi Yayınları · 20173 okunma
430 syf.
8/10 puan verdi
Kitap Osmanlı Devleti ve komşuları arasındaki bazı konulara temas ediyor. 1700 öncesi döneme yer verilen eserde siyaset, ekonomi, içtimai durum vb başlıkların yanında Haremeyn, Kırım ve Transilvanya gibi imtiyazlı eyaletlerin konumu da değerlendiriliyor. Ayrıca bazı Osmanlı seyyahlarının (Evliya Çelebi) ve gayrimüslim tebaadan bazı kimselerin seyahatnamelerine de değiniliyor ki bu çalışma devletler arası ilişkiler ve Osmanlı'nın dış dünyaya bakışı noktasında bizlere bir bakış açısı kazandırıyor. Elbette yukarıdaki başlıklar teferruatla ve titizlikle ele alınıp değerlendirilmiş. Ayrıca kitabın kaynakça kısmı da oldukça yeterli. Döneme merakı olanlar için tavsiye edebileceğim bir kaynak niteliğinde.
Osmanlı İmparatorluğu ve Etrafındaki Dünya
Osmanlı İmparatorluğu ve Etrafındaki DünyaSuraiya Faroqhi · Alfa Yayıncılık · 20176 okunma
363 syf.
·
Puan vermedi
·
22 günde okudu
Klasik Osmanlıdan Farklı Sofistike Bir Osmanlıya
Osmanlı Kültürü ve Gündelik Yaşam Osmanlı Tarihine dair okuyabileceğiniz en muhteşem en şahane kitap zannımca Tabi Tarih deyince sadece savaşları barışları yıkılışları kuruluşları anlamıyorsanız... Bu kitap Osmanlının İmparator olmak'lığına Devlet olmak'lığına dair her şeyi anlatıp gözler önüne sermekte Süreyya Faruki öğrendiğim kadarı ile Hintli bir anne ve Alman bir babanın kızı Ama Osmanlı Tarihi üzerine Onun kadar iyi yazabilen Türk Tarihçi dahi o kadar az ki günümüzde Bir de muhteşem güzel bir Türkçesi var tabii... Kitapta çok enteresan bilgiler var Osmanlı insanına ve yaşamına dair... Okudukça anlıyorsunuz ki Özellikle tek yanlı ve ideolojik bir bakışa sahip olanlar için belirtmek isterim Osmanlı atalarımız hiç de öyle yobaz cahil geri kafalı geri kalmış... değillermiş!!! Yani ki meraklılarına Osmanlı severlere ve kafasındaki Osmanlı dışında farklı sofistike bir Osmanlıyla tanışmak isteyenlere tavsiyemdir , çok farklı bir bakış açısı ile...
Osmanlı Kültürü ve Gündelik Yaşam
Osmanlı Kültürü ve Gündelik YaşamSuraiya Faroqhi · Tarih Vakfı Yurt Yayınları · 201433 okunma