Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Susan Blackmore

Susan BlackmoreMem Makinesi yazarı
Yazar
8.5/10
23 Kişi
90
Okunma
14
Beğeni
1.363
Görüntülenme

Susan Blackmore Gönderileri

Susan Blackmore kitaplarını, Susan Blackmore sözleri ve alıntılarını, Susan Blackmore yazarlarını, Susan Blackmore yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kadınların cinsel olarak eşleşeceği erkekler hakkında daha seçici davranması gerekliliğidir. Zayıf genler sağlayacak ve kendilerine veya bebeklerine bakım ve destek veremeyecek tembel, çirkin, dayanıksız veya sağlıksız bir erkekle birleşip hamile kalarak hantallaşmak istemezler. Bu durum kadınların neden seksten kaçındığını ve sıklıkla ikna edilmeleri veya hediye almaları gerektiğini açıklamaktadır. Erkeklerin bu kadar seçici olmasına gerek yoktur. Herhangi bir kadını hamile bırakabilirlerse, bu küçük çabaya değecektir; çünkü bebekle yalnız kalmayacaklardır. Bu durum erkeklerin neden düşkünlük derecesinde seks için çabaladığını ve seks yapmak isteyen bir kadının çok fazla çaba harcamadan istediğini alabildiğini açıklayabilir.
Sayfa 164 - AlfaKitabı okudu
Kadınlar, yeterli kaynaklarla ve bakımla, yüksek kalitede az sayıda çocuk yetiştirebilirlerse, en fazla geni aktarabileceklerdir. Bu şu anlamlara gelebilir: (a) Yüksek kalitede bir erkekle eş olmak (iyi genlere sahip biriyle), (b) Fazla ebeveyn bakımı sağlayacak bir erkek bulmak. Bu ikisi her zaman aynı erkekte bulunmaz.
Sayfa 163 - AlfaKitabı okudu
Reklam
Halen var olan avcı-toplayıcı toplumlarda, kadınlar çocukları için erkeklerden daha fazla besin değeri olan yiyecekler sağlamakta ve bir günde daha fazla zamanı çalışmaya ayırmaktadır. Bizim, sözüm ona özgürleştirilmiş Batı toplumlarında bile bazı tahminler kadınların bir günde ortalama olarak erkeklerden iki kat fazla çalıştığını göstermektedir. Buna maaşlı işler, ev işleri ve çocuk bakımı dâhildir. Ebeveynlik yatırımındaki bu eşitsizlik, insan seksi hakkında çok şeyi açıklayabilir.
Sayfa 163 - AlfaKitabı okudu
Erkek ve dişi arasındaki temel fark, dişinin yumurta, erkeğin sperm üretmesidir. Aslında bu geniş bir yelpazedeki türlerin cinsleri arasındaki farkı anlatmak için kullanılan yaygın bir tanımdır. Yumurtalar geniştir ve büyümekte olan cenin için yiyecek barındırır, bu yüzden yapımları pahalıya mal olur; spermler ise küçüktür ve göreli olarak ucuzdur. Yumurtalar bu sebeple daha küçük miktarlarda yapılır ve korunmaları gerekir ama spermler daha rahat israf edilebilir. Üstelik birçok dişi yumurta tedarikinin ötesinde büyük oranda ebeveyn koruması da sağlar ve konu eş seçimi olunca farkı yaratan aslında ebeveyn korumasıdır.
Sayfa 162 - AlfaKitabı okudu
Doğal seçilim, o günkü hakim olan koşullara az çok adapte olan organizmalar sağlayabilir ve zaman değiştikçe seçilim baskısı da değişir böylece daha iyi adapte olan organizmalar hayatta kalır. Buna göre koşullar yavaş değiştiğinde takip etmek oldukça etkin olur ve izleme başarısız olduğunda yok olma her zaman olasıdır. Ne var ki, evrimsel süreçte hiçbir şey önsezi oluşturamaz. Aslında hepimiz diğer hayvanlar gibi geçmiş evrelerdeki geçmiş seçilimin ürünleriyizdir.
Sayfa 159 - AlfaKitabı okudu
Memler kökenlerinde genlerin köleleriydi; fakat herkesin bildiği üzere kölelerin özgürlüğe eğilimi vardır ve artık memlerimiz faydalı asalaklardan tutun da zararlı parazitlere kadar her şey olabilir. Dawkins'in de dinleri zihnin virüsleri olarak ele aldığı bilinmektedir. Bütün bunlar, memlerin, genlerin düşmanı mı yoksa dostu mu olduğu sorusunu gündeme getirir.
Sayfa 144 - AlfaKitabı okudu
Reklam
Eninde sonunda yaşayacak veya ölecek araçlar olsalar bile sadece bireysel organizmalara odaklandığınızda, bunların hiçbiri anlamlı gelmez. Bütün bu karmaşık sistemi, bencil eşleyiciler (bu durumda genler) arasındaki karşılıklı etkileşimle yönetiliyor olarak görmek daha iyidir.
Sayfa 144 - AlfaKitabı okudu
İnsanın dil kapasitesi, eşsizdir.
Peki, bu eşsiz yeteneği nasıl elde ettik? Birden gerçekleşen çok şanslı bir evrim sıçrayışında aniden mi ortaya çıktı? Yoksa bizim yavaşça büyüyen beyinlerimizle birlikte yavaş yavaş belirmeye mi başladı? Dil, ilk ne zaman ortaya çıktı? Lucy, ilk sosyal laklakların keyfini çıkardı mı? Homo habilisler alet ve icatlarına isim verdiler mi? Homo erectuslar ateşin başında hikâyeler anlattılar mı?
Sayfa 116 - AlfaKitabı okudu
Dil kapasitemiz büyük oranda doğuştan gelmekte olup, zekâmızın veya genel öğrenme becerimizin bir yan ürünü değildir. Bu konu bir zamanlar çok ateşli tartışmalara neden olmuştur. İşin aslı, insanlar ne sistemli bir şekilde hataları düzeltildiği, ne dikkatlice dinlediği ne de duyduklarını körü körüne kopyaladıkları için dili öğrenmezler. Aksine, sadece kavrıyormuş gibi görünürler. Asgari girdi kullanarak, son derece zengin bir dilbilgisel konuşma yapısı geliştirirler. Dilbilgisi ile okullarda öğretilen dilbilgisi kurallarından bahsetmiyorum. Anlatmak istediğim, kim kime ne yaptı, ne zaman oldu ya da hangi sıraya göre oldu durumla- rını birbirinden ayıran doğal dil yapılarıdır.
Sayfa 114 - AlfaKitabı okudu
Neden çok konuşuruz?
Memetik tamamıyla farklı bir yaklaşım getirir. Konuş­manın genlere ne gibi avantaj sağladığını sormak yerine memlere ne gibi avantaj sağladığını sorabiliriz. Yanıt, şimdi daha belirgin oluyor. Konuş­mak memleri yaymaktadır. Başka bir deyişle, çok konuşmamızın nedeni genlerin yararına olması değil; ama memlerimizi yaymak içindir.
Sayfa 109 - AlfaKitabı okudu
Reklam
Tüm bir günü bir yana bırakın, son on dakika içindeki düşüncelerinizi bir an hatırlayın. Bir kitabı okurken bile muhtemelen başka insanları düşündünüz, yapmanız gerekenleri hatırlayıp, günün geri kalanı için planlar yaptınız veya (umarım ki) kitabın yol açtığı düşüncelerin ardından gittiniz. Bu düşüncelerin pek çoğu bir daha düşünülmeyecek. Bunları aktarmayacaksınız ve yok olup gidecekler.
Sayfa 50 - AlfaKitabı okudu
Evrimsel psikoloji bizi uzun bir yola çıkarabilir; ama yeterince uzak mıdır? Bence değil. Memetik bakış açısından, evrimsel psikoloji elzem bir dayanak teşkil eder. Neden bazı memlerin olumlu olarak seçilip diğerlerinin reddedildiğini anlamak için doğal seçilimin beyinlerimizi nasıl genlerin yararına olacak şekilde kalıba soktuğunu anlamamız gerekir. Tatlı kekleri ve kafeinli içecekleri severiz, kapağında tren değil de çıplak kadın resmi olan dergiye iki kere bakarız. Canlı renkleri olan bir buket çiçek alır, çürümüş lahana kokusundan uzak dururuz. Bunların hepsi memetik seçilimi anlamamız için esastır.
Sayfa 47 - AlfaKitabı okudu
Hepimiz "kendi" kültürel özelliklerimizin bazılarının kölesiysek, bunu bilmemizin zamanı gelmedi mi?"
Sayfa 42 - AlfaKitabı okudu
Bizim kültürel yönetmeliklerimiz biz organizmalar için çalışmamaktadır; biz onlar için çalışmaktayız. En iyimser görüşle, tıpkı genlerimizle olduğu gibi onlarla ortak-yaşam sürmekteyiz. En kötü ihtimalde ise onların kölesiyiz."
Sayfa 41 - AlfaKitabı okudu
425 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.