Tarık Zafer Tunaya

9.1/10
51 Kişi
270
Okunma
37
Beğeni
4.456
Görüntülenme

Hakkında

Tarık Zafer Tunaya (d. 1916, İstanbul - ö. 29 Ocak 1991, İstanbul), Türk hukukçu. 1916'da İstanbul'da doğdu. Galatasaray Ortaokulu ve Saint Benoit Fransız Lisesi'ni bitirdi. 1940'da İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olarak Esas Teşkilat Hukuku kürsüsünde asistanlığa başladı. "Müessese Teorisinde Fikir Unsuru ve bazı Hususiyetleri" konulu teziyle doktor, "Amme Hukukumuz Bakımından İkinci Meşrutiyet'in Fikir Cereyanları" çalışmasıyla doçent oldu. 1959'da profesör olarak Anayasa Kürsüsü'ndedir, İktisat Fakültesi ile Gazetecilik Enstitüsü'nde ayrıca dersler verir. 1953-54'te Avrupa ve Amerika'da mesleki incelemeler yaptı. 27 Mayıs Darbesi'nde askerlerin meşruiyetini kaybetmiş bir iktidara karşı haklılığını belirten 28 Mayıs 1960 tarihli raporu imzalayan 7 kişilik bilim heyetinde yer aldı. Kurucu Meclis İstanbul İli Temsilciliği (6 Ocak 1961 - 25 Ekim 1961) ile 1961 Anayasasının hazırlanmasında komisyon üyeliği yaptı. Komisyon başkanı Sıddık Sami Onar'la anlaşamadı, ayrıldı. MBK onu Paris'te NATO emrinde görevlendirdi. 1961'de Kurucu Meclis üyeliği yapmıştır. 1965'de Melahat Hanım'la evlendi, yeniden üniversiteye döndü, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı, ardından kurucusu olduğu İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi dekanı oldu. 12 Eylül askeri darbesi onu görevden aldı. 1982 yılında yine aynı fakülteye dekan olarak atandı ve 1983 yılında yaş haddinden emekli oldu. 29 Ocak 1991'de öldü. Legion d'honneur nişanı aldı (1980), Balıkesir Barosu'nca Anıtlaşmış On Hukukçudan Biri seçildi (1983), Sedat Simavi Sosyal Bilimler Ödülü'nü kazandı (1989).
Unvan:
Türk Hukukçu
Doğum:
İstanbul, 1916
Ölüm:
İstanbul, 1991

Okurlar

37 okur beğendi.
270 okur okudu.
13 okur okuyor.
370 okur okuyacak.
6 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Saygıyla anıyoruz..
İkinci Meşrutiyet, bir bakıma, Jön Türklerin memleket içi ve dışındaki hürriyet savaşçılarının eseridir.
Saygıyla anıyoruz..
Atatürk'e gerçek yolu seçtiği, davasından ödün vermediği için bağlıyız. Yoksa O, doğruyu görmemekte ısrar edenlerin iddia ettikleri gibi, bir tapınak değildir.
Reklam
Rusya ''viran olacak''. Türkler ise birleşip ''Turan olacak''lardır. Türkçülük cereyanı Osmanlı ülkesindeki Türkleri milli bir şuur etrafında toplamak (yakın Türkçülük) fikrini aşmıştır.
Saygıyla anıyoruz..
Türkleri, maddi ve manevi sefaletten, aşağılık duygusundan, hareketsizliğin, cahilliğin, tembelliğin ve anlamsız bir tutuculuğun vesayetinden kurtarma savaşı Türk devrimini tanımlar.
"Michelangelo'nun bir şiirinde söylediği gibi; her mermer bloğunda bir Venüs heykeli saklıdır. Gerçek sanatçı bu heykeli, o kaya parçasından çıkarana derler. Atatürk de Türk milletinde bu ruhu, bu görkemli varlığı sezen ve ona şekil veren Büyük İnsan'dır."
Tarık Zafer Tunaya
Tarık Zafer Tunaya
Kronik Kitap Yeni Kitapları:
1- Türkiye’de Siyasal Partiler 1 -
Tarık Zafer Tunaya
Tarık Zafer Tunaya
2- Osprey Resimli Tarih serisi - Ortaçağ Şövalyeleri 3- Bir İngiliz Subayının Anadolu, İran ve Hindistan Hatıraları - Asya’da Kılık Değiştirerek Yolculuk
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
360 syf.
10/10 puan verdi
·
5 saatte okudu
Bu kitabın özetini yine kitabın içinden bir bölüm ile yapacağım. Bu mücadelenin ruhu,mücadelesi,harmanlanması çokta kolay olmadığı aşikardır. Günümüzde ihtiyacımız olan şeyin bakın 18 Eylül 1924'te Gazi Paşa nasıl açıklamış. 'Yıl 1924. Eylül'ün 18'inde Büyük Atatürk Rize'den Giresun'a gitmek üzere ayrılmaktadır. Bir hocalar heyeti ellerinde dilekçe, halkın arasındaki Cumhurbaşkanı'na yaklaşıyor. Dilekleri: Kapatılan medreselerin tekrar açılması. '' Gazi Paşa'dan aldıkları cevap da şu : '' Siz mektep istemiyorsunuz. Halbuki millet onu istiyor. Bırakınız artık bu zavallı milleti, bu memleket evlatları yetişsin ! Medreseler açılmayacaktır. Millete mektep lazımdır! ''
Devrim Hareketleri İçinde Atatürk Ve Atatürkçülük
Devrim Hareketleri İçinde Atatürk Ve AtatürkçülükTarık Zafer Tunaya · İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları · 200249 okunma
343 syf.
·
Puan vermedi
·
10 saatte okudu
Kanuni Esasinin hazırlanması, Jön Türklerin düşünceleri, ikinci meşrutiyetin siyasi hayatımızdaki yeri, islamcılık batıcılık akımları, İttihad ve Terakki cemiyeti ile Osmanlı Demokrat Fırkasının siyasal yapılanmaları, Trablusgarp ve Balkan savaşları ile 1. Dünya savaşına yol açan gelişmeler içinde Osmanlı Devletinin politakası eserde anlatılmaktadır. 1876-1918 arasındaki tarihsel olayları ve ortaya çıkan akımlar ile siyasi oluşumları ve düşünce yapılarını anlamak açısından güzel bir kitap.
Türkiye'de Siyasal Gelişmeler 1
Türkiye'de Siyasal Gelişmeler 1Tarık Zafer Tunaya · İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları · 200117 okunma
368 syf.
·
Puan vermedi
Kitabın boş satırı yok her yeri okunmaya değer . Yazar zaten bir duayen . Makalelerim toplanması usulüyle yapılmış toplama bir eser . Cumhuriyetin kuruluş ideolojisini eski ( yazım tarihi.) ama ilk gün kadar taze şekilde ortaya koymaya çalışıyor .
Türkiye'de Siyasal Gelişmeler 2
Türkiye'de Siyasal Gelişmeler 2Tarık Zafer Tunaya · İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları · 200213 okunma