Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Tayfun Gönül

Tayfun GönülAnarşizm Nedir? yazarı
Yazar
9.1/10
17 Kişi
60
Okunma
8
Beğeni
1.494
Görüntülenme

Tayfun Gönül Sözleri ve Alıntıları

Tayfun Gönül sözleri ve alıntılarını, Tayfun Gönül kitap alıntılarını, Tayfun Gönül en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Anarşizm ahlaksızlıktır: Gülünç! Kuşkusuz anarşistler ahlak niyetine önümüze konulan cinsiyetçi, belden aşağı, itaat vazeden köle ahlakına karşıdır. Bu ahlakın kendisi ahlaksızlıktır. Anarşizm bir politik hareket, bir kültür olmadan önce bir ahlâk felsefesidir.
Sayfa 45
Devrim özgürlüğün fethiyse -ki öyledir-, bu fetih öncelikle dil düzleminde gerçekleşmek zorundadır.
Sayfa 7 - Kaos / 4.Baskı
Reklam
Sorunlar çözülmek için vardır. Hayat ve kavga devam ediyor.
Sayfa 40 - Kaos / 4.Baskı
"NE TANRI NE HÜKÜMDAR!"
Sayfa 14 - Kaos / 4.Baskı
Kuşkusuz tahakkümün olduğu her yerde ona karşı özgürlükçü tepkiler de oluşacaktır.
Sayfa 13 - Kaos / 4.Baskı
Anarşi sözcüğüne ilk sahip çıkan ve yeniden tanımlayarak ona olumlu bir anlam kazandıran düşünür Proudhon'dur. Mülkiyet Nedir? adlı ünlü kitabında kendi sorusunu "Mülkiyet hırsızlıktır" diye cevaplayarak Avrupa buıjuvazisini ayağa kaldıran Proudhon, gene aynı kitabıyla ilk kez kendini anarşist olarak sunan kişi oluyordu.
Sayfa 10
Reklam
Anarşizm eski Yunanca'daki archos sözcüğünden türemiştir. Sözcüğün güç, kuvvet, iktidar, hükümet, devlet gibi anlamları vardır. Archos sözcüğü İngilizce'deki "power" sözcüğüne benzer geniş bir alanı tanımlar. Yunanca'da "a" ön eki olumsuzluk belirtir. Anarşinin sözlük anlamı da en basit ifadeyle devlet hükümet karşıtlığıdır. Burada söz konusu olan belirli bir devlet ya da hükümet biçimi değil, bir organizma olarak devletin kendisidir.
Sayfa 7
Proudhon Rousseau'cu toplum sözleşmesi kavramına dayanan merkezi devlete her zaman karşı çıktı. Ona göre toplum sözleşmesi bir varsayım ve metafordan ibaretti; mülkiyetin kutsallığına dayanıyor, eşitsizliği onaylıyordu Bu da adaletin yok olmasıydı. Adaletin olmadığı bir toplumsal örgütlenme doğal değildi.
Sayfa 22
...her politik güç devlet haline gelmeden, yani kendi iradesini insanlara yasa olarak dayatmadan evvel yasadışıdır.
Kanımızca birey-toplum ilişkisinde anarşizmin merkezinde yer alan sağlıklı yaklaşımı Proudhon ortaya koymuştur. Stirner’e göre birey her şey, toplum ise onun düşmanıdır. Proudhon’a göre bütün çabalarımızın başlangıç noktası ve nihai amacı bireydir; fakat insan kişiliğinin fonksiyon ve tatmin bulacağı ortam da toplumdur.
Reklam
Bakunin'in toplum tasarımı anarko-sosyalizm diye de anılır. Pastoral bir hayat düşleyen Proudhon'un aksine Bakunin bir endüstriyalisttir. Proudhon gibi kapitalist mülkiyet ile bireysel özel mülkiyet arasında ayrım yapmaz. Zaman içinde küçük özel mülkiyetin tasfiye edilerek üretimin bütünüyle kolektif bir nitelik kazanacağını savunur. Özel mülkiyetin tümüyle kaldırılarak ürünlerin "herkese emeğine göre" ilkesi çerçevesinde dağıtılmasını savunur. Mutlak eşitliğe karşıdır. Ona göre eşitlik fırsat eşitliğidir. Buraya kadar görüşleri Marx'çı sosyalizmle uyum içindedir. Ancak Marx bütün bu ekonomik sürecin proletarya partisinin yönettiği bir devlet bürokrasisinin denetiminde olması gerektiğini söylerken (proletarya diktatörlüğü) Bakunin buna şiddetle karşı çıkar.
Sayfa 31
Öncelikle şunu belirtelim; anarşist ustaların hiçbirinin hareket içinde resmi bir sıfatı yoktur. Stimer, Godwin, Tolstoy, Proudhon, Bakunin, Kropotkin, Malatesta, Mahno, Durruti, Goldman ve diğerlerinin hiçbiri ne başkan, ne sekreter ne de sözcüdür. Bu kişiler fikirleri ve 36 eylemleriyle hareket içinde öne çıkmışlar ve insanların gönlünde yer etmişlerdir. Anarşistler yalnızca kendi ustalarına değil, bütün düşün adamlanna saygı gösterirler.
"Eğer siz de kaosu başıbozukluk, biçimsizlik ya da kıyamet belirtisi olarak düşlüyorsanız yanılıyorsunuz; kaos evrenin doğal düzeni, ruhu ve yaşam çemberidir. Kaosu istememek bugünkü biyolojik çeşitliliği oluşturan "evrim"i yadsımaktır. Başka bir deyişle, kainatı bugünkü şekliyle yaratan bir tanrının varlığına inanmaktır. Kaosu toplumsal bir kargaşa olarak görenlere diyeceğimiz şey şu; bizim düşümüzde insanlar bir-birlerini boğazlamazlar. Biliyoruz ki, insanların birbirlerini boğazlama nedeni kaos ve kaotik sistemler değil, insanları birbirleri üzerinde egemenlik kurmaya zorlayan hiyerarşik sistemlerdir."
Kaos Yayınları
"Kaosu sözlüklerde kargaşa ve düzensizlik olarak niteleyenler, tarihin tahakkümcü egemen kültüründen yola çıkarak bu anlama ulaştılar. Sözcüğün bu anlamı üzerinde durulduğun­da, örneğin; düzenine karşı girişilen her ayaklanma veya her devrim hareketi, hep düzensizlik ve kaosu içerir. Kavramlar toplumsal ilişkilerden bağımsız olmadığına göre, onlan bu denli genel, kapsayıcı ve tarafsız nitelemeler olarak yorumlayamayız. On bin yıllık kültürel birikimin taşIaşmış değer ve kavramlarıylaa boğuşabilmek için öncelikle onlann egemen mantığından kurtulmak gerektiği inancındayız."
Kaos Yayınları
9- Anarşizm iktidarsızlıktır. Doğru ve yanlış! Toplum içinde yöneten, tahakküm kuran iktidarlara karşıdır anarşizm. Öte yandan iktidar sözcüğünün birşeyler yapabilme yeteneği ve gücü, muktedir olmak gibi bir anlamı daha vardır. Özgür irade, harmoni, özyönetim, adalet, eşitlik, karşılıklı yardımlaşma ve gönüllü katılım ilkelerine dayalı bir toplumun “muktedirliği” bugünküyle kıyas kabul etmeyecektir
161 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.