Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Tekin Ertuğ

Tekin ErtuğFotoğraf Sanatı Üzerine yazarı
Yazar
Derleyen
4.0/10
2 Kişi
13
Okunma
0
Beğeni
771
Görüntülenme

Tekin Ertuğ Sözleri ve Alıntıları

Tekin Ertuğ sözleri ve alıntılarını, Tekin Ertuğ kitap alıntılarını, Tekin Ertuğ en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bilginin gücünün önemsenmediği bizim gibi kaderci toplumlarda yaratıcı çabalar özendirilmediği gibi, ezbercilik de pekiştiriliyor.
Sayfa 137Kitabı okudu
... her kitabında uyguladığı şablonların hiç farkına varmadan, yarattığı basit sevgi öykülerine kanıyoruz. Böylesi tuzaklara düşmemenin tek yolu seçici okur olmayı başarabilmekten ve kitapların alt metinlerini öğrenmekten geçiyor.
Sayfa 134Kitabı okudu
Reklam
... Yeryüzü diyor Schelling, çok ayrı çağların parçalarından ve rapsodilerinden bir araya gelmiş bir kitaptır. ... Doğa dediğimiz șey bir șiirdir, gizemli mucizevi yazının içinde saklı bulunan șiir.. Ama bu dil herkese açık değil, tersine gizemli, gizli bir dildir. O, onu okumasını bilenin, yani filozofun önünde ancak açık olan bir dildir.
Yıllara yayılır yaşam; kırılıp dökülmelerle, çıkmazlarla sonu gelmez sancılarla, ama gene de tırnak ile kazıyarak tutunmaya çalışır insan. Var olmak için.
Sayfa 494Kitabı okudu
Suyun fotoğrafını çekmiştir o sırada . Su içindeki yaşamın ahenginden uzak, suyun devinimi ile bu devinimin ışıkla oynaşarak yol açtığı cümbüşe objektifini yöneltmiştir. Kıyiya bağlı irili ufaklı teknelerin rengârenk çizgileriyle buluşan ışığın zerafeti ile suyun salınımı, sanat tarihi içinde bilinen en büyük maharetle kullanılmış fırça darbeleri ve ustalıkla hazırlanmış renklerle rekabet eder gibidir. Her biri diğerinden güzel olan ve saliseler içinde oluşup kaybolan böylesi büyüleyici bir tuval yüzeyi, hemen her fotografçıyı büyük bir ilgiyle kendisine baktırır. O da, baktı uzun uzun! Dolaştı, inceledi, ışığın uygun anını bekledi. Coşkuyla deklanşöre bastı sonra. "An"da oluşan ve kaybolup giden, geriye bırakılmayan; renkler, desenler, çizgiler, biçimler. "Suya yapilmış tablo" gibi. Yitip gitmesine hiç bir koşulda engel olunamayan o muhteşem renk cümbüşünü fotograf sabitleyebilir, fotografçı kalıcı hale getirebilirdi ancak.
Sayfa 383Kitabı okudu
... yaşlı çift, çektiği fotografları küçük ekrandan ilgiyle izledikten sonra; "meğer ne kadar güzel șeyler varmış burumuzun dibinde de farkında değilmişiz" diyerek beğenilerini ifade ederler. Bu çok kısa tanışıklığın ardından, mütevazı ve çok sıcak sofralarına davet ederler fotografçıyı, Israrla.
Sayfa 383Kitabı okudu
Reklam
... Umudumuza giden yolda taş döşemesini dileyerek, fotoğrafçı-Şair dostumuz Ö. Asaf Tosun'un bir dizesini paylaşmak isteriz. Bahar'a Hoş geldin bahar. Sen bizi geç, çocuklara sarıl. Ama bu sefer, daha sıkı! Bu kadar güzel bir dizeden sonra söylenecek söz de tükenir tabii ki.
Sayfa 6
Çalışanların akşam iş çıkışında ve dershaneye giden öğrencilerin ders aralarında açlıklarını bastırabilmelerinin en ekonomik yolu bu simitçilerdi.
Sayfa 293Kitabı okudu
" Anılarımı kaleme almak, deneyimlerimi sonraki kuşaklara aktarmak en doğrusu herhalde bu saatten sonra..."
Sayfa 309Kitabı okudu
... "Kıskanç, ruhu azap içinde ustalar vardır: Çırakları ve kalfaları, cehenneminde yaşarlar. Bildiğini bir türlü öğretmeyen, doğrusu püf noktalarinı köşe bucak saklayan..." (kendi ustalarını kasteder). Gene de onlar için kötü söz söyleyemediğini, hatta tersine övdügünü ama içten insan olsalardı, özgür olsalardı onları koyacağı "Ulu" luk mertebesine de koyamadığını hüzünle ifade eder. Kastedilen ululuk ise, teolojik ve hamasi ululuk değil, "Bilgelik" tir. Yaşam koşullarının budayıp cüceleştirdiği bunca insan ruhu içinde; Engin ruhlu, zengin iç dünyasına, yaşama rengine sahip aşk dolu ustaların, uluların hasretiyle yiüreğinin yandığından söz eder usta. İnsanlığın yüz akı olarak nitelediği bu çaptaki ustaların varlığına duyduğu hasreti biz de duyarız ister istemez, O' nun bu engin şirsel metnini tekrar tekrar okurken.
Sayfa 479Kitabı okudu
Reklam
... Üstün Dökmen; "Ben bilim insanıyım ama sanatçıyı daha üstün tutuyorum. Niye?...Eğer ki Newton yer çekimini bulmasaydı, ondan sonra bulunurdu. Einstein görecelik kuramını bulmasaydı, çoktan bir başkası bulmuştu... Ama Mona Lisa'yı Leonardo yapmasa, nasıl olsa biri yapardı ya da İnce Memed'i Yașar Kemal yazmasa bir yazan çıkardı diyebilir miyiz? 9. Senfoni' yi bașkası bestelerdi diyebilir miyiz?... Leonardo doğmasa o resim olmayacak, Tolstoy olmasa Savaş ve Barış olmayacak. O yüzden sanat bir üst basamak." diyebilmektedir gönül rahatlığıyla .
Altına kalın bir çizgi çekerek söylemek isteriz ki "Bir fotografçı için asil büyük ödül, yaptığı fotograftır". Ödül almak için değil , eser vermek için (kendisi için) deklanşöre basmanın yarattığı heyecan kadar sarsıcı ve yaşattığı keyif kadar büyleyici başka hiçbir şey yoktur.
Ben fotoğrafı “sanat”la savunanlardanım. Sinema nasıl bir sanatsa, fotoğraf da görsel bir sanattır. Ressamlar, heykeltıraşlar, müzisyenler, edebiyatçılar gibi bu sanatı doğada yakalamak gerekli. Ancak, doğayı doğrudan çektiğin zaman bu bir kopya olur. Eğer siz kendi yorumunuzu eklerseniz, işte o zaman sanata adım atmaya başlıyorsunuz demektir.
Sevgi olunca bütün zorlukları yenersiniz, kendi kendinizi eğitir ortaya çıkarsınız. Her şeyden önce seveceksin, çok seveceksin! Yaptığın işi seveceksin, ne olursa olsun...
Eskiden insanlar hayvan avlıyorlardı, şimdi görüntü avlıyorlar. O görüntüyü ben yorumlamalıyım. O görüntü benden bir şeyler söylemeli.
17 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.