Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Thomas S. Kuhn

Thomas S. KuhnBilimsel Devrimlerin Yapısı yazarı
Yazar
8.5/10
67 Kişi
281
Okunma
49
Beğeni
4.980
Görüntülenme

Hakkında

Amerikalı, fizikçi, tarihçi ve bilim felsefecisi. Kuhn'un en önemli yapıtı 1962 yılında yayımlanan Bilimsel Devrimlerin Yapısı(The Structure of Scientific Revolutions) adlı kitabıdır. Bu kitap hem akademik camiada hem de popüler bilim çevrelerinde büyük etki oluşturmuş ve "paradigma değişimi" (paradigm shift) kavramsallaştırmasını tanıtmıştır ki o günden bu yana sıkça kullanılan bir deyim haline gelmiştir. Thomas Kuhn, bilimsel bilginin gelişimi hakkında önemli katkılarda bulunmuştur. Kuhn'a göre bilimsel alanlar doğrusal ve devamlı bir şekilde gelişmekten ziyade periyodik olarak paradigma kaymalarından etkilenirler ve bu paradigma kaymaları bilim adamlarının daha önce geçerli kabul etmedikleri savlara karşı yeni bir anlayışın ortaya çıkmasına sebep olur. Bu sebeple bilimsel doğru kavramı herhangi bir zamanda sadece tarafsızlık ölçütüyle belirlenemez; bilim camiasının fikir birliği de bilimsel doğrunun oluşturulmasında aynı ölçüde değerlidir.
Tam adı:
Thomas Samuel Kuhn
Unvan:
Amerikalı, fizikçi, tarihçi ve bilim felsefecisi
Doğum:
Cincinnati, Ohio, ABD, 18 Temmuz 1922
Ölüm:
Cambridge, Massachusetts, ABD, 17 Haziran 1996

Okurlar

49 okur beğendi.
281 okur okudu.
20 okur okuyor.
487 okur okuyacak.
18 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
1K güncelleme yapıyordur:
Bir dizi kural içinde oynanan bir oyun sırasında istenmeden ortaya çıkan bazı yenilikleri benimsemek için başka bir dizi kural geliştirmek gerekmektedir.
Sayfa 133 - Kırmızı YayınlarıKitabı okudu
Kişinin ne gördüğü, hem neye baktığı ile hem de önceki görsel ve kavramsal deneyimlerinin ona neyi görmeyi öğretiği ile yakından bağlantılıdır.
Sayfa 208 - Kırmızı YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Sanatçılar gibi yaratıcı bilim adamları da sırasında rayından çıkmış bir dünyada yaşayabilmelidirler.
Sayfa 167 - Kırmızı YayınlarıKitabı okudu
Feinschliff
Bilimin bütün bu özellikleri hakkında öğrenecek daha çok şey vardır. Bilimdeki topluluk ya da camia yapısının incelenmesi gereğini vurgulayarak başladığım bu sonsözü, başka alanlardaki benzer toplulukların aynı tarzda ve her şeyden önce karşılaştırmalı olarak öğrenilmesi gereğinin altını çizerek kapatmak istiyorum. Bilimsel olsun ya da olmasın, insan belli bir topluluğu nasıl seçer ve kendisi o topluluğa bir üye olarak nasıl seçilir? Bu çevreye sosyalleştirilme süreci ve bu sürecin aşamaları nelerdir? Çevrenin ortak amacı olarak belirlediği hedefler hangileridir? Bireysel veya toplu ne tür aykırı davranışlara hoşgörü gösterir? İzin verilemeyecek sapmaları nasıl denetler? Bilim üzerine çok daha kapsamlı bir anlayışın gelişebilmesi, başka tür soruların yanıtlanmasına da bağlıdır elbette, fakat bu kadar acil araştırmaya gerek duyulan bir başka alan daha düşünemiyorum. Bilimsel bilgi de tipkı dil gibi,özünde ya bir topluluğun ortak malıdır yahut da bir hiçtir. Bunu anlamak için, bu bilgiyi yaratan ve kullanan çevrelerin kendilerine has özelliklerini öğrenmek zorundayız.
Sayfa 320
Tarihe baktığımız zaman, araştırmada sağlam bir fikir birliğine giden yolun olağanüstü çetin olduğunu görüyoruz. Ama tarih bize aynı zamanda, bu yolda rastlanan güçlüklerin nedenleri hakkında da fikir vermektedir. Bir paradigmanın ya da paradigma adayının olmadığı yerde, belli bir bilimin gelişmesi ile uzaktan yakından ilintisi olabilecek bütün etkenlerin göreli önemlerini ayırt etme olanağı yoktur.
Sayfa 87 - Kırmızı YayınlarıKitabı okudu
Felsefe mi? O da ne!
Yeniden gelmem üzerine birkaç yazı paylaşmayı düşünüyorum. Bu hem dostlarıma bir özür mahiyetinde hem de meydan boş kalmasın gibisinden. Şu konuyu merak ediyorum diyen varsa yorumlara yeşillendirebilir yoksam CahilBender kahya ne derse o. Konu başlıkları şunlar olabilir: 1
Platon (Eflatun)
Platon (Eflatun)
ve sistematik felsefe 2
Martin Heidegger
Martin Heidegger
neden bir Nazi idi? 3
Gilles Deleuze
Gilles Deleuze
niye bu kadar tutuldu? 4
Albert Camus
Albert Camus
bir edebiyatçı mı yoksa felsefeci mi? 5
David Hume
David Hume
Bilim felsefesi ve tarihinde nasıl bir yere sahip? 6
Immanuel Kant
Immanuel Kant
gerçekte felsefede nasıl bir dönüm noktası? 7 Astroloji bir bilimken neden Sahte-bilim yaftası yedi? 8 Sosyoloji bir bilim olabilir mi? 9 Bilimsellik kriteri
Karl R. Popper
Karl R. Popper
Thomas S. Kuhn
Thomas S. Kuhn
Imre Lakatos
Imre Lakatos
ile aşılabilir mi? 10 Günümüzde felsefe nasıl bir yerde?
Reklam
Hepsini oku Tarafını S E Ç!!!
FİLOZOFLARA GÖRE İNSAN NEDİR?
Konfüçyüs
Konfüçyüs
: İnsan öğrenen hayvandır. SOFİSTLER: İnsan kazanan hayvandır. SEPTİKLER: İnsan şüpheci bir hayvandır.

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
324 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
27 günde okudu
Bilim-Devrim-Paradigma :)
T. Kuhn 1922-1996 yılları arasında yaşamış, ABD’li filozof ve bilim insanıdır. Uzun yıllar Harvard başta olmak üzere, Berkeley, Princeton, MIT, Cambridge gibi üniversite ve enstitülerde ders verdi ve çalışmalar yaptı. Fizik bölümü mezunudur ve bilim tarihi, bilim felsefesi gibi alanlarda çalışma yapmıştır. Okuduğumuz bu denemesinde Kuhn, bilimin
Bilimsel Devrimlerin Yapısı
Bilimsel Devrimlerin YapısıThomas S. Kuhn · Kırmızı Yayınları · 2018243 okunma
324 syf.
8/10 puan verdi
·
11 günde okudu
Bir dile ya da kavramsal sisteme tarafsız bir gözlem açısından bakılamayacağını söylemek, aslında o dilde öne sürülen bütün önermelerin, hipotezlerin veya varsayımların kendi doğrulanma koşullarını da beraberlerinde getirdiklerini söylemekle özdeştir. Kullanılan gözlem verilerinin nesnel olamayacağı, gözlemin daha baştan kullandığımız kuram tarafından koşullandırıldığı önermelerinin anlamı budur. Dolayısıyla bir kuramdan diğerine, eski paradigmadan yenisine geçiş, verilerin farklı yorumlanmasıyla mümkün değildir, değişen verilerin kendileridir. Kuhn bu geçişin nasıl olduğunu betimleyebilmek için Gestalt psikolojisinden yararlanmıştır. Bu görüşe göre, insanlar çevrelerini parça parça değil, bütün olarak algılamayı öğrenirler. Bu benzetmeyi ilk ortaya atan ve Kuhn'un da görüşlerinden yararlandığı N. R. Hanson, insanın çevresini gözleme tarzında, algılama açısından temel birimlere varılamayacağını iddia etmiştir. Kuhn da bu görüşten yola çıkarak, kuram değiştirmenin parça parça gözlem ve yanlışlamayla mümkün olmadığı, tersine topyekün bir görüş dönüşümüyle meydana geldiği tezini geliştirmiştir...
Bilimsel Devrimlerin Yapısı
Bilimsel Devrimlerin YapısıThomas S. Kuhn · Kırmızı Yayınları · 2018243 okunma
324 syf.
7/10 puan verdi
Kitabı bütünüyle bir deneme gibi varsayabiliriz. Varolan bilimsel bilgilerin, paradigmaların yerini alacak olan yeni bilgilerin kendini bilim çevreleri tarafından kabul ettirme konusunda yaşanılan ve buna karşı verilen tepkileri konu alıyor. Bunu yaparkende Newtondan tutunda Makswele kadar bir çok insanin çalışmalarından örnekler veriyor. Tıpkı siyasi devrimler gibi toplumların yada bilim topluluklarının yaşadığı çatışmaları felsefi boyutuyla tartışmaya dökmüş yazar. Bölümler halinde ele alınmış. Her bölümde aynı örnekler üzerinden devam ediyor. Biraz üst düzey yani konu alanı bilim tarihi yada bilimin doğası yada felsefesi olan kişilerin okuyabileceği bir kitap. Alanında baş yapıt sayılıyor.
Bilimsel Devrimlerin Yapısı
Bilimsel Devrimlerin YapısıThomas S. Kuhn · Kırmızı Yayınları · 2018243 okunma