Tom Bottomore

Tom BottomoreFrankfurt Okulu ve Eleştirisi yazarı
Yazar
8.4/10
37 Kişi
162
Okunma
19
Beğeni
2.222
Görüntülenme
“Savaş devleti meydana getirir, devlet de savaşı.”
...seçkinler sadece kaba güç ve aldatmaca ile yönetmezler ; bir anlamda , toplumdaki önemli ve nüfuzlu kümelerin çıkar ve amaçlarını da temsil eder.
Sayfa 12 - Gündoğan yayınları pdfKitabı okudu
"Bundan yoruldum artık. İnsan olmamız gerektiğini düşünüyorum, o kadar."
Devletin dini tesis etmesi eşyanın tabiatına aykırıdır.
bonald
"Eğer bir toplumda yeni bir servet kaynağı gelişirse , eğer bilginin pratik önemi artarsa , eğer eski bir din çöküp yenisi doğarsa , eğer yeni bir fikir akımı yaygınlaşırsa , o zaman, bunlarda aynı zamanda yönetici sınıflarda geniş kapsamlı çatlaklar meydana gelir ."
Sayfa 53 - Gündoğan yayınları pdfKitabı okudu
"Toplumsal yapılar , tipler ve tutumlar kolayca erimeyen madeni paralardır . Bir kez biçim verildikten sonra olasılıkla varlıklarını yüzlerce yıl sürdürürler.
Sayfa 25 - Gündoğan yayınları pdfKitabı okudu
"TARİH aristokrasilerin mezarlığıdır."
Sayfa 45 - Gündoğan yayınları pdfKitabı okudu
Muhafazakar sosyologlarda içtimai mukavele telakkisi
Siyasal devletin otoritesinin kaynağı tek başına dünyanın egemeni Tanrı'dır; devletin otoritesinin doğa halindeki bireyler arasında bir sözleşmeden kaynaklandığını söylemek mantık bakımından saçma olduğu kadar, tarihsel kayıtlar bakımından da temelsizdir.
Sayfa 148 - Bonald
Modernler tarafından ortaya konup bir değişme kuramı aracılığıyla birbirleriyle ilintilendirilmiş ilerleyiş aşamaları sadece iki adetti: 1-Eski aşama ve 2-Modern aşama 18. yüzyıl Avrupalıları başka bir sürü aşama keşfettiler ve bu aşamalara ticaret, sömürgecilik ve dine kazanma maceraları yoluyla yavaş yavaş öğrendikleri bir dünyadan görüp seçtikleri kah gerçek, uydurulmuş yabancıl (egzotik) halkları oturttular. Avrupa'nın dünyayı keşfi, ilerleme fikrinin oluşumuyla yakından ilintiliydi; zekâsal ilerleme, artık tartışılmaz bir durum sayılmaktaydı. Batı insanının o dönemde kar-şı karşıya bulunduğu konu, açıklama bekleyen şaşırtıcı ve karışık bir kültürel farklılıklar yelpazesiydi.
Kapitalist toplumdaki sınıf savaşımı çalışan sınıfın zaferiyle sona erecektir ve bu zaferi sınıfsız bir toplumun kuruluşu izleyecektir. Sınıfsız bir toplumun ortaya çıkışını ümit etmek için birçok neden·öne sürülmektedir. Önce, modern kapitalizm gelecekte yeni toplumsal bölünmeleri üretmesi olanaksız olan türdeş bir işçi sınıfı yaratma eğilimindedir. İkinci olarak, bizzat işçilerin devrimci savaşımı işbirliğini ve bir kardeşlik duygusunu doğurmaktadır ve bu duygu, devrim hareke­ tinin ürettiği ve Mlarx'ın kençli düşüncesine de sinmiş olan ahlaki ve toplumsal öğretilerle güçlenmektedir.
Sayfa 24 - Gündoğan yayıneviKitabı okuyacak
" Doğum saatlerinden itibaren kimilerinin bağımlı olmak , kimilerinin de komuta etmek üzere seçilmiş oldukları " hala doğrudur.
Sayfa 116 - Gündoğan yayınları pdfKitabı okudu
Simgeler, duygular ve toplumsal yaşam sıkı sıkıya birbiriyle örülmüştür. Toplumsal yaşam, Durkheim'a göre, "ancak engin bir simgesellikle mümkün kılınır ve simgeler olmaksızın toplumsal duygular sadece eğreti bir varlık kazanabilir.
Sayfa 331Kitabı okudu
Cemiyeti fertlere ayırmaya çalışmak canlıyı ölüye, uzamı çizgilere, çizgileri noktalara ayrıştırmak kadar saçmadır.
bonald-individualism
Resim