Uğur Demir

Uğur DemirOsmanlı İmparatorluğu'nda Askeri İsyanlar ve Darbeler yazarı
Yazar
Derleyen
Editör
8.3/10
68 Kişi
240
Okunma
5
Beğeni
2.139
Görüntülenme

Hakkında

Tam adı:
Yrd. Doç. Dr. Uğur Demir
Unvan:
Akademisyen, Tarihçi, Yazar

Okurlar

5 okur beğendi.
240 okur okudu.
2 okur okuyor.
122 okur okuyacak.
6 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Reklam
Bre koca köpek, veziriazam olmak için kulu tahrik ettin
Veziriazam Ahmed Paşa'nın yeniçeri ağalarına suikast düzenleyeceği öğrenildikten sonra yeniçeriler ulemanın da desteğini alarak Sofu Mehmed Paşa'yı veziriazam ilan ettiler. Sultan İbrahim azledilen Ahmed Paşa'nın öldürülmesini istemiyordu ancak yeniçeriler bunu kabul etmedi. Yeniçerilerin isteklerinin sonunun gelmemesine sinirlenen padişah, veziriazam Mehmed Paşa'ya "Bre koca köpek, veziriazam olmak için kulu tahrik ettin, bu kalabalık dağıldıktan sonra göresin senin hakkından gelirim" dedi ve paşaya iyi bir yumruk attı. Canını zor kurtaran paşa, konağına kaçtı. Vezaret mührünü de Orta Cami'de haber bekleyen yeniçeri ağalarına gönderdi. Bundan sonra yeniçeri ağaları Sultan İbrahim'i tahttan indirip yerine oğlu Şehzade Mehmed'i geçirmeye karar verdiler.
“Bu edepsizlik sizin aklınızın kusurudur.”
Fatih Sultan Mehmed ikinci defa tahta geçtikten sonra 1451’de Karaman seferine çıktı. Osmanlı ordusunu karşısında gören Karamanoğlu aman dileyince Fatih, Osmanlı topraklarına geri döndü. Genç sultan Bursa’da iken yeniçeriler sefer bahşişi isteriz diye kazan kaldırdılar. Yolun iki tarafında silahlı saf tutan yeniçeriler, Fatih’e “Padişahımızın ilk seferidir, kullara ihsan gerek” dediler. Askerin bu davranışından oldukça rahatsız olup incinen Fatih, 10 kise akçeyi askere dağıtıp ortalığı sakinleştirdi. Ardından Yeniçeri Ağası Kurtçu Doğan’ı falakaya yatırtıp, görevinden azletti. Yerine Mustafa Bey’i yeniçeri ağası yaptı. Yeniçeri subayları da Fatih’in öfkesinden nasiplerini aldı. Yayabaşlarinı çağırıp, “Bu edepsizlik sizin aklınızın kusurudur” diyerek onlara yüzer sopa vurdurdu ve görevlerinden azletti.
II. Süleyman'ın Hatt-ı Hümâyûnu
“Siz ki veziriazam ve yeniçeri, sipahi, cebeci ve topçu kullarımsız. Cümlenize selam ve dualar ederim. Bu ana gelinceye kadar başkentimizde, Rumeli ve Anadolu’da halkı ateşlere yakıp âlemi haraba verdiniz. Bu devletin padişahlığını yoksa size mi sipariş ettiler. İçeri ve taşra mansıblarımda olan ocak ağalarımı istediğiniz gibi değiştirip, gün geçmez ki cemiyetten İstanbul şehrini berbad edip zengini fakir, fakiri zelil oldu. Ve bir alay ibadullahın ırzlarını ayaklar altına alıp âleme rüsva eylediniz. Yoksa size dünyada cevap verir yok mu? Bundan sonra bu fena hallerden el çekip hayır duamı alasınız. Yoksa bedduama uğrarsınız!”
Alemi hercümerc buldum
IV. Mehmed askerin darbesi sonucu tahttan indirildi. Yerine 8 Aralık 1687'de, 40 yıldır şimşirlikte olan Süleyman II. tahta çıkarıldı. Taht değişikliği olduğu sırada İstanbul yeni bir karışıklığın eşiğindeydi. Batı cephesinde büyük yenilgiler alan asker İstanbul yakınlarına gelmiş ulufelerini almayı bekliyordu. Ancak hazine sıkıntı içindeydi. Sadrazam ulufeyi denkleştirene kadar askeri İstanbul'daki çeşitli yerlere yerleştirmek durumunda kaldı. II. Süleyman, sadrazamı huzuruna çağırıp "Kırk yıldır bir karanlık yerde mahpus ve hayattan ümidi kesmiş iken yeniden dünyaya gelip gözüm açdım ve alemi hercümerc buldum" dedikten sonra şehirde zorbalık yapması muhtemel olanları uzaklaştırmasını emretti.
"1536 tarihinde Makbul unvanıyla anılan İbrahim Paşa kapitülasyon hazırlıkları ile uğraşırken, 14-15 Mart gecesi iftar için saraya çağrıldı. İftardan sonra dört dilsiz cellat tarafından katledildi."
Sayfa 19 - Yeditepe YayıneviKitabı okudu
Reklam
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
368 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
7 günde okudu
Osmanlı imparatorluğunun gerileme döneminin nedenlerini herkes tarafından az çok bilinir. Mâli bozukluklar, Batı kadar gelişememe üzerine kaybedilen savaşlar vs... İşin bir de iç yani var ki, yine bu mesuliyet Osmanlı devlet büyüklerine aittir. Osmanlı devletinde çıkan askerî isyanların her biri Osmanlı'nın kalbine darbe indirmiş zaten kötü olan
Osmanlı İmparatorluğu'nda Askeri İsyanlar ve Darbeler
Osmanlı İmparatorluğu'nda Askeri İsyanlar ve DarbelerErhan Afyoncu · Yeditepe Yayınevi · 2010180 okunma
216 syf.
8/10 puan verdi
·
35 saatte okudu
Araştırma-inceleme türünde olan bu eserde Fransa'nın Osmanlı Devleti ile olan münasebetlerine dair bilgilere sıkça rastlamaktayız. Bunun yanı sıra Fransa ve Osmanlı arasındaki mücadelelere değinirken daha kapsamlı bir şekilde olayın öncesi ve sonrasına ilişkin bilgilere de dair bilgiler verilmiştir. Çünkü okuyucunun daha rahat anlayabilmesine yardımcı olmak için olduğu okurken anlaşılmaktadır. Genel olarak Osmanlı-Fransa ilişkilerine dair okuma yapmak isteyen veya bilgi sahibi olmak isteyen herkesin okuması gereken bir kitaptır. Araştırma inceleme türünde olması hasebiyle dili çok da sıkıcı olmadan okuyucunun anlayabileceği bir şekilde kaleme alınmıştır. Okuyacak olanlara şimdiden iyi okumalar dilerim..:)
Fransa'ya Osmanlı Tokadı
Fransa'ya Osmanlı Tokadı
Fransa'ya Osmanlı Tokadı
Fransa'ya Osmanlı TokadıErhan Afyoncu · Yeditepe Yayınları · 201133 okunma
368 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Bu kitapta 600 Yıllık Osmanlı siyaset arenasının karşılaştığı iktidâr mücadelelerini, kargaşaları, isyanları ve darbeleri okuyacaksınız. Çoğu isyanın ve darbenin görünürdeki sebeplerinin ekonomik krizler olduğu ilk etapta göze çarpsa da sonrasında daha farklı etmenlerin de buna eklendiğini göreceksiniz.
Osmanlı İmparatorluğu'nda Askeri İsyanlar ve Darbeler
Osmanlı İmparatorluğu'nda Askeri İsyanlar ve DarbelerErhan Afyoncu · Yeditepe Yayınevi · 2010180 okunma