Ulkar Gulmammadzada

Ulkar GulmammadzadaSosyal Medya İle Değişen Hayatlar yazarı
Yazar
0.0/10
0 Kişi
2
Okunma
0
Beğeni
314
Görüntülenme
kişiler kendilerini sosyal ağlardaki dijital kimliklerle, düzenlenebilir profillerle istedikleri gibi yeniden tasarlıyorlar. Dijital kimlikler, kişilerin istedikleri gibi yeniden düzenledikleri akışkan bir yapboza dönüşmüş; dijital benlikler ise ideal arayışında "Tanrım, beni yeni baştan yarat" diyen arabesk özleme sanal bir umut olmuş durumda.
yoğun ilgi arayışında olan kişilerin kendini beğenmiş görünümlerinin altında derin değersizlik ve reddedilmişlik duyguları vardır.
Sayfa 73 - abaküsKitabı okudu
Reklam
Winnicott
sahte benlik analizinde narsisistlerin sürekli peşinden koştuğu dikkat ve hayranlığın altında sevilmeme hissi yattığını savunur.
Sayfa 72 - abaküsKitabı okudu
Gerçek benlik ile ideal benlik arasındaki mesafe arttıkça kendimize yabancılaşmaya başlarız ve içsel çatışmamız da artmaya başlar
Narsisizm
Sosyal medya takipçilerden gelen beğeni, yeni takipçi isteği ve yorumlar, kullanıcıların haz, güç, başarı duygusunu tatmin ederken diğer yandan da narsisistik eğilimlerini artırmaktadır.
Sayfa 7 - abaküsKitabı okudu
Reklam
zamanla oluşan neden beğenmiyorsunuz durumu
Aldıkları olumlu yorum, beğeni ve tekrar paylaşımlar psikolojik iyi olma hâli, bir tür onaylanma ve takdir edilme hissi uyandırdığında bu onaylanma arzusunun zamanla onaylanma ihtiyacına dönüşeceğini öngöremeyebilirler. Takipçilerinin ilgi ve onayından hoşlanma başlarda iyi gelir fakat zamanla bağımlılığa hatta bağımlı kişilik tipine yol açabilir.
Kimlik kişinin hem kendisini nasıl algıladığı hem de toplumun onu nasıl algıladıyla yakından ilişkilidir
Benlik algısında olduğu gibi birey kendini kim olarak gördüğünün yanında kim olarak görmek istediği ile de bağlıdır
Goffman, bireyin başkaları tarafından görülmek istenen, yarattığı "ben'i sahne önünde sergilediğini; başkaları tarafından mahrem olan, görülmesi gerekmeyen “beni"ni sahne arkasında sakladığının altını çizer.
Sayfa 58 - abaküsKitabı okudu
Reklam
Carpenter
Göz önünde olmayı ve dikkat çekmeyi seven, narsisist kişilerin gerçek hayattakinden daha fazla çevrimiçi sosyal ağlarda beğenilme ve destek arayışı içerisinde oldukları tespit edilmiştir.
Sayfa 72 - abaküsKitabı okudu
Kohut
Sürekli başkalarının ilgi odağı olma isteği, diğerlerinden kendisini üstün görmek, başkaları tarafından beğenilme ve onaylanma beklentisinde olmak, kendisini fiziksel ve ruhsal yönden aşırı derece beğenmek ve başkalarının iltifatlarına ihtiyaç duymak narsisistik kişilerin özellikleridir. Bu özelliklere yani sürekli beğeni, ilgi, onaylanma beklentisine sahip olan şahıslar sıklıkla hayal kırıklığına uğramaktadır ve bu kişilerin benlik saygısı dış çevreden gelen olumlu tepkilerle beslendiği için eleştiriye de tahammülleri yoktur
Sayfa 71 - abaküsKitabı okudu
Freud
kişinin kendisine karşı hayali değer beslemesi onu diğerleriyle sağlıklı bir ilişki kurmaktan uzak tutmaktadır.
Sayfa 71 - abaküsKitabı okudu
Başkaları tarafından beğenilmek, güzel yorumlar almak, özenilmek isteyen birey gerçek yaşamında sevmediği taraflarını, kusurlarını telefon ve bilgisayar teknoloji sayesinde filtreleyerek estetik bir benlik yaratır.
Sayfa 59 - abaküsKitabı okudu