Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Ülkü Pişkin Abidoğlu

Ülkü Pişkin AbidoğluOtizm ve Otistik Çocuklar yazarı
Yazar
Çevirmen
7.0/10
7 Kişi
36
Okunma
1
Beğeni
944
Görüntülenme

Ülkü Pişkin Abidoğlu Sözleri ve Alıntıları

Ülkü Pişkin Abidoğlu sözleri ve alıntılarını, Ülkü Pişkin Abidoğlu kitap alıntılarını, Ülkü Pişkin Abidoğlu en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Acı çekme de diğer duygular gibi son derece normal ve yaşanılması gereken bir duygudur.
Sayfa 152Kitabı okudu
Normal çocuklarda 3 yaşından sonra kaybolan ekolali, otistik çocuklarda sıklıkla 3 yaşından sonra artmaktadır.6 yaşına gelen otistik bir çocukta halen ekolali görülebilmektedir.Genellikle otistik çocuklardaki ekolali, anında ve gecikmiş olarak iki şekilde ortaya çıkmaktadır.Anında ekolali, konuşma sırasında söylenenlerin anında tekrar edilmesi şeklindedir.Gecikmiş ekolali ise; otistik çocuğun günler, aylar hatta yıllar önce duyduğu sözleri, aynı ses tonu ve vurgulama ile tekrarlamasıdır.Normal çocukların istek ve gereksinimlerini ifâde etmede ekolaliyi kullanmaları ile ilgili hiçbir örnek olmaması, normal çocukların buna gerek duymadığını çünkü kendilerinin çok daha etkileyici ve yaratıcı konuşmalar gelistirebildikleri ve sahip oldukları bu dili yaratıcı bi şekilde kullanmadıkları için ekolalik olabildikleri belirtilmektedir.
Sayfa 55 - Özgür YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Çocuğun büyümesi, çevresiyle ilişkilerinin artması ve konuşmanın gelişmesiyle bu problemlerde belirgin bir azalma olacağı kabul edilmektedir.
Sayfa 65 - Özgür YayınlarıKitabı okudu
Otistik özellikler gösteren çocukların dille ilgili becerileri kazanmaları için öncelikle uygun oturma, göz kontağı kurma, hareket taklitleri yapma gibi öğrenmeye hazırlık becerilerini tamamlamış ve bu becerileri değişik ortamlara genellestirmiş olmaları gerekmektedir.
Sayfa 101 - Özgür YayınlarıKitabı okudu
İsteklerini ağlayarak, çığlık atarak belirten birçok otistik bebeğin, yürümeyi öğrenir öğrenmez iletişim kurmak için yetişkinin elinden tutarak, çekerek isteklerini belirttiği ancak bunu yaparken de yetişkinin yüzüne bakmadığı gözlenmektedir.
Sayfa 48 - Özgür YayınlarıKitabı okudu
Ödülü geri çekme
Çocuğun olumsuz davranışlarını azaltmada kullanılan yöntemlerden biri ödülü geri çekmedir.Bu teknik; herhangi bir etkinlik sırasında çocuğun yaptığı olumsuz davranışa karşı, yetişkinin yapılan etkinliğe ara vererek bir süre tepkisiz kalmasıdır.Bu durumda çocuk bir süre için hoşlandığı etkinliği yapamayacak ancak olumsuz davranışı düzeldiğinde etkinliğe devam edebileceğini öğrenecektir. Örnek olarak; S, annesi ile birlikte boyama yaparken kağıt yerine sürekli masayı boyamaktaydı.Bu davranış karşısında annesi boyaları kısa bir süre için alıyor, sonra geri vererek S'ye kağıdı boyaması gerektiğini hatırlatıyordu.S, uzun bir süre annesinin bu tepkisine aldırmadan masayı boyamaya devam etti, aynı zamanda annesinin kendi yaptığı etkinliği engellemesi nedeniyle ağladı ve bağırdı.Amcak annesinin tutarlı bir şekilde S'nin önünden boyaları ve kağıdı alması ve her seferinde kağıdı boyaması gerektiğini hatırlatması ile S boyaları sadece kağıdını boyamakta kullanabileceğini öğrendi.Bir süre sonra S, masa yerine tamamen kağıdı boyamaya başladı ve hoşlanarak yaptığı bu etkinliği sürdürdü.
Sayfa 130 - Özgür YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Ödülü geri çekme
Çocuk, istenilen davranışları yerine getirebilmek için ödül aldığını bilirse, olumsuz davranışları, yoğun problem davranışlar haline dönüştürmeyecektir.
Sayfa 129 - Özgür YayınlarıKitabı okudu
Yapılan araştırmalar, otistik çocuklarda gözlenen uyku problemlerinin, normal çocuklara kıyasla iki kat daha fazla olduğunu göstermektedir.Bununla birlikte otistik bebeklerde, sınırlı ve değişik yiyecekleri tercih etme gibi yemek yeme(!)ve tüm gece uyanık kalma şeklinde görülen uyku problemlerinin, adolesan döneminde kendiliğinden çözümlendiği belirtilmektedir.
Sayfa 38 - Özgür YayınlarıKitabı okudu
Otistik çocuklarda cümle kullanımı için sözcüklerin birleştirilmesi, normal konuşma gelişimine göre daha geç olmaktadır.Genelde normal çocuklar 21 aylıkken iki sözcüğü; 2,5 yaşında üç sözcüğü birleştirerek cümle kurabilmektedirler.Otistik çocukların ise yaklaşık %45 i bu dönemde hiç cümle kuramamakta ya da kurdukları cümleler daima ekolalik olmaktadır.Bazı otistik çocuklar diğer bireylerin söylediği uzun cümleleri aynen tekrar edebilmekte ancak benzer durumlar içine genelleyememektedirler.
Sayfa 53 - Özgür YayınlarıKitabı okudu
Normal bebekler ilk yılda "mama-baba" gibi bir iki sözcüğü kullanmalarına rağmen, otistik bebeklerin yaklaşık %75 inin bunu başaramadıkları görülmektedir.Otistik bebeklerin yaklaşık yarısı ilk sözcüklerini söylemekte gecikmektedirler.Bazı durumlarda 2 veya 3 yaşına kadar geciktikleri ya da hiç konuşmadıkları da görülebilmektedir.
Sayfa 51 - Özgür YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Normal gelişim gösteren bebeklerin; insan yüzüne, hareket eden nesnelere baktıkları ve seslere güldükleri gözlenirken, otistik bebeklerin ancak gıdıklandıkları, sallandıkları ya da havaya hoplatıldıkları zaman güldükleri gözlenmiştir.
Sayfa 47 - Özgür YayınlarıKitabı okudu
Otistik çocuklar, aynı olaylar zincirini izlemekten hazırlanmaktadırlar.En küçük bir değişiklik onların sevinç çığlıklarına ya da öfke nöbeti geçirmelerine yol açabilmektedir.Genellikle de eve bir misafirin gelmesi, odadaki herhangi bir eşyanın yerinin değiştirilmesi gibi durumlar, çocuğun huzursuzlaşmasına ve öfke nöbeti geçirmesine neden olabilmektedir.Uzmanlar, bu huzursuzlukların, ağlamaların ve öfke nöbetlerinin nedenini, çocuğun yapılan değişikliğe bağlı olarak kendisini koruyarak rahatlamasına bağlamaktadır.
Sayfa 64 - Özgür YayınlarıKitabı okudu
Gesell, Halverson, Thompson, Ilg, Cartner, Ames ve Amatruda'ya (1940) göre de; 21 aylık bir çocuk, kendisine söylenen cümlenin en son sözcüğünü veya kendisine söylenen tek bir sözcüğü tekrarlamaktadır.2-2,5 yaşına kadar devam eden ekolalinin, 3 yaşından sonra normal konuşma gelişiminde görülmesi, hiçbir çocuk için konuşmayı geliştirici olarak kabul edilmemektedir.
Sayfa 55 - Özgür YayınlarıKitabı okudu
Davranış Değiştirme Modeli; çocuğun davranışlarını gözlemeyi ve olumsuz davranışlarını değiştirmeyi amaçlamaktadır.Çocuğun gereksinimi olan becerileri kazanmasını sağlamak ve davranış problemlerini mümkün olduğunca azaltmak otistik çocukların eğitiminde temel amaçtır.
Sayfa 74 - Özgür YayınlarıKitabı okudu
Stereotip Vücut Hareketleri
1.Duyumsal uyarım; ileri-geri sallanma, kendi ekseni etrafında dönme, 2.Görsel uyarım; parmaklarını gözleri önünde hareket ettirme, parmaklarıyla havada birtakım şekiller oluşturma, 3.Dokunsal uyarım; elin ritmik hareketlerle kulak-el gibi diğer vücut parçalarına vurulması, 4. İşitsel uyarım; aynı ezgiyi üst üste saatlerce mırıldanma.
Sayfa 67 - Özgür YayınlarıKitabı okudu
18 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.