Umur Daybelge

Umur DaybelgeBilimin İlk kitabı yazarı
Yazar
Çevirmen
0.0/10
0 Kişi
1
Okunma
0
Beğeni
920
Görüntülenme

Umur Daybelge Sözleri ve Alıntıları

Umur Daybelge sözleri ve alıntılarını, Umur Daybelge kitap alıntılarını, Umur Daybelge en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Eski Yunan Daha Uygun
Eski Yunan Felsefesinde de erdem, bilgi ile yakından ilişkilidir. Buna karşılık, örneğin arkadan gelen Hıristiyan Ahlakına göre, erdemin kaynağı bilgide değil, kalp temizliğinde aranmalıdır!
Sayfa 20
Platon
İnsan ile ilişkili hiçbir şey çok ciddiye alınamaz!
Sayfa 22
Reklam
Kaşe, İmza
Platon'a göre, "Her kötülüğün kökü ve kaynağı, cehalettir"
Sayfa 20
Muğla ilimizin Datça Yarımadası'nın ucundaki Knidos (Tekir Bumu)'ta doğan Eudoksos, Güneş'in, Dünya'nın ve Ay'ın çapını ilk kez hesaplayan ve 1 yıl 365 gün 6 saat değerini ilk veren astronomdur. Knidos'ta kurduğu gözlemevinde Kanopos dahil pek çok yıldızı izlediği bilinmektedir. Dünyanın kendi ekseni üzerinde yirmi dört saatte döndüğünü söyleyen ilk düşünürlerden birisi Herakleia Pontike (Karadeniz Ereğlisil, MO 4. yüzyılda doğmuş olan Herakleides'tir.
Sayfa 3
Khalkedon (Kadıköy)'lü Herophilos, ilk otopsiyi yapan bilim adamı olarak pek çok anatomik tanımlara ilk adı vermiş, nabzın kalp atışlarıyla eşzamanlı olduğunu ilk kez açıklamış, rakibi Keos'lu Erasistratos ile birlikte anatomi ve patolojik anatomi bilimlerinin kurucusu olarak kabul edilmiştir.
Sayfa 3
Bugün İzmir'de Aliağa Rafinerisi'nin yakınındaki antik Kyme kentinde MÖ 390'da doğan Ephoros ise ilk dünya tarihinin yazarıydı. Tarihin Babası Halikamassos (Bodrum)'lu Herodotos'un yanı sıra nesir halindeki en eski, belki de ilk tarih eserinin yazan da Miletos'lu Kadmos'tur. Mimarların da çok yakından bildiği Miletos'lu Hippodamos ise şehir planlamacılığının kurucularından birisidir. MS I. yüzyılda Adana'da Anazarbos (Anavarza)'ta doğmuş Dioskorides, çağdaş botaniğin kuruculanndan birisidir. Bergamalı Galenos ise tıbbın en önemli tarihi simalarından birisidir.
Sayfa 5
Reklam
Anaksimandros
Thales'ten daha genç olduğu bilinen Miletos'lu Anaksimandros, yaptığ ilk bilimsel eleştiri, geliştirdiği ilk kozmoloji, çizdiği ilk dünya haritası (pinaks), oluşturduğu ilk organik evrim teorisi ve yazdığı ilk düzyazı doğabilim kitabıyla, doğabilimlerinin kurucularından olmasının yanı sıra kendisi dahil her şeyi eleştirmesiyle, modern uygarlığımızın en büyük mimarlarından biridir. Anaksimandros ayrıca güneş saatinin ilk mucidi ve dünyanın boşlukta durduğunu ilk söyleyen bilgindir.
Sayfa 2
Geçerliliğini Koruyan Durum
Zamanının tüm dinlerinin rasyonel temelden yoksun olduğunu belirten büyük Efesli, insanlan her yerde ve her zaman aklın çerçevesinde hareket etmeye davet etmiştir.
Sayfa 2 - Herakleitos
Doğanın belirli kanunları olduğunu sezen bilimin Miletos (Balat)'lu öncüleri, MÖ VII. ve VI. yüzyılda doğa olaylarının yorumlanmasını dinsel kalıplarından kurtararak özgür eleştirel düşünce yöntemi ile ele almış ve bugünkü uygarlığımızı oluşturan doğa bilimlerinin temellerini atmışlardır.
Sayfa 1
Günümüzde bile Arkesilaos'un diyalektikçilik ve şüphecilik ilkeleri arasındaki çelişkiler hâlâ ilgi çekmektedir. Arkesilaos'un kendi günündeki rakipleri, Epikürcüler ve Stoiklerdi. Hegel, Felsefe Dersleri inde onun bir esprisini de zikretmektedir. Biri Arkesilaosa, "Birçok filozof Epikürcülere katıldığı halde, neden Epikürcüler'den kimsenin başka bir felsefeye dönmediğini" sorduğunda, o alayla, "Erkekler hadım edilebilirler ama hadım edilebilirler ama hadimlar tekrar erkek olamazlar!" demiştir.
Sayfa 23
Reklam
Bugünkü Izmir ili Ahmetbeyli ilçesi sınırlanı içindeki Klaros'ta MO 2. yüzyılda doğan Nikandros, farmakolojinin kurucusu sayılır.
Sayfa 3
Thales'in en önemli katkısı hiç kuşkusuz, doğa bilimlerinin her türlü dogmadan uzak, ilk akılcı varsayımlanını ortaya atmasıdır. Doğa bilimlerinin egemen olduğu bugünkü Batı uygarlığının ve Eski Yunan felsefesinin temeli, Batı Anadolu'da, lyonya'da, bilimin ana vatanı olan Miletos'ta atılmıştır.
Sayfa 1