Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Yahya Akyüz

Yahya AkyüzTürk Eğitim Tarihi yazarı
Yazar
8.9/10
19 Kişi
135
Okunma
9
Beğeni
2.023
Görüntülenme

Yahya Akyüz Sözleri ve Alıntıları

Yahya Akyüz sözleri ve alıntılarını, Yahya Akyüz kitap alıntılarını, Yahya Akyüz en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
kutadgu bilig
Düşman senin için ne kadar küçük olsa Sen onu büyük kabul et, ey mert ve cesur insan. Sinek fil için büyük bir düşmandır. Onu ısırdığı zaman zıp zıp zıplatır. Düşmanım küçüktür diye ihmalkâr davranma Niçin korkarım diyerek öğünme. Düşmanın varsa ihmal etme, düşmanca davran İyi huylu insana karşı da yumuşak ol.
Sayfa 33 - Pegem AkademiKitabı okudu
Âlim olsan âlem senin olur. Altın çürümez akıl yaşlanmaz. Bilen bilgisine, bilmeyen nesine inanır? Bildiğini halktan saklama. Bileği güçlü bir kişiyi, bilimi güçlü bin kişiyi yener. Bilmeyene iş, işsize de aş yoktur. Bilmediğini sorup öğrenen âlim, utanıp sormayan kendine zalim. Canlı bilgisiz ölü, ölü âlim diridir.
Uygur atasözleri
Reklam
İlim, uçsuz bucaksız bir denizdir. Böyle bir denizde âlim geçinen, cahildir. Nabi (1642-1712)
Sayfa 132 - M.Ö. 1000 - M.S. 2016, 29'uncu Baskı Ekim 2016, Pegem Akademi Yayıncılık ISBN: 978-975-8792-39-9Kitabı okudu
"Bu millet kitapsızlıktan değil, duygusuzluktan ölecek!"
Sayfa 315 - İsmail Hakkı Baltacıoğlu
ibni sina, çocuğun okul içinde kendi yaşıt ve arkadaşlarıyla eğitilmesinin önemini belirterek yine pedagoji ve psikolojinin son bulgularına uygun bir görüş belirtmiş olmaktadır: böylece ibni sina okulun çocuğun doğal bir ortamı olduğunu ve kişiliğinin gelişmesinde çok önemli bir yeri bulunduğunu 20. yüzyıl eğitimcilerinden olan dewey, alain, durkheim vs. den önce ortaya koymuştur.
Sayfa 30 - pegem yayıncılıkKitabı okudu
Katip çelebi
Bilgine düşen kendi işlerine bakmaktır, düşmanını kahretmek değil. Denmiştir ki, "düşmanının burnunu kırmak isteyen ilim öğrensin."
Reklam
"Daha çocukken, dersler, kitaplar arasında yuvarlanırken hissederdim ki bu dilin bir şeye ihtiyacı var. O ihtiyacın ne olduğunu, nasıl elde edileceğini bilmezdim ; fakat mutlaka bir şey lazım olduğunu duyardım. " (Mustafa Kemal Atatürk)
Münif paşa'nın öğrenci disiplini konusundaki görüşü
Okullarımızda çocukların dövülmesi çok yanlıştır. Oysa artık suçlular bile dövülmüyor. Dayak eşeğe yakışır. Çocuklar uygun dile uyarılmalı, yine de tembellik gösterenlere dersleri birçok kez yazdırılmalıdır.
İki öğrenci arasındaki konuşma ( bir okuma metninde)
"Mektebimizin hocaları pek hiddetli adamlar. Karşılarında bizi düşman zannederek daima başımıza bağırıyorlar. Biz dahi korkudan söylediğimizi söyleyeceğimizi büsbütün şaşırıyoruz. Sonra dersini bilenler, çalışmayan çocuklar sırasında (gibi) dayak yiyor. İşte bu sebepten zihnime durgunluk geldi, günden güne hevesim azalıyor, mektepten soğumaya başladım. "
Gerçekten Abdülhamit de 1878'de parlamentoyu kapatırken: 'bu millet daha çocuktur!' demişti...
Reklam
Henüz 21 yaşlarındaki Fatih, beyaz atı ile İstanbul'a girerken Bizanslılar onu surların kapısında karşılar. Hükümdarın yanında yine at üzerinde, ak sakalı ve kavuğu ile ondan daha heybetli görünen Ak Şemsettin ilerlemektedir. Bizanslı kızlar, hükümdar sanarak ellerindeki çiçekleri ona uzatırlar. Ak Şemsettin onlara Sultanı işaret eder. Kendisine yaklaşan kızlara Fatih der ki: "Çiçekleri o zata veriniz. Gerçi Sultan benim, fakat o benim hocamdır."
Sayfa 100 - M.Ö. 1000 - M.S. 2016, 29'uncu Baskı Ekim 2016, Pegem Akademi Yayıncılık ISBN: 978-975-8792-39-9Kitabı okudu
Melikşah, kendisini ziyaret etmeyen bilgin Sandali'ye bunun nedenini sorunca şu cevabı almıştı: "Sizin, hükümdarların en iyisi olmanız ve benim de alimlerin en kötüsü olmamam için ziyaretinize gelmiyorum. Çünkü en iyi hükümdar, alimleri ziyaret eden; en kötü alim de hükümdarın ziyaretine koşandır."
Sayfa 43
Uygurlar öteki kültürlere geniş ölçüde açılmışlar, eski inanışlarını bırakıp Maniheizm dinini benimsemişlerdir. Et ve süt yenilmesine izin vermeyen, sadece sebze yenilmesini isteyen bu din zamanla onları gevşetip savaşçılık özelliklerini kaybettirmiştir.
Sayfa 14
"Biz cahil dediğimiz vakit mutlaka mektepte okumamış olanları kastetmiyoruz. Kastettiğimiz ilim, hakikati bilmektir. Yoksa okumuş olanlardan en büyük cahiller çıktığı gibi, hiç okumak bilmeyenlerden de hakikati gören hakikî âlimler çıkar."
Sayfa 336 - Pegem Akademi, Mustafa Kemal AtatürkKitabı okudu
Hükümdar dört suç işleyenleri kesinlikle bağışlamamalıdır: ülkenin yıkılmasına çalışanlar, haram işler yapanlar, devlet sırrını korumayanlar, sözle kendisine dalkavukluk yapan, kalbi ile de düşmanla işbirliği yapanlar.
Sayfa 54 - Nizamülmülk'e göre
248 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.